Ordonanță de plată

Sentinţă civilă 333 din 09.03.2022


Deliberând asupra cauzei civile de faţă, instanţa constată următoarele.

Prin cererea de chemare în judecată formulată la data de ... şi înregistrată sub nr. ..., creditoarea X a solicitat în contradictoriu cu debitoarea Y să se pronunţe o hotărâre prin care să se dispună emiterea unei ordonanţe de plată pentru suma de 7.002,70 lei, care reprezintă cheltuieli apă, canal și salubritate- 5.539,36 lei,  întreţinere -1.264,17 lei,  în perioada iunie 2018 – iunie 2021 şi 259,49 lei, reprezentând penalităţi de întârziere aplicate, cu cheltuieli de judecată.

În motivarea cererii, creditoarea a arătat că debitoarea este proprietarul apartamentului nr. ... din blocul ..., sc. ..., .... și face parte din asociație, iar acesta  înregistrează restanţe la plata cheltuielilor de întreţinere și utilități.  Au fost calculate şi penalităţi de întârziere aşa cum s-a stabilit prin procesul verbal al adunării generale a proprietarilor.

Creanţa este certă, lichidă şi exigibilă. Debitorul a fost somat să achite debitul dar nu şi-a îndeplinit obligaţia.

În drept, şi-a întemeiat cererea pe dispoziţiile art.1014 şi următoarele Cod procedură civilă.

În dovedire, a solicitat proba cu înscrisuri.

Debitoarea, deşi legal citată, nu a depus întâmpinare.

Instanţa a încuviinţat pentru creditoare proba cu înscrisurile depuse la dosar.

Analizând materialul probator administrat în cauză, instanţa reţine următoarele:

Pârâta este locatar si membru al X, fiind proprietarul apartamentului nr. ..., bl. ..., sc. .... Potrivit înscrisurilor depuse (liste de plată, centralizator) sumele datorate reclamantei sunt în suma de 7.002,70 lei cu titlu de cheltuieli de utilități (apă, canal, salubritate) întreţinere şi penalităţi de întârziere.

În cauză sunt incidente atât dispoziţiile Legii nr. 230/2007 (pentru perioada iunie-iulie 2018), cât şi ale Legii nr. 196/2018, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, de la momentul intrării în vigoare a acesteia din urmă. Conform art. 46 din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari în sarcina pârâtului incumbă obligaţia de a plăti lunar, conform listei de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari cota de contribuţie ce le revine la cheltuielile asociaţiei de proprietari, inclusiv cele aferente utilităților. De asemenea, potrivit art. 20, art 28, 33 si art 53 din Lg 196/2018, care a abrogat Lg. nr. 230/2007, proprietarilor de apartamente care fac parte din condominiu le revine obligatia de plată a cheltuielilor respective.

Conform procesului verbal nr. .../...., adunarea generală a X, a stabilit faptul că proprietarii care întârzie cu plata utilităţilor mai mult de 30 de zile de la data scadenţei afişată în cuprinsul listei de plată, datorează penalităţi de întârziere în cotă de 0.2 % pe zi de întârziere.

Totodată, întrucât cheltuielile de întreţinere nu au fost achitate în termenele legale, reclamanta a calculat penalităţi de întârziere, pentru perioada iunie 2018-iunie 2018, potrivit art. 25 alin. 3 din HG nr. 1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 care prevede că „dacă terţii impun penalităţi asociaţiei de proprietari pentru întârzieri la plata facturilor, acestea se vor recupera de la restanţierii la cotele de întreţinere, proporţional cu cuantumul restanţelor"; în acelasi sens fiind reglementat si de art 77 din din Lg 196/2018, care a abrogat HG nr. 1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007.

Pe fondul cauzei, instanţa urmează a verifica îndeplinirea în cauză a cerinţelor legale, respectiv art. 75 alin. 1 din Legea nr. 196/2018: „Cheltuielile asociaţiei de proprietari sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau întreţinerea proprietăţii comune şi cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiază proprietarii şi care nu sunt facturate individual către proprietăţile individuale, iar potrivit art. 76 din acelaşi act normativ: „Stabilirea şi repartizarea sumei care priveşte proprietatea comună ce revine fiecărui proprietar din cadrul condominiului se fac în conformitate cu prevederile art. 48 alin. (5) coroborate cu prevederile art. 75 alin. (2).”

Raportat la dispoziţiile antemenţionate, debitorul, în calitate de proprietar, avea obligaţia achitării integrale a cotelor-părţi din cheltuielile comune legate de întreţinerea proprietăţii comune și utilitățile, corespunzătoare perioadei indicată în fişele depuse însă nu şi-a îndeplinit această obligaţie, îndreptăţind-o pe creditoare să formuleze prezenta acţiune în vederea recuperării debitului cumulat.

Potrivit art. 78 alin. 2 din Legea nr. 196/2018 „asociația de proprietari, prin preşedinte, are dreptul de a acţiona în instanţă proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afişarea listei, informând membrii asociaţiei prin afişare la avizier.”.

Potrivit art. 77 alin.2 din Legea nr. 196/2018: „Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 30 de zile calendaristice de la data afişării.”

Din tabelul privind situaţia cheltuielilor comune, precum şi din listele de întreţinere depuse la dosar stabilite şi afişate lunar de către reclamantă rezultă că debitorul nu a achitat la termenele stabilite cotele de contribuţie la cheltuielile comune de întreţinere și utilități pentru perioada iunie 2018 – iunie 2021.

În ceea ce priveşte capătul de cerere reprezentând penalităţi de întârziere instanţa observă că din formularea art. 77 din Legea 196/2018, potrivit căruia asociația de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări, rezultă că acestea nu sunt datorate în temeiul legii, ci în urma manifestării de voinţă a asociaţiei, realizată prin proprietarii ce fac parte din asociaţie, urmată de adoptarea unui hotărâri în acest sens.

Prin urmare, pentru a se putea percepe penalităţi de întârziere proprietarilor ce nu au achitat la termen obligaţiile ce decurg din prezenta lege, trebuie să existe un proces-verbal al adunării generale a proprietarilor, valabil încheiat. Dovada existenţei acestuia a fost depusă la dosarul cauzei. Astfel, instanţa reţine că, pentru debitul restant, creditoarea a calculat penalităţi în cuantum 259,49 lei, pe care debitoarea le datorează pentru că nu a achitat la scadenţă contravaloarea cotelor de întreţinere și utilități.

În raport de dispoziţiile art. 1014 Cod procedură civilă, pentru a fi admisibilă ordonanţa de plată, trebuie să fie îndeplinite următoarele condiţii:

Obiectul cererii să constea într-o obligaţie de plată a unei sume de bani. Această obligaţie să rezulte dintr-un contract civil. Creanţa să fie certă, lichidă şi exigibilă.

Referitor la prima condiţie, instanţa observă că obiectul cererii constă în emiterea unei ordonanţe de plată pentru o sumă de bani, fiind astfel îndeplinită prima condiţie.

În ce priveşte cea de a doua condiţie, aşa cum a reţinut instanţa în situaţia de fapt mai sus prezentată, obligaţia de plată a cotelor de contribuţie rezultă din statutul asociaţiei de proprietari, statut care are natura juridică a unui contract civil.

În legătură cu ultima condiţie, pentru a aprecia dacă o creanţă este certă, lichidă şi exigibilă, instanţa se va raporta la dispoziţiile art. 663 C.proc.civ. Astfel, creanţa este certă, având în vedere că ele rezultă din fişele de cont pentru operaţiuni diverse şi listele de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei. De asemenea, creanţa este lichidă, pentru că obiectul ei este determinat, respectiv suma de 7.002,70 lei, reprezentând cheltuieli apă, canal și salubritate- 5.539,36 lei,  întreţinere -1.264,17 lei,  în perioada iunie 2018 – iunie 2021 şi 259,49 lei, reprezentând penalităţi de întârziere. Totodată, creanţa este exigibilă, având în vedere că pentru sumele arătate termenul de scadenţă s-a împlinit. În consecinţă, instanţa observă că toate condiţiile prevăzute de art. 1014C.proc.civ. sunt îndeplinite.

Instanţa va face aplicarea dispoziţiilor art. 1019 alin. (3) teza a II-a Cod procedură civilă. Deoarece creditorul a afirmat un fapt negativ ce nu poate fi dovedit, îi revine debitorului sarcina de a proba faptul pozitiv contrar, în speţă faptul că şi-a plătit cotele de contribuţie către asociația de proprietari. În cauză, debitorul nu a făcut o astfel de dovadă, deşi îi revenea această sarcină. Pentru aceste motive, instanţa va considera, în raport de împrejurările cauzei, că atitudinea debitorului reprezintă o recunoaştere a pretenţiilor creditorului.

Prin urmare instanţa va admite cererea de chemare în judecată şi îl va soma pe debitor să plătească creditoarei, în termen de 30 de zile de la comunicarea prezentei ordonanţe de plată, suma de 7.002,70  lei reprezentând cheltuieli apă, canal și salubritate- 5.539,36 lei,  întreţinere -1.264,17 lei,  în perioada iunie 2018 – iunie 2021 şi 259,49 lei, reprezentând penalităţi de întârziere, calculate până la data introducerii cererii de chemare în judecată.

În ceea ce priveşte cheltuielile de judecată, raportat la soluţia pe fondul cauzei şi în temeiul art. 453 din Cod procedură civilă, instanţa urmează să admită şi acest capăt de cerere în sensul să oblige debitoarea în favoarea creditoarei la plata sumei de 200 lei reprezentând cheltuieli de judecată - onorariu avocat.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite cererea formulată de creditoarea X, cu sediul ..., în contradictoriu cu debitoarea Y, domiciliată în ....

Ordonă debitoarei ca, în termen de 30 zile de la comunicarea prezentei hotărâri, să plătească creditoarei suma de 7.002,70 lei, reprezentând contravaloarea utilităților (apă, canal, salubritate), întreținere și penalități, calculate pentru perioada iunie 2018 – iunie 2021.

Obligă debitoarea la plata către creditoare a sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat.

Executorie.

Cu drept la cerere în anulare în termen de 10 zile de la comunicare.

Cererea în anulare se va depune la Judecătoria Făurei.

Pronunţată astăzi, 09 martie 2022 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

Domenii speta