Condiții de admisibilitate a cererii, dgaspc în calitate de reprezentant legal al intimatei minore

Sentinţă civilă 1866 din 14.09.2021


In fapt, se arată că intimata minora se afla într-o relatie de prietenie cu petentul, că între aceştia exista sentimente puternice de dragoste şi solicită ca  instanţa să încuviinţeze  căsătoria lor.

Se mai arată că intimata minora se afla în plasament la Casa de  Ocrotire „M din G  și este reprezentată legal  de  DGASP  G.

 Prin întâmpinarea depusă la dosar, în calitate de reprezentant legal al intimatei minore, DGASP  Galaţi solicită admiterea cererea pentru următoarele considerente:

Minora, M I A s-a născut la data de ...., din relația de concubinaj dintre M S și LN. După despărțirea celor doi. minora a rămas în grija mamei în com. D, mai mult în grija bunicilor paterni, întrucât mama avea adicție la alcool iar tatăl nu a dorit să își asume responsabilitatea creșterii ei.

Situația minorei a intrat în atenția DGASPC G în luna martie 2017, la sesizarea tatălui, care le-a comunicat că minora avea probleme de comportament (pleca de la bunici fără voie), solicitându-le instituirea unei măsuri de plasament.

In data de 26.04.2017, minora Ioana Alexandra a fost adusă de către poliție, la Centrul de primire copii în regim de urgență 'Irene &Stuart• , deoarece a fost găsită pe stradă, bunicii paterni nefiind de acord să se mai ocupe de creșterea acesteia.

Cum tatăl nu a fost de acord să o integreze pe Ioana Alexandra în familie, mama nu a manifestat nici un interes față de situația fiicei sale, s-a instituit măsura plasamentului în regim de urgență de la Centrul de primire copii în regim de urgență 'Irene cu măsura plasamentului într -un serviciu de tip rezidențial care va fi nominalizat de Directorul General al DGASPC G, conform Sc nr. 1148/29.11.2018 , ulterior prin Dispoziția nr. 1802/01.11.2019, s-a stabilit ca loc de ocrotire Casa 'M" G.

Se mai arata faptul că în data de 24.01.2021,minora a plecat fără permisiune împreună cu A D după ce au înlăturat gratiile ferestrei de la dormitor, instituția sesizând plecarea minorelor de la casa  M.

In data de 08.06.2021 , M I s-a prezentat împreună cu numitul M B la Serviciul de Investigații Criminale, iar apoi la sediul DGASPC. Minora a declarat că are o relație cu numitul M B din com. .....care a locuit în diferite localități pentru a nu fi găsită de bunici. Având în vedere solicitarea numitului M B de a se căsători cu minora I A, ambilor li s-a întocmit o fișă de evaluare psihologică, anexate prezentei. Compartimentul Casei 'M' recomandând autorizare căsătoriei celor doi. S-a consiliat minora permanent cu privire la consecințele unei căsătorii și cu privire la tot comportamentul acesteia față de plecările sale din Casa 'M'. De asemenea s-a încercat, la solicitarea tatălui , o reintegrare în familia extinsă, la bunica patemă , dar nu s-a concretizat din cauza dezinteresului familiei.

Din ancheta socială primită de la SPAS  reiese faptul că numitul M B are casă proprietate personală unde locuieste sinqur si unde are toate conditiile. Din relatia anterioară acesta mai are doi copii aflati în grija părinților săi. bunicii paterni ai copiilor.

 Având în vedere dispozitiile art. 272 din Codul civil, potrivit carora: Alin (2) „Pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părintilor săi sau, după caz, a tutorelui și cu autorizarea instanței de tutelă în a cărei circumscripţie minorul își are domiciliul. în cazul în care unul dintre părinti refuză să încuviinţeze căsătoria, instanta de tutelă hotărăște și asupra acestei divergente, având în vedere interesul superior al copilului.

(3) Dacă unul dintre părinti este decedat sau se află în imposibilitate de a-și manifesta vointa, încuviintarea celuilalt părinte este suficientă ”,consideră că, încheierea căsătoriei minorei M I A cu numitul M B este în interesul minorei, motiv față de care solicităm încuviințarea căsătoriei.

În drept, cererea este întemeiata pe dispozițiile art 272 din Codul civil si Legea 272/2004, privind protecția si promovarea drepturilor copilului.

 Au fost ataşate cererii în copie conform cu originalul următoarele  carte identitate si certificat de nastere raport de evaluare, fisa de consiliere psihologica, declaratie pe propria răspundere MIA, dispozitia nr1802/01 11 2019 a DGASPC, sentinta civila nr 1148/2018 a Tribunalului Galati pronuntata în dosar nr 3093/121/2018,fisa de consiliere psihologica, raport de psihodiagnostic si evaluare clinica privind pe B M si M  I A carte de identitate si certificat nastere petent, contract vânzare cumpărare autentificat la BNP G I A, comunicare angajare traducere din lb. italiana privind pe petent, certificat de cazier judiciar privind pe petent

Petentul a depus la dosar următoarele înscrisuri: certificate medicale prenupţiale

La termenul de judecată din14 09 2021–minora a arătat ca este de acord cu căsătoria ,la fel si petentul major  a arătat că doreşte să se căsătorească cu minora.

Analizând actele și lucrările dosarului instanța urmează a admite cererea pentru următoarele considerente:

Conform art.272  alin.2  din Noul  Cod  Civil „ Pentru motive temeinice,  minorul  care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical cu  încuviinţarea  părinţilor săi sau , după caz, a tutorelui şi cu  autorizarea  instanţei de  tutelă în a cărei  circumscripţie  minorul  îşi are domiciliul''.

Instanţa, având în vedere că petentul B M este major, că intimata a  împlinit vârsta de 17 ani fiind minoră, că reprezentantul legal al minorei este de acord  cu  căsătoria lor, că aceştia sunt sănătoşi şi apţi de căsătorie conform actelor medicale  depuse, urmează a admite cererea şi a autoriza încheierea viitoarei căsătorii  a intimatei minore MIA, persoana pentru care s-a instituit măsura plasamentului, cu domiciliul în casa M din ..... cu petentul MB, cu domiciliul în .... .