Schimbări privind măsurile educative - minori (art. 516, 517 Cod procedură penală)

Sentinţă penală 1958 din 05.08.2020


INSTANŢA

La data de 28.07.2020 a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Craiova sub nr. ..../215/2020, propunerea formulată de Comisia pentru stabilirea, individualizarea şi schimbarea regimului de executare a măsurii educative a internării într-un centru de detentie din cadrul Centrului de Detentie Craiova, privind continuarea executării măsurii educative într-un penitenciar faţă de persoana internata PFI, aflat în executarea măsurii educative a internării într-un centru de detenţie pe o durată de 3 ani, dispusă prin sentinţa penală nr. .../2019 a Judecătoriei Alexandria, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

La dosarul cauzei au fost depuse raportul nr. .../22.07.2020 al Comisiei pentru individualizarea şi schimbarea regimului de executare a măsurii educative a internării într-un centru de detenţie din Centrul de Detenţie Craiova.

Din înscrisurile depuse la dosar se retine că prin s.p. nr. .../2019 a Judecătoriei Alexandria s-a aplicat faţă de PFI măsura educativă a internării într-un centru de detentie pe o perioada de 3 ani pentru săvârşirea infractiunii de furt calificat.

Executarea măsurii a început la data de 23.05.2018 şi urmează să expire în termen la data de 12.09.2023, fiind propozabil pentru liberarea la data de 11.09.2020.

Din raportul nr. .../22.07.2020, întocmit de Centrul de Detentie Craiova se retine că persoana internata se află la a 4-a analiză, fiind repartizat să execute măsura educativă în regim închis începând cu data de 23.06.2020, a manifestat un comportament necorespunzator normelor instituţionale, a relationat deficitar cu cadrele si celelalte persoane internate, a fost sanctionat disciplinar de mai multe ori si a fost recompensat o singura data.

Faţă de sanctiunile disciplinare aplicate, de comportamentul necorespunzător al acesteia s-a apreciat de către Comisia pentru stabilirea, individualizarea şi schimbarea regimului de executare a măsurii educative a internării într-un centru de detentie din cadrul Centrului de Detentie Craiova că acesta influentează negativ celelalte persoane internate.

Instanta retine că, potrivit art. 126 C.p., dacă în cursul executării unei măsuri educative privative de libertate, persoana internată, care a depăşit vârsta de 18 ani, are un comportament prin care influenţează negativ sau împiedică procesul de recuperare şi reintegrare a celorlalte persoane internate, instanţa poate dispune continuarea executării măsurii educative într-un penitenciar.

Conform art. 182 din Legea nr. 254/2013, dacă în cursul executării unei măsuri educative privative de libertate persoana internată, care a împlinit vârsta de 18 ani, are un comportament prin care influentează negativ sau împiedică procesul de recuperare şi reintegrare a celorlalte persoane internate, administratia centrului de detenţie poate cere instantei stabilite, potrivit art. 181, continuarea executării măsurii educative într-un penitenciar.

Legea 254/2013 defineste in art. 182 alin.2 comportamentul care influenteaza negativ sau impiedica procesul de recuperare si reintegrare a celorlalte persoane internate.

Potrivit acestui text de lege prin comportament care influenteaza negativ sau impiedica procesul de recuperare si reintegrare a celorlalte persoane internate se intelege:

a) initierea de actiuni care conduc la nefrecventarea sau refuzul sau constant, precum si a altor persoane internate, de a participa la cursuri de instruire scolara si formare profesionala, la programe de educatie, asistenta psihologica si asistenta sociala;

b) introducerea, detinerea sau traficul de arme, materiale explozive, droguri, substante toxice sau alte obiecte si substante care pun in pericol siguranta centrului, a misiunilor sau a persoanelor;

c)nerespectarea interdictiilor prevazute la art. 82 lit. a)-c), respectiv :

- exercitarea sau incercarea de exercitare de acte de violenta asupra personalului, persoanelor care executa misiuni in penitenciar sau care se afla in vizita, asupra celorlalte persoane condamnate, precum si asupra oricaror alte persoane;

 -  organizarea, sprijinirea sau participarea la revolte, razvratiri, acte de nesupunere pasive sau active ori alte actiuni violente, in grup, de natura sa pericliteze ordinea, disciplina si siguranta penitenciarului;

 - initierea sau participarea la acte de sustragere de la executarea pedepselor privative de libertate;

d) nerespectarea, in mod repetat, a interdictiilor prevazute la art. 82 lit. f) si h),  respectiv:

-  instigarea altor persoane condamnate la savarsirea de abateri disciplinare;

- sustragerea sau distrugerea unor bunuri sau valori de la locul de munca ori apartinand penitenciarului, personalului, persoanelor care executa activitati in penitenciar sau se afla in vizita, precum si a bunurilor apartinand altor persoane, inclusiv celor condamnate.

Raportând aceste criterii legale la situaţia persoanei private de libertate si analizând actele aflate la dosarul cauzei, instanţa constată că sunt îndeplinite cerinţele prevăzute de art. 126 Cod penal.

Astfel, persoana privată de libertate PFI a avut pe durata executării măsurii educative un comportament necorespunzator, a relationat deficitar cu cadrele si celelalte persoane internate, a fost sanctionat disciplinar mai multe ori (pentru autoagresiune, nerespectare ROI, de mai multe ori pentru distrugere bunuri), având astfel un comportament care influenteaza negativ sau impiedica procesul de recuperare si reintegrare a celorlalte persoane internate, in sensul legii.

Fata de aceste aspecte, instanta va admite propunerea formulată de Comisia pentru stabilirea, individualizarea şi schimbarea regimului de executare a măsurii educative a internării într-un centru de detentie din cadrul Centrului de Detenţie Craiova.

În temeiul art. 126 C.p. şi art. 182 din Legea 254/2013 va dispune continuarea executării de către persoana internată PFI, a măsurii educative a internării într-un centru de detenţie pe o perioadă de 3 ani,  aplicată prin s.p. nr. .../2019 a Judecatoriei Alexandria, într-un penitenciar. 

Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului, din care suma de 313 lei reprezintă onorariu avocat oficiu.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII,

HOTĂRĂŞTE:

Admite propunerea formulată de Comisia pentru stabilirea, individualizarea şi schimbarea regimului de executare a măsurii educative a internării într-un centru de detentie din cadrul Centrului de Detenţie Craiova.

În temeiul art. 126 C.p. şi art. 182 din Legea 254/2013 dispune continuarea executării de către persoana internată PFI, ...., a măsurii educative a internării într-un centru de detenţie pe o perioadă de 3 ani,  aplicată prin s.p. nr. .../2019 a Judecatoriei Alexandria, într-un penitenciar.

Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului, din care suma de 313 lei reprezintă onorariu avocat oficiu.

 Definitivă.

 Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 05.08.2020.

PREŞEDINTE, GREFIER,