Cerere cu valoare redusa

Hotărâre 2824 din 27.08.2020


Document finalizat

Cod ECLI ECLI:RO:JDLUG:2020:..

Dosar nr. ../252/2020Cod operator 2926

ROMÂNIA

JUDECĂTORIA LUGOJ

SENTINŢA CIVILĂ Nr. ../2020

Camera de consiliu din  ..... 2020

Instanţa constituită din:

PREŞEDINTE: C. A. A.

Grefier: L. M.-L.

Pe rol judecarea cauzei civile privind pe reclamanta S.C. K.I.I. RO S.A. şi pe pârâtul F.F.C., având ca obiect cerere de valoare redusă.

La apelul nominal făcut în şedinţa camerei de consiliu, lipsă părţile.

Fără citarea părţilor.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă, care constată că pricina se află la primul termen de judecată, cererea de chemare în judecată şi înscrisurile aferente, precum şi formularul de cerere au fost comunicate în etapa scrisă a procesului civil, iar pârâtul nu a trimis formularul de răspuns în termenul legal.

Instanţa, în temeiul art. 131 C.pr.civ., procedând la verificarea competenţei, constată că este competentă general, material şi teritorial să soluţioneze cauza, în condiţiile aplicării în cauză, a dispoziţiilor art. 1028 C.pr.civ. corelat cu 94 pct. 1 lit. k) și art.107 C.pr.civ., având în vedere cuantumul pretențiilor solicitate și faptul că domiciliul pârâtului este în Municipiul Lugoj, care se află în circumscripția Judecătoriei Lugoj.

Instanţa constată că reclamanta îşi susţine acţiunea pe baza înscrisurilor depuse la dosar, iar pârâtul nu şi-a realizat apărarea, în cauză, conform art. 1030 alin. (4) C.pr.civ.

Instanţa, în temeiul art. 237 alin. 2 pct. 7, art. 255 și art. 258 C.pr.civ., încuviințează pentru reclamantă proba cu înscrisurile depuse la dosar, apreciind că sunt legale, pertinente, concludente și utile soluționării cauzei.

Instanţa reţine cauza în pronunţare.

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată următoarele:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Lugoj sub nr. 2175/252/2020 la data de 15.06.2020, reclamanta S.C. K.I.I. RO S.A., în contradictoriu cu pârâtul F.F.C., a solicitat, potrivit formularului de cerere întocmit şi completat în condiţiile art. 1029 alin. (2) C.pr.civ., obligarea pârâtului la plata sumei de 1.221,91 lei, din care 397,56 lei reprezintă contravaloare servicii de telecomunicaţii, 691,35 lei despăgubiri pentru încetarea prematură a contractului şi penalităţi de întârziere în cuantum de 133 lei calculate până la data indicată în ultima factură, precum și la plata penalităților de întârziere în cuantum de 0,5% calculate de la data cesiunii de creanță până la data plăţii integrale a debitului.

În subsidiar, reclamanta a solicitat ca, în cazul în care nu vor fi acordate penalităţi de întârziere în cuantumul prevăzut în contract, să se acorde penalităţi de întârziere în cuantumul prevăzut de lege (dobânda legala penalizatoare).

În motivare, reclamanta a arătat, în esență, că a cesionat de la V. R. S.A. creanța deținută de aceasta din urmă împotriva pârâtului, însă pârâtul nu a înțeles să execute obligațiile decurgând din contractul de furnizare servicii telecomunicații încheiat cu V. R. S.A.

În dovedire, reclamanta a depus înscrisuri (f.9-54).

Cererea a fost timbrată cu taxă judiciară de timbru în cuantum de 50 de lei (f. 55).

Conform art. 1030 alin. (3) C.pr.civ., după primirea formularului de cerere completat corect, instanţa a comunicat pârâtului formularul de răspuns, însoţit de un exemplar al formularului de cerere şi al înscrisurilor depuse de reclamantă, însă pârâtul nu a depus la dosar formularul completat.

În cadrul cercetării judecătoreşti, instanţa a administrat proba cu înscrisuri.

Analizând întreg materialul probatoriu administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:

În temeiul Contractelor seria .. nr. ... din data de 14.04.2014 (f.9-11) şi seria ...nr. .. din data de 14.04.2014 (f.12-14) încheiat între V. R. S.A. și pârâtul F.F.C., V. a prestat pârâtului servicii de comunicaţii electronice. Deşi a beneficiat de acestea, pârâtul nu şi-a executat obligaţia corelativă privind plata serviciilor asigurate şi facturate, conform facturilor de la filele 15-22, acumulând un debit principal restant în valoare de 397,56 lei, precum și penalități de întârziere.

Creanța deținută de V. R. S.A. împotriva pârâtului a fost cesionată reclamantei la data de 17.05.2016, cesiunea de creanță fiind înscrisă în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare (f. 47).

Prin realizarea acordului de voinţă al părţilor asupra clauzelor unui contract, cocontractanţii îşi asumă efectele pe care contractul respectiv le creează în patrimoniul lor, cu toate consecinţele care decurg din acestea.

Efectul imediat al oricărui contract este acela de a da naştere unor drepturi şi obligaţii, contractul având între părţile între care se încheie putere de lege, principiu consacrat de art. 1270 Codul Civil.

Intrată în circuitul raporturilor juridice civile, obligaţia apare ca un raport juridic între subiecte determinate, fiecărui subiect revenindu-i drepturi ori îndatoriri sau, după caz, atât drepturi, cât şi îndatoriri de la care ele nu se pot sustrage.

Instanţa constată, astfel, că în speţă sunt întrunite condiţiile de angajare a răspunderii contractuale a pârâtului, creanţa fiind exigibilă (adică ajunsă la scadenţă), certă (în sensul că existenţa ei este neîndoielnică, reflectată în înscrisurile depuse în probaţiune la dosar) şi lichidă (cuantumul ei fiind determinat prin suma precizată anterior).

În ceea ce priveşte existenţa unei neexecutări, aceasta constă în omisiunea pârâtului de a achita contravaloarea serviciilor facturate. Potrivit art. 249 C.pr.civ., sarcina probei revine părţii care face o susţinere în cursul procesului. Aşadar, în situaţia în care pârâtul ar fi invocat efectuarea plăţii, acesta trebuia să dovedească susţinerea. Întrucât în prezentul dosar nu există dovada achitării facturilor emise de Vodafone, instanța reține că pârâtul nu și-a executat obligația decurgând din acestea.

Prin urmare, având în vedere că, în speţă, sunt îndeplinite toate condiţiile prevăzute de art. 1270 C.civ., instanţa va obliga pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 931,26 lei, sumă reprezentând contravaloare servicii de telecomunicaţii.

În ceea ce priveşte dobânda solicitată, instanţa constată că art. 6.1 din Termenii şi Condiţiile Generale pentru furnizarea serviciilor post-plătite aplicabil Persoanelor Fizice - Consumatori prevede că pentru facturile neplătite la termen clientul datorează penalități de întârziere în cuantum de 0,5% pe zi.

Astfel, instanţa constată că pârâtul datorează suma de 133 lei pretinsă de reclamantă cu titlu de penalități de întârziere calculate până la data cesiunii de creanță, 17.05.2016. De asemenea, pârâtul datorează penalități de întârziere în cuantum de 0,5% pe zi calculate la suma de 397,56 lei, debitul principal, începând cu data de 18.05.2016 și până la achitarea integrală a debitului principal. Prin urmare, cererea reclamantei de obligare a pârâtului la plata penalităților de întârziere este întemeiată.

În ceea ce priveşte capătul de cerere referitor la obligarea pârâtului la plata despăgubirilor pentru încetarea înainte de termen a contractului, instanţa îl va respinge ca neîntemeiat, apreciind că reclamanta nu a făcut dovada comunicării unei declarații de reziliere pârâtului, astfel încât nu se poate considera că a fost activată clauza prevăzută de art. 10.3 și 10.4 din Termenii şi Condiţiile Generale. Potrivit art. 9.2 din termenii evocați anterior, rezilierea contractului este subordonată comunicării unei notificări scrise trimise de către Vodafone clientului, însă dovada notificării şi a comunicării acesteia nu au fost depuse la dosar.

Totodată, în temeiul art. 1032 alin. (1) C.pr.civ., constatând că pârâtul este partea căzută parțial în pretenţii, instanţa îl va obliga la plata către reclamantă a sumei de 50 lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând taxa judiciară de timbru, proporțional cu pretențiile admise.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

Admite în parte cererea formulată de reclamanta K. I. I. RO S.A., ..., în contradictoriu cu pârâtul F.F.C., .....

Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 397,56 lei, sumă reprezentând contravaloare servicii telecomunicaţii.

Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 133 lei, sumă reprezentând penalități de întârziere calculate până la data de 17.05.2016.

Obligă pârâtul la plata către reclamantă a penalităților de întârziere în cuantum de 0,5% pe zi calculate la suma de 397,56 lei începând cu data de 18.05.2016 și până la achitarea integrală a debitului principal.

Respinge în rest cererea ca neîntemeiată.

Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 50 lei reprezentând cheltuieli de judecată.

Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare care se depune la Judecătoria Lugoj.

Pronunţată azi, 27.08.2020, prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței.

PREŞEDINTE, GREFIER,

C.A. A. L. M.-L.

Ex.4/27.08.2020

Red. C.A.A./Tehnored. L.M.L.

Domenii speta