Proprietate privata

Sentinţă civilă 535 din 24.05.2022


Prin hotărârea pronunţată, instanţa a dispus respingerea ca neîntemeiată a acțiunii formulată și precizată de reclamantele SE, GM și GZ, în contradictoriu cu FP, Comisia Locală de Aplicare a Legii Fondului Funciar V, Comisia Județeană de aplicare a Legii Fondului Funciar Olt, având ca obiect constatarea nulității absolute parțiale a titlului de proprietate nr. (...) şi au fost obligate reclamantele la plata către pârâta FP a sumei de 1200 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

Pentru a hotărî astfel, instanţa a reţinut că reclamantele SE, GM și GZ au solicitat în contradictoriu cu pârâta FP, Comisia Locală de Aplicare a Legii Fondului Funciar V, Comisia Județeană de aplicare a Legii Fondului Funciar Olt, să se dispună nulitatea absolută parțială a titlului de proprietate nr. (...), arătând că, din registrele agricole, rezultă fără tăgadă că suprafața de 5 ha și 800 mp teren arabil extravilan situat în comuna V, jud. Olt, este dreptul de proprietate de la bunicul reclamantelor și nu al numitei ME a doua soție legitimă a numitului MI. În momentul căsătoriei numitului MI cu numita ME, acesta avea in proprietatea sa suprafața de 5,80 ha teren arabil extravilan situat in extravilanul comunei V, jud. Olt, teren ce face obiectul titlului de proprietate a cărei anulare o solicită. Se arătă că cererea de reconstituire a dreptului de proprietate conform Legii nr. 18/1991 a fost formulata așa cum se poate observa din actele eliberate de Primărie și din fișa premergătoare eliberării titlului de proprietate pe numele moștenitoarei ME, însă în mod eronat a fost trecut pe titlul de proprietate numele defunctei ME, având moștenitor pe numita FP.

Din cuprinsul titlului de proprietate nr. (...) rezultă că de pe urma autoarei ME, cu moștenitor FP, s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru suprafața totală de 5 ha și 800 mp pe teritoriul com. V.

Instanța constată că deși ME a fost căsătorită cu MI (bunicul reclamantelor), cele două persoane au avut roluri separate, fiind depusă copia registrului agricol pentru ME, aceasta din urmă fiind înscrisă și în evidențele primăriei în tabel nominal cu membrii cooperatori care au adus teren - în extravilan și intravilan – în cooperativa agricolă și cu persoanele cărora li s-a preluat de cooperativă în orice mod teren și tabel nominal cu moștenitorii cooperatorilor decedați care solicită stabilirea dreptului de proprietate .

Prin cererea formulată de pârâta FP la data de (...), s-a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenul de a aparținut autoarei. 

Legea 18/1991 și art. 7-38 din Regulamentul privind procedura de constituire, atribuțiile și funcționarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, a modelului și modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum și punerea în posesie a proprietarilor, aprobat prin HG 890/2005 prevăd o procedură specială pe care persoana solicitantă și comisiile de fond funciar trebuie să o parcurgă până la emiterea titlului de proprietate.

Potrivit art. 8 alin. 2 din Legea nr. 18/1991 de prevederile legii beneficiază membrii cooperatori care au adus pământ în cooperativa agricolă de producție sau cărora li s-a preluat în orice mod teren de către aceasta precum și, în condițiile legii civile, moștenitorii acestora, membrii cooperatori care nu au adus pământ în cooperativă și alte persoane anume stabilite.

Contrar celor reținute de reclamante, instanța constată că reconstituirea dreptului de proprietate pentru FP este corectă în sensul că bunica acesteia ME a introdus in fostul CAP terenul în cauza, potrivit anexei nr. (...), poz. (...) întocmită conform Regulamentului de aplicare a Legii Fondului Funciar privind procedura de constituire, atribuțiile și funcționarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor, a modelului si modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum si punerea în posesie a proprietarilor, teren  cu suprafața totală de 5,13 ha, iar potrivit hotărârii comisiei locale coeficientul de reducere a fost de 1%, si suprafața reconstituită a fost de 5,08 ha.

Potrivit extraselor de pe registrele agricole ale anilor 1956 — 1958 și 1959-1963 se observă faptul că ME avea poziție de rol diferită de soțul ei (bunicul reclamantelor).

Pe de altă parte, Legea nr. 18/1991 a prevăzut o procedură administrativă prealabilă obligatorie pe care persoanele îndreptățite la reconstituirea dreptului de proprietate trebuiau s-o urmeze în sensul că potrivit prevederilor art. 27 alin. 3 din H.G. nr.8901/2005, persoanele nemulțumite de propunerile de stabilire a dreptului de proprietate de către comisiile comunale, orășenești sau municipale pot face, în termen de 10 zile de la afișare, contestație adresată comisiei județene, ceea ce reclamantele nu au dovedit că ar fi formulat

Cum titlul de proprietate a fost emis conform actelor premergătoare, că nu există niciun alt motiv de constatare a nulității absolute, instanța va respinge ca nefondată acțiunea formulată de și precizată de reclamantele SE, GM și GZ, în contradictoriu cu pârâta FP, Comisia Locală de Aplicare a Legii Fondului Funciar V și Comisia Județeană de aplicare a Legii Fondului Funciar Olt, având ca obiect constatarea nulității absolute parțiale a titlului de proprietate nr. (...).

Văzând şi disp. art. 453 C. pr. civ., instanța va dispune obligarea reclamantelor SE, GM și GZ la plata către pârâta FP a sumei de 1200 lei cu titlu de cheltuieli de judecată.