Liberare condiţionată (art. 587 Cod Procedură Penală)

Sentinţă penală 2715 din 05.11.2020


INSTANŢA,

Deliberând asupra cauzei penale de faţă constată următoarele :

La data de 21.04.2020 a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Craiova, sub numărul ..../215/2020 propunerea Penitenciarului Craiova Pelendava privind liberarea condiţionată a condamnatului MMS din executarea pedepsei de 4 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. ...../2019 a Judecătoriei Craiova pentru săvârşirea infracţiunii, prev. de art. 229 Cod penal.

Asistența juridică obligatorie a fost asigurată potrivit delegației nr. ...../2020.

În raport de actele şi lucrările dosarului, instanţa constată că sunt îndeplinite toate condițiile cumulative prevăzute de art. 100 C.pen. pentru a se dispune liberarea condiţionată a petentului condamnat.

Mai întâi, în ceea ce priveşte condiţia să fie executată fracţia de pedeapsă prevăzută de lege, potrivit art. 100  alin. (1) lit. a) C.pen., liberarea condiționată în cazul închisorii poate fi dispusă cel condamnat a executat cel puțin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depășește 10 ani.

În concret, din procesul-verbal cu numărul …./15.10.2020 ataşat propunerii, rezultă că petentul-condamnat MMS se află în executarea unei pedepse de 4 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. …../2019 a Judecătoriei Craiova pentru săvârşirea infracţiunii, prev. de art. 229 Cod penal. Condamnatul a început executarea pedepsei la data de 22.06.2018, pedeapsa urmând să expire în termen la 09.12.2021.

Transformată în zile, pedeapsa este egală cu 1461 zile, din care spre a fi liberat condiţionat, trebuie să execute 2/3 din pedeapsă, respectiv 974 zile, executând 847 zile până la data de 15.10.2020, din care 37 zile ca urmare a muncii prestate, arest preventiv 92 zile şi 102 zile compensare, acumulând un număr total de zile câștigate şi executate de 1078 zile. 

În consecinţă, instanţa reţine că, în present, petentul a executat fracţiunea corespunzătoare din pedeapsă pentru a putea beneficia de liberarea condiţionată, acesta executând 2/3 din pedeapsa de a ani închisoare, prima condiţie a liberării condiţionate fiind îndeplinită.

De asemenea, condiţia prevăzută de art. 100 alin. (1) lit. b) C.pen. ca persoana condamnată să se afle în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis, este îndeplinită. Potrivit procesului-verbal nr. …./15.10.2020, petentul se află în executarea pedepsei în regim deschis.

În continuare, potrivit art. 100 alin. (1) lit. c) C.pen., pentru a se dispune liberarea condiţionată trebuie ca cel condamnat să fi îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească.

A fost atașată adeverința de venit pe anii 2019-2020 (fila 7) din care rezultă că petentul deținut nu figurează în evidența fiscală cu venituri.

În ceea ce priveşte convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate, se reţine că liberarea condiţionată nu se aplică în mod automat după executarea fracţiunii de pedeapsa prevăzută de lege, ci numai dacă instanţa, care judecă dosarul îşi creează convingerea, ținând seama de conduita condamnatului în timpul executării pedepsei şi de antecedentele sale penale, că reeducarea şi îndreptarea acestuia sunt posibile şi fără executarea în penitenciar a restului de  pedeapsă.

Din caracterizarea întocmită de penitenciar rezultă că petentul-condamnat a avut o conduită constant pozitivă, s-a implicat în activităţi educative şi lucrative, a relaţionat favorabil cu personalul unităţii şi cu celelalte persoane private de libertate; a fost recompensat de 3 ori şi nu a fost sancţionat disciplinar.

Astfel, instanţa reţine că beneficiul liberării condiţionate nu poate fi refuzat dacă atunci când din comportamentul condamnatului reiese că acesta s-a îndreptat si că scopul pedepsei a fost atins înainte de executarea ei în întregime.

Totodată, esenţial pentru acordarea beneficiului liberării condiţionate, în afară de executarea fracţiei legale de pedeapsă si buna comportare la locul de detenţie ,este constatarea instanţei că,timpul executat din durata pedepsei este suficient pentru a nu exista temerea că cel condamnat va comite o nouă infracţiune şi că scopul pedepsei a fost atins.

În speţă, din cuprinsul referatului si caracterizarea întocmite de Comisia de propuneri pentru punerea în libertate condiţionată din cadrul Penitenciarului Pelendava Craiova rezultă că petentul - condamnat MMS a executat mai mult de 2/3 din pedeapsă iar comportamentul acestuia a fost în mod constant unul pozitiv, astfel că se apreciază că scopul pedepsei a fost atins.

În fapt, s-a reținut prin hotărârea de condamnare faptul că în perioada 16.07.2017-20.03.2018 inculpatul a sustras prin efracție/escaladare în timpul nopții mai multe bunuri  din diverse imobile din Craiova, unele din infracțiuni fiind comise împreună cu alţi inculpați minori.

În ceea ce privește antecedentele penale, instanța reține că persoana condamnată nu este cunoscută cu antecedente penale.

Din evaluarea domeniului social rezultă faptul că familia de origine a deținutului este dezorganizată, fiind cinci copii iar părinții persoanei evaluate sunt separați, acesta fiind crescut de bunica paternă. Nu a menținut legătura cu mama, declarând că relația cu tatăl este tensionată şi nu dorește să mențină legătura cu acesta pe perioada detenției. Pe perioada detenției a beneficiat de consiliere pe probleme sociale şi a finalizat un program de asistență socială – Program de pregătire pentru liberare.

În ceea ce privește evaluarea psihologică reiese că deținutul a avut o evoluție favorabilă în perioada amânării fiind stăruitor în muncă. În perioada executării a adaptat o conduită corespunzătoare, în conformitate cu regulamentul de ordine interioară. A relaționat corespunzător cu ceilalți deținuți şi cu personalul unităţii, acceptă autoritatea şi respectă dispozițiile primite.  A manifestat interes pentru a participa la activități lucrative, prezentând un nivel intelectual scăzut, având abilități de comunicare şi relaționare la nivel scăzut şi toleranță bună la frustrare. A depus eforturi moderate pentru adaptare şi îşi asumă consecințele faptei.

Instanța apreciază că faptele pentru care a fost condamnat petentul nu au fost săvârșite cu violență, a adoptat o conduită corespunzătoare în executarea pedepsei.

Din evaluarea domeniului educațional rezultă faptul că persoana condamnată are şase clase fiind analfabet funcţional. A finalizat programul " Adaptare pentru viaţa instituționalizată" şi a participat la activități semistructurate (  moral-religioase, difuzarea culturii, concursuri tematice), inclusiv la o activitate destinată deținuților analfabeți/analfabeți funcțional. A desfășurat activități lucrative pe o perioada de 8 luni.

Faţă de aceste considerente, instanţa apreciază că, în speţă sunt îndeplinite cumulativ cerinţele legii pentru a se dispune admiterea propunerii Comisiei din cadrul Penitenciarului Pelendava Craiova, privind liberarea condiţionată a condamnatului MMS, astfel că în baza art. 587 C.pr.pen cu aplicarea art. 100 C.pen.  va admite cererea de liberare condiţionată formulată de petentul MMS, fiul lui ....., deținut în Penitenciarul Pelendava.

Va dispune liberarea condiţionată a condamnatului de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. .../2019 emis de Judecătoria Craiova, în baza sentinţei penale nr. ..../2019 pronunţată de Judecătoria Craiova, definitivă, dacă nu este arestat în altă cauză.

Va atrage atenţia condamnatului asupra consecinţelor nerespectării prevederilor art. 104 C.pen..

În temeiul art. 275 alin. 3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de către stat vor rămâne în sarcina acestuia. Onorariul apărătorului din oficiu în cuantum de 313 lei se va avansa din fondurile Ministerului Justiţiei.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂȘTE:

În baza art. 587 C.pr.pen cu aplicarea art. 100 C.pen.  admite cererea de liberare condiţionată formulată de petentul MMS, fiul lui ....., deținut în Penitenciarul Pelendava.

Dispune liberarea condiţionată a condamnatului de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. ..../2019 emis de Judecătoria Craiova, în baza sentinţei penale nr. ..../2019 pronunţată de Judecătoria Craiova, definitivă, dacă nu este arestat în altă cauză.

Atrage atenţia condamnatului asupra consecinţelor nerespectării prevederilor art. 104 C.pen..

În temeiul art. 275 alin. 3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de către stat rămân în sarcina acestuia. Onorariul apărătorului din oficiu în cuantum de 313 lei se va avansa din fondurile Ministerului Justiţiei.

Cu contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 05.11.2020.

PREŞEDINTE, GREFIER,