Fara titlu

Hotărâre din 14.02.2007


4. instituire tutelă –  prevalenţa interesul minorului

Prin sentinţa civilă nr……., din data de……, a fost admisă cererea formulată de reclamanta Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea, cu sediul în Rm.Vâlcea, str.Tudor Vladimirescu, nr.28, judeţul Vâlcea, în contradictoriu cu pârâtul L.V., din comuna Grădiştea, satul Dobricea, judeţul Vâlcea, instituie în sarcina acestuia măsura de protecţie alternativă a tutelei faţă de minorul T.C., fiul lui T. D. şi L. M., născut la 07.06.1994, în municipiul Rm.Vâlcea, cu domiciliul în comuna Grădiştea, satul Dobricea, judeţul Vâlcea.

S-a susţinut în motivarea faptică a cererii promovate că, în urma decesului mamei sale, L. M., căreia i s-a încredinţat spre creştere şi educare la momentul pronunţării divorţului, minorul sus numit a rămas să locuiască cu tatăl, T. D., şi bunica paternă, în comuna Grădiştea. La data de 01.10.2006, acesta a decedat la rândul lui, astfel că sarcinile părinteşti au fost preluate în mare măsură de pârât, rudă apropiată, care domiciliază tot în localitatea respectivă, într-un imobil proprietatea mamei sale, unde dispune de condiţii morale şi materiale corespunzătoare.

În dovedire s-au administrat probatorii scrise - raport de anchetă psihologică, raport de evaluare a persoanei, certificate de stare civilă, declaraţii extrajudiciare, alte acte.

Din examinarea coroborată a probelor produse în cauză, s-a reţinut că, din căsătoria încheiată de numiţii T. D. şi L. D. s-a născut, la 07.06.1994, copilul T. C. În urma pronunţării divorţului acesta a fost încredinţat spre creştere şi educare mamei, care, din cauze necunoscute, a decedat la 27.10.2005. Consecutiv evenimentului, minorul s-a reîntors în gospodăria tatălui şi a bunicii paterne din comuna Grădiştea, unde a rămas până în toamna anului trecut, când acesta a decedat. De atunci se află în îngrijirea pârâtului, văr, şi a membrilor familiei acestuia, care locuiesc la mică distanţă, într-un imobil compus din 3 camere, bucătărie şi verandă, mobilate şi utilate corespunzător, racordat la reţeaua de energie electrică şi apă potabilă, în condiţii igienico-sanitare bune. Acesta realizează venituri din administrarea unei societăţi cu răspundere limitată precum şi din prestarea unor activităţi ocazionale, deţine în proprietate un tractor şi un autoturism marca ,,Dacia”, este strâns legat afectiv de minor, ocupându-se cu conştiinciozitate şi responsabilitate de creşterea şi instruirea lui şcolară.

Potrivit art.39 alin.2 din Legea nr.272/2004, orice copil care este, temporar sau definitiv, lipsit de ocrotirea părinţilor săi sau care, în vederea protejării intereselor sale, nu poate fi lăsat în grija acestora are dreptul la protecţie alternativă.

În completare art.40 din acelaşi act normativ dispune că, tutela, ca formă de protecţie alternativă, se instituie ori de câte ori ambii părinţi ai copilului sunt decedaţi, necunoscuţi, decăzuţi din exerciţiul drepturilor părinteşti, puşi sub interdicţie, declaraţi judecătoreşti morţi sau dispăruţi, precum şi în cazul în care, la încetarea adopţiei, instanţa judecătorească hotărăşte că este în interesul copilului instituirea unei tutele.

În acelaşi sens, art.113 C. fam. statuează că, în cazul în care ambii părinţi sunt decedaţi copilul va fi pus sub tutelă.

Cum, în speţă, la momentul de faţă, niciunul din părinţii minorului T. C., în vârstă de 12 ani, nu se mai află în viaţă, mama decedând, la 27.10.2005, iar tatăl, la 01.10.2006, s-a apreciat că deplin justificată cererea autorităţii statului de exercitarea a drepturilor şi îndatoririlor părinteşti de către o altă persoană. Întrucât  bunica paternă are o vârstă destul de înaintată, certamente, pârâtul, ca rudă apropiată, agreată de acest copil, este cel mai indicat să-l ocrotească pe viitor, faţă de legăturile de afecţiune statornicite, relaţiile personale existente, garanţiile morale şi materiale prezentate la domiciliu, interesul manifestat în a-i asigura un climat familial propice pentru o creştere şi dezvoltare fizică, mentală, spirituală şi socială normală. Pe de altă parte, acesta îndeplineşte cumulativ condiţiile impuse de art.114 C.fam. şi art. 41 din Legea nr.272/2004.

~ 1 ~