Tâlhărie calificată, două infracțiuni de ultraj, concurs real

Sentinţă penală 50 din 21.01.2022


Sentința penală nr.50/21.01.2022

Obiect: tâlhărie calificată, faptă prevăzută de art. 233-234 alin.(1) lit. a), c) și d) din Codul penal, două infracțiuni de ultraj, una prev. şi ped. de art. 257 al 1, 4 Cod penal rap. la art. 206 al. 1 Cod penal şi cealaltă prev. şi ped. de art. 257 al. 1, 4 Cod penal, rap. la art. 193 al. 2 Cod penal, toate cu aplic art. 38 al. 1 Cod penal (concurs real).

Cuvinte cheie: tâlhărie calificată, ultraj, concurs real, închisoare, latură civilă, confiscare specială, daune materiale, daune morale

Rezumat speță: În cauză s-a reţinut că faptele inculpatului X, care în seara zilei de 22.03.2021, în jurul orelor 19.30, a sustras din fața porții de acces în curtea persoanei vătămate un butoi, în timp ce purta o mască de culoare neagră care îi acoperea fața, a încercat să fugă cu bunul sustras de la faţa locului, iar apoi fiind ajuns din urmă de către persoana vătămată Y, a exercitat acte de agresiune fizică şi verbală asupra acesteia, în sensul că a încercat să o lovească cu un băţ cu terminaţie metalică pe care îl avea asupra sa, şi a ţipat către persoana vătămată în scopul de a o intimida pe aceasta, fapte săvârşite cu scopul de a păstra bunul furat și de a-și asigura scăparea, iar apoi în aceeaşi seară, în jurul orelor 20:00, în momentul în care echipa operativă de intervenţie a venit la faţa locului pentru a investiga fapta de tâlhărie reclamată de către persoana vătămată Y, a ameninţat-o cu moartea pe persoana vătămată M, aruncând totodată cu o secure înspre aceasta, creându-i o puternică stare de temere, iar apoi a lovit-o de două ori cu partea metalică din spate a securii în zona capului pe persoana vătămată B, creându-i acesteia leziuni traumatice care au necesitat 7-8 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de tâlhărie calificată, faptă prevăzută de art. 233 – art. 234 alin. 1 lit. a, c și d Cod penal, ultraj, faptă prevăzută de art. 257 alin. 1 și 4 Cod penal raportat la art. 206 alin. 1 Cod penal și ultraj, faptă prevăzută de art. 257 alin. 1 și 4 Cod penal raportat la art. 193 alin. 2 Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.

Latura penală:

1.Referitor la infracțiunea de tâlhărie calificată:

Elementul material al infracțiunii de tâlhărie calificată în speță, îl reprezintă luarea bunului mobil din posesia persoanei vătămate urmată de întrebuințarea violenței fizice și psihice pentru păstrarea bunului sustras și asigurarea scăpării. Urmarea imediată constă în schimbarea situaţiei de fapt a bunului sustras, prin scoaterea acestuia din stăpânirea persoanei vătămate şi crearea unui gol patrimonial, prin lipsirea acesteia de capacitatea de a mai dispune de bunul respectiv și atingerea libertății psihice a persoanei vătămate. Raportul de cauzalitate între fapta de deposedare săvârşită prin folosirea violenței şi urmarea socialmente periculoasă produsă, rezultă din materialitatea faptei. Referitor la latura subiectivă a infracţiunii, instanţa reţine că inculpatul a săvârşit fapta cu intenţie directă, calificată prin scop, prevăzând rezultatul și urmărind producerea lui prin săvârşirea faptei.

2.Referitor la infracțiunile de ultraj:

Elementul material al infracțiunii de ultraj prevăzută de art. 257 alin. 1 și 4 Cod penal raportat la art. 206 alin. 1 Cod penal, îl reprezintă exercitarea de amenințări la adresa persoanei vătămate – jandarm care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat aflată în exercitarea atribuțiilor de serviciu și rezultă din probele administrate în cauză. Urmarea imediată constă în principal în crearea unei stări de pericol la adresa autorității statului, dar în subsidiar și la adresa libertății psihice a persoanei vătămate. Raportul de cauzalitate între fapta de amenințare a persoanei vătămate - jandarm care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat aflată în exercitarea atribuțiilor de serviciu şi urmarea socialmente periculoasă produsă, rezultă din materialitatea faptei. Referitor la latura subiectivă a infracţiunii de ultraj prevăzută de art. 257 alin. 1 Cod penal raportat la art. 206 alin. 1 Cod penal, instanţa reţine că inculpații au săvârşit fapta cu intenţie directă, prevăzând rezultatul, respectiv crearea unei stări de temere pentru persoana vătămată și urmărind producerea lui.

Elementul material al infracțiunii de ultraj prevăzută de art. 257 alin. 1 și 4 Cod penal raportat la art. 193 alin. 2 Cod penal, îl reprezintă exercitarea de acte de violență cauzatoare de leziuni traumatice ce au necesitat zile de îngrijiri medicale pentru vindecare,  la adresa persoanei vătămate – polițist care îndeplinea o funcție ce implică exercițiul autorității de stat aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu și rezultă din probele administrate în cauză. Urmarea imediată constă în principal în crearea unei stări de pericol la adresa autorității statului, dar în subsidiar și la adresa integrității fizice a persoanei. Raportul de cauzalitate între fapta de exercitare a actelor de violență fizică asupra persoanei vătămate - polițist care îndeplinea o funcție ce implică exercițiul autorității de stat aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu şi urmarea socialmente periculoasă produsă, rezultă din materialitatea faptei.

Referitor la latura subiectivă a infracţiunii de ultraj prevăzută de art. 257 alin. 1 și 4 Cod penal raportat la art. 193 alin. 2 Cod penal, instanţa reţine că inculpatul a săvârşit fapta cu intenţie directă, prevăzând rezultatul, respectiv crearea unei stări de temere pentru persoanele vătămate și urmărind producerea lui. 

Latura civilă:

În cursul judecății, persoana vătămată X (tâlhărie calificată) s-a constituit parte civilă cu suma de 30.000 de lei, cu titlu de daune morale, persoana vătămată B s-a constituit parte civilă cu suma de 20.000 de lei, cu titlu de daune morale (ultraj), iar persoana vătămată M s-a constituit parte civilă cu suma de 3.000 de lei, cu titlu de daune morale (ultraj).

Instanţa a admis în parte acţiunile civile formulate de persoanele vătămată astfel că a acordat persoanei vătămate X suma de 1.000 de lei (daune morale), persoanei vătămate B suma de 10.000 lei (daune morale) şi persoanei vătămate M suma de 2000 lei (daune morale).

Confiscare specială:

Din probele administrate în cauză rezultă că inculpatul a folosit la comiterea faptelor o mască din material textil de culoare neagră, o sapă, găsită pe latura sudică a curții, o secure, un fragment din lemn și un fragment din metal ascuțit pe latura nord vest, precum și un ciocan, pe latura de sud est, aceste din urmă bunuri fiind folosite pentru amenințarea și lovirea organelor  de ordine publică.

Aceste bunuri au fost ridicate cu ocazia efectuării cercetării la fața locului și au fost depuse la Camera de corpuri delicte a PM Galați.

Pentru a înlătura starea de pericol la adresa valorilor sociale și a preîntâmpina săvârșirea altor infracțiuni, instanța, în temeiul art. 112 alin. 1 lit. b Cod penal, va dispune confiscarea specială a bunurilor aflate la  Camera de corpuri delicte a PM Galați.