Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe, la data de 05.11.2021, sub nr. unic de dosar _____________, reclamantul A______ A_______ a chemat în judecată pe pârâta B_______ B_____ B___ B_____ B_____ B_______, pe calea ordonanţei preşedinţiale, solicitând ca prin hotărârea ce se va pronunţa să fie obligată pârâta să sa instituie ” sens unic de mers ” pe segmentul de drum ___________________________, nominalizat in adresa _____ din data 12.08.2021.
In motivare reclamantul a arătat, în esenţă, că a înaintat, în data de 29.07.2021, către IPJ Prahova, o adresa care a fost înregistrata sub numărul _____ . Mai departe , IPJ Prahova a trasat, în sarcina Politiei Câmpina, să verifice si sa ia masurile legale in vederea soluţionării petiţiei sale.
Arată petentul că, sesizarea formulată priveşte o situaţie gravă ce persista pe _________________________ faptului ca acesta __________________________ şi pe această stradă sunt parchete autoturisme, astfel că este obturată vizibilitatea, etc.
Primăria, deşi iniţial , a promis ca va lua masuri in sensul in care va instala semne de circulaţie, nu a luat nicio măsura comunicându-i o adresă , din care reiese faptul ca nu se va pune in aplicare propunerea specialiştilor in domeniu, motivat de faptul ca cetăţenii nu ar fi de acord .
In drept cererea a fost întemeiată pe disp. art. 1528 NCPC
In dovedire reclamantul a depus înscrisuri şi planşe foto şi a solicitat încuviinţarea probei cu înscrisuri, interogatoriul primarului ________________ dlui C______ G______, cercetare la faţa locului.
La termenul de astăzi, din oficiu, instanţa a invocat excepţia lipsei capacităţii procesuale de folosinţa a pârâtei B_______ B_____,
Analizând cu prioritate în temeiul art 248C.pr.civ excepţia capacităţii procesuale de folosinţă a pârâtei B_______ B_____:
Conform art 56 alin 1 C.pr.civ, (1) Poate fi parte în judecată orice persoană care are folosinţa drepturilor civile.
Potrivit art. 96 alin. 1 şi 2 din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, unităţile administrativ-teritoriale sunt persoane juridice de drept public, cu capacitate juridică deplină şi patrimoniu propriu, şi sunt subiecte juridice de drept fiscal, titulare ale codului de înregistrare fiscală şi ale conturilor deschise la unităţile teritoriale de trezorerie, precum şi la unităţile bancare.
Totodată, în conformitate cu art. 5 lit. hh) din aceeaşi ordonanţă, primăria comunei reprezintă o structură funcţională fără personalitate juridică şi fără capacitate procesuală, cu activitate permanentă, care duce la îndeplinire hotărârile autorităţii deliberative şi dispoziţiile autorităţii executive, soluţionând problemele curente ale colectivităţii locale, constituită din: primar, viceprimar, administratorul public, consilierii primarului sau persoanele încadrate la cabinetul primarului şi aparatul de Specialitate al primarului.
Reţinând că disp art art. 5 lit. hh) anterior citate exclud expres capacitatea procesuală a Primăriei, instanţa va admite excepţia lipsei capacităţii procesuale de folosinţă a pârâtei B_______ B_____ B___ B_____, invocată de instanţă din oficiu şi va respinge cererea formulată de reclamantul A______ A_______, în contradictoriu cu pârâta B_______ B_____ B___ B_____ ca fiind formulată împotriva unei persoane fără capacitate procesuală de folosinţă.
Curtea de Apel Oradea
RECURS COMERCIAL. ORDONANŢĂ PREŞEDINŢIALĂ. -art. 581 Cod procedură civilă.
Tribunalul București
SUSPENDAREA EXECUTARII HOTARÂRII ADUNARII GENERALE A ACTIONARILOR. CONDITII. APARENTA DREPTULUI. CONDITIA URGENTEI.
Tribunalul Călărași
Recurs civil. Ordonanţă preşedinţială. NULITATEA RECURSULUI.
Judecătoria Sectorul 3 București
Fara titlu
Judecătoria Târgu Mureș
Incredintare provizorie minor