Prin plângerea contravenţională înregistrată pe rolul Judecătoriei F. la data de 25.08.2022 sub număr de dosar X/230/2022, petentul P. G. a solicitat în contradictoriu cu intimatul I.P.J. D. ca, prin sentinţa ce se va pronunţa, să se dispună anularea procesului verbal de contravenţie seria PDJX nr. X/12.08.2022 încheiat de Poliţia F., exonerarea de plata amenzii contravenţionale în cuantum de 870 lei şi înlăturarea măsurii complementare constând în suspendarea exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 60 de zile.
In motivarea plângerii a arătat petentul că, în fapt, la data de 12.08.2022 a fost oprit de către un agent constatator din cadrul I.P.J. D.-Poliţia F. care i-a întocmit procesul verbal seria PDJX nr. X pe considerentul că ar fi condus autoturismul marca Audi A4 cu numărul de înmatriculare MH 06 X în comuna A., sat A., pe str. C.A., judeţul D., sensul de mers Ţ.-A. iar în dreptul Şcolii Generale A. ar fi circulat pe sens opus (contrasens), reţinând dispoziţiile art. 41 alin.1 şi art. 101 alin. 3 lit. d din OUG 195/2002, aspect care contravine realităţii.
A arătat petentul că potrivit art. 41 din OUG 195/2002: (1) Vehiculele şi animalele, atunci când circulă pe drumurile publice pe care le este permis accesul, trebuie conduse pe partea dreaptă a drumului public, în sensul de circulaţie, cât mai aproape de marginea părţii carosabile, cu respectarea semnificaţiei semnalizării rutiere şi a regulilor de circulaţie.
Conform art. 101 alin. 3 lit. d: Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte: (...) d) circulaţia pe sens opus, cu excepţia cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depăşire.
A susţinut petentul că în zona în care a fost oprit marcajul longitudinal este discontinuu şi drumul prezintă mai multe denivelări şi gropi iar el a efectuat o manevră de depăşire a acestora.
A arătat că pentru a evita aceste denivelări şi gropi după ce s-a asigurat corespunzător, a semnalizat stânga astfel cum se procedează în cazul unei depăşiri şi a depăşit zona respectivă pentru a evita producerea de avarii autoturismului din cauza denivelărilor şi gropilor, prin urmare , nu a săvârşit contravenţia reţinută în sarcina sa, aspecte pe care le-a menţionat la rubrica "Menţiuni contravenient".
A mai susţinut petentul că în materie contravenţională îşi găseşte aplicabilitatea principiul "in dubio pro reo"-dubiul profită făptuitorului, principiu care reprezintă o modalitate de concretizare a prezumţiei de nevinovăţie de care se bucură contravenientul şi care decurge din principiul respectării dreptului la un proces echitabil garantat de art. 6 din CEDO.
In drept, plângerea contravenţională a fost întemeiată pe dispoziţiile OUG 195/2002 R privind circulaţia pe drumurile publice şi OG nr. 2/2001 Rep. Privind regimul juridic al contravenţiilor.
In dovedirea plângerii, petentul a solicitat admiterea probei cu înscrisuri şi a probei testimoniale cu martorul C. E..
Au fost anexat următoarele înscrisuri doveditoare: procesul verbal de contravenţie în original şi în copie, dovada seria CU nr. 3467258 din 12.08.2022 eliberată de SPR 15 F., şi cartea de identitate.
Acţiunea a fost timbrată cu taxă judiciară de timbru în cuantum de 20 lei, în conformitate cu prevederile art. 19 din OUG 80/2013.
Intimatul I.P.J. D. a formulat întâmpinare la data de 08.09.2022 prin care a solicitat respingerea plângerii contravenţionale formulată de petentul P. G. împotriva procesului verbal seria PDJX nr. X din 12.08.2022, pe care o consideră neîntemeiată din următoarele considerente:
A învederat că procesul verbal de contravenţie este încheiat cu respectarea condiţiilor de fond şi formă prevăzute de OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.
Cât priveşte starea de fapt descrisă de agentul constatator în procesul-verbal, a arătat intimatul că, solicită să se constate că, aceasta nu poate fi înlăturată de declaraţia unui martor audiat la solicitarea petentului. Astfel, instanţa de judecată nu poate da relevanţă maximă unei astfel de probe, înlăturând astfel constatările agentului de poliţie din procesul-verbal de contravenţie, care este un act de autoritate. Altfel spus, printr-o probă indirectă ar fi înlăturată o probă directă, ceea ce este inadmisibil.
În cazul în care persoana propusă ca martor face parte din cele enumerate la art. 315, alin l. NCPC, arătat intimatul că, se opune la ascultarea acesteia.
A mai arătat intimatul că, măsura dispusa de către agentul constatator este temeinică şi legală, procesul verbal făcând deplină dovada a situaţiei de fapt menţionate în cuprinsul său.
Referitor la procesul-verbal, a arătat intimatul că instanţa de judecată trebuie să-i recunoască valoarea probatorie sub aspectul constatării stării de fapt, având în vedere ca este întocmit de un agent al statului aflat în exerciţiul funcţiunii.
Cu privire la temeinicia procesului-verbal a învederat intimatul că, deşi OG nr. 2/2001 nu cuprinde dispoziţii exprese cu privire la forţa probanta a actului de constatare, din economia art. 34 rezultă că procesul-verbal face dovada deplină a situaţiei de fapt şi încadrării în drept.
De asemenea, a mai învederat intimatul că, abaterea săvârşită de petent a fost constatată personal, prin urmare procesul verbal legal întocmit se bucură de prezumţia de temeinicie şi instanţa va porni în analizarea acestuia de la prezumţia care reflectă adevărul.
În probaţiune, intimatul a solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri, respectiv procesul verbal de contravenţie aflat la dosarul cauzei care are forţă probantă prin el însuşi şi constituie o dovadă suficientă a vinovăţiei petentului.
De asemenea, a solicitat să se aibă în vedere dispoziţiile art. 254 din Noul Cod de Procedură Civilă potrivit cărora dovezile care nu au fost cerute prin cererea de chemare în judecată nu vor mai putea fi cerute decât în condiţiile prevăzute de art. 254 alin 2 din acelaşi act normativ şi a arătat că solicită acesta întrucât, în caz contrar se creează contravenientului o poziţie net favorabilă, apărările sale şi probele propuse raportându-se doar la motivele invocate de petent prin cererea de chemare în judecată.
În baza art. 223 alin. 3 din CPC, intimatul a solicitat judecarea cauzei în lipsă.
Prin rezoluţia din data de 12.09.2022 , s-a dispus fixarea primului termen de judecată la data de 20.10.2022 şi s-a dispus citarea părţilor.
Instanţa a încuviinţat şi administrat în cauză proba cu înscrisuri solicitată de ambele părţi şi în plus proba cu martorul C.E.(declaraţie fila nr. 25 la dosar).
Analizând materialul probator administrat în cauză instanţa constată şi reţine următoarele:
Prin procesul verbal contestat petentul a fost sancţionat pentru faptul că, în comuna A.judeţul D. a condus autoturismul marca Audi A4 cu numărul de înmatriculare MH 06 X, avându-l pasager pe numitul C. E., pe str. C.A., judeţul D., sensul de mers Ţ.-A., iar în dreptul Şcolii Generale A. a circulat pe sensul opus de mers (contrasens).
Fapta descrisă mai sus a fost încadrată în drept de către agentul constatator în prevederile art. 101 alin.3 lit. d) din OUG 195/2002 conform cărora:” constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile săvârşirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte: d) circulaţia pe sens opus, cu excepţia cazurilor în care se efectuează reglementar manevra de depăşire.
Pentru fapta imputată petentul a fost sancţionat cu 6 puncte amendă şi suspendarea dreptului de a conduce.
Petentul nu a invocat în plângere nereguli ale procesului verbal din perspectiva formei.
Verificând actul contestat din prima prevederilor art. 16 şi 17 OG 2/2001 instanţa constată că nu există cauze de nulitate ale procesului verbal.
Conform art. 41 alin. (1) din OUG 195/2002 :”
(1) Vehiculele si animalele, atunci cand circula pe drumurile publice pe care le este permis accesul, trebuie conduse pe partea din dreapta a drumului public, in sensul de circulatie, cat mai aproape de marginea partii carosabile, cu respectarea semnificatiei semnalizarii rutiere si a regulilor de circulatie.”.
Conform art. 120 HG 1391/2006 privind Regulamentul de aplicare al OUG 195/2002 :” (1) Se interzice depãşirea vehiculelor: (…) h) în zona de acţiune a indicatorului "Depãşirea interzisã"; i) când pentru efectuarea manevrei se incalca marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circula, chiar şi parţial, pe sensul opus, ori se incalca marcajul care delimiteaza spaţiul de interzicere; j) când din sens opus se apropie un alt vehicul, iar conducãtorul acestuia este obligat sa efectueze manevre de evitare a coliziunii (…)”.
Din probele dosarului, raportat la textele citate mai sus, instanţa apreciază că în cauză există îndoială în privinţa săvârşirii faptei imputate petentului.
Petentul nu poate face dovada unui fapt negativ, cazând în sarcina intimatului datoria de a dovedi existenta faptei, săvârşirea acesteia de către petent şi întrunirea elementelor prevăzute de lege pentru existenţa faptei contravenţionale.
Punând în balanţă probele administrate în cauză instanţa constată că nu se poate stabili dincolo de orice dubiu rezonabil dacă a existat o depăşire în sensul art. 41 al. 1 din OUG 195/2002 sau dacă, existând o depăşire aceasta a fost efectuată pe linie continuă.
Astfel, în primul rând se impune a se observa că agentul constatator a perceput cu propriile simţuri fapta sancţionată şi locul săvârşirii acesteia, fără a înregistra fapta cu mijloace tehnice omologate.
Locul efectuării depăşirii este foarte important, în funcţie de acesta putând a fi stabilit dacă pe acel sector de drum era linie continuă sau discontinuă, mai ales în condiţiile în care petentul susţine că a depăşit pe linie discontinuă.
Astfel, martorul audiat a relatat că petentul a mers parţial pe contrasens pentru a evita gropile care sunt de-a lungul drumului în tot satul. A arătat martorul că nu poate preciza pe ce distanţă a circulat pe contrasens şi nici regulile de circulaţie pentru că nu este conducător auto. In dreptul şcolii generale, pe sensul de mers al petentului erau parcate maşini pe banda de circulaţie, motiv pentru care petentul le-a depăşit, intrând pe contrasens. Nu erau alte masini care să circule în faţa lor sau care să vină de pe contrasens. A mai arătat martorul că petentul a avut doar intenţia de a ocoli gropile de pe carosabil şi de a depăşi maşinile parcate pe sensul său de mers, că echipajul de poliţie se afla la circa 100 metri de ei şi că petentul a rulat pe contrasens circa 3-4 metri iar la ieşirea din sat deja mergeau pe banda regulamentară.
Dacă martorul a descris corect faptele înseamnă că petentul nu a efectuat o depăşire în sensul art. 41 al. 4 din OUG 195/2002, fiind un caz de necesitate, pentru s evita avarierea autoturismului, deci nu se poate vorbi despre nerespectarea regulilor privind depăşirea.
Potrivit jurisprudenţei CEDO în cadrul proceselor având ca obiect plângeri contravenţionale contravenientul-petent beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, prezumţie ce nu poate fi considerată ca răsturnată decât atunci când se face dovada, dincolo de cea mai mică îndoială, că petentul-contravenient a fost cel care a săvârşi fapta şi că fapta săvârşită întruneşte condiţiile prevăzute de lege pentru a constitui contravenţie.
Neexistând probe certe pentru vinovăţia contravenientului, instanţa este ţinută de principiul in dubio pro reo să dea prioritatea prezumţiei de nevinovăţie a petentului.
Faţă de considerentele expuse instanţa va admite plângerea formulată de petent şi va anula procesul verbal.
Tribunalul Caraș Severin
Plângere Contravenţională
Judecătoria Târgu Jiu
Art.14 din OG 2/2001. Expedierea procesului-verbal de contravenţie în termenul de o lună, primirea procesului-verbal de către destinatar după expirarea termenului de o lună. Inaplicabilitatea art. 104 Cod Procedura civila.
Judecătoria Zalău
PLANGERE CONTRAVENTIONALA - LIPSA SUBIECT ACTIV
Judecătoria Mangalia
Înlocuirea amenzii contravenţionale cu obligarea contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii.
Judecătoria Târgu Jiu
Plângere contravenţională