Ordonanţa de plată

Sentinţă civilă 461 din 21.01.2010


ROMÂNIA

Dosar nr.  .............................

JUDECATORIA SECTORULUI 4 BUCURESTI

SECTIA CIVILA

SENTINTA CIVILA NR. ...................

SEDINTA PUBLICA DIN DATA DE ........................

Instanta constituita din:

PRESEDINTE: ..............................................

GREFIER: ..........................

Pe rol se afla solutionarea cererii formulata de creditoarea ..........................., în contradictoriu cu debitoarea .................................... având ca obiect ordonanta de plata (OUG nr.119/2007).

La apelul nominal facut în sedinta publica au raspuns creditoarea, prin aparator, si debitoarea, prin aparator.

Procedura de citare este legal îndeplinita.

S-a facut referatul cauzei de catre grefier, dupa care,

Instanta acorda cuvântul pe probe.

Creditoarea, prin aparator, solicita proba cu înscrisuri si depune la dosar un extras de cont.

Debitoarea, prin aparator, solicita proba cu înscrisuri.

Instanta încuviinteaza pentru parti proba cu înscrisuri.

Partile, prin aparatori, învedereaza instantei ca nu mai sunt probe de administrat.

Nemaifiind cereri de formulat si probe de administrat, instanta apreciaza cauza în stare de judecata si acorda cuvântul pe fond.

Creditoarea,  prin aparator, solicita admiterea cererii, cu cheltuieli de judecata. Arata ca nu se emiteau facturi cu TVA în domeniul constructiilor, în perioada în care s-au desfasurat raporturile juridice între parti.

Debitoarea, prin aparator, solicita respingerea cererii ca neîntemeiata, cheltuielile de judecata urmând a fi solicitate pe cale separata. Sustine ca nu este o creanta certa, lichida si exigibila, fiind necesar ca situatia de fapt sa fie stabilita pe calea dreptului comun, în conditiile în care lucrarea ce trebuia executata de catre creditoare a fost efectuata de o alta firma, lucrarile prestate de creditoare fiind necorespunzatoare.

INSTANTA

Deliberând asupra  actiunii civile de fata  constata  urmatoarele:

Prin actiunea înregistrata pe rolul instantei la data de .................. creditoarea  ....................... a chemat in judecata pe debitoarea  ................................. solicitind obligarea acesteia, pe calea somatiei, la plata sumei de .................. debit restant; cu cheltuieli de judecata.

În motivare, creditoarea a sustinut ca a efectuat lucrari de înlocuire a unor robineti la obiectivul ............................., la solicitarea debitoarei, însa debitoarea refuza plata contravalorii acestor lucrari, în cuantum de .................... lei, conform facturii fiscale nr. ............................

În drept, creditoarea a invocat prevederile OG nr. 5/2001.

In dovedire, a administrat proba cu inscrisuri.

Debitoarea a depus intimpinare prin care a solicitat respingerea cererii ca neîntemeiata, întrucât factura nu a fost acceptata, iar devizul depus de creditoare nu stabileste în sarcina sa obligatia de plata a unei sume de bani. A mentionat ca semnarea facturii s-a facut doar pentru primire, fara a avea semnificatia însusirii la plata.

A mai aratat ca nu a existat o comanda din partea sa cu privire la lucrarile executate de creditoare, iar aceste lucrari nu au fost executate corespunzator, motiv pentru care a fost nevoita sa apeleze la o alta firma.

Analizând actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:

Potrivit art. 2 alin. 1 din OUG 119/2007 privind masurile pentru combaterea întârzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contracte comerciale, "dispozitiile acestei ordonante se aplica creantelor certe, lichide si exigibile ce reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani care rezulta din contracte comerciale".

Raporturile ce s-au derulat între parti, fiind deci, raporturi comerciale, li se aplica dispozitiile acestei ordonante de urgenta, iar nu cele ale OG nr. 5/2001, instanta având posibilitatea de a califica juridic o cauza dedusa judecatii.

Între parti s-au derulat raporturi comerciale constând în montarea de catre creditoare, la solicitarea debitoarei, a unor robineti la obiectivul .............................. Aceasta situatie de fapt rezulta din factura fiscala nr. .................. din ......................., în valoare de ......................., acceptata la plata de catre debitoare prin semnatura si aplicarea stampilei. De asemenea, devizul lucrarilor a fost semnat si stampilat de catre debitoare, în calitate de beneficiar, iar extrasul de cont comunicat debitoarei de creditoare, în care se mentiona debitul restant, a fost confirmat de aceasta.

Potrvit art. 46 Cod comercial, în materie comerciala facturile acceptate fac dovada raportului juridic între parti, astfel încât instanta apreciaza ca situatia de fapt retinuta este pe deplin probata.

Sustinerile debitoarei conform carora semnarea facturii are o alta semnificatie nu au nici un fundament juridic si nu vor fi primite. În situatia în care suma nu ar fi fost însusita la plata, debitoarea trebuia sa faca mentiunile corespunzatoare la momentul semnarii, fie în cuprinsul facturii, fie printr-un alt înscris, obligatie care nu a fost îndeplinita.

De altfel, apararile debitoarei sunt extrem de contradictorii, deoarece se invoca, pe de o parte, lipsa unei solicitari catre creditoare pentru executarea acelor lucrari, iar, pe de alta parte, se invoca exceptia de nexecutare a contractului, motivata prin calitatea necorespunzatoare a lucrarilor.

Debitoarea nu a depus la dosar nici un înscris din care sa reiasa ca lucrarile executate de creditoare au fost necorespunzatoare si ca acestea au fost finalizate prin intermediul altei societati comerciale.

Este adevarat ca art. 9 din OUG nr. 119/2007 da posibilitate instantei sa respinga o cerere de emitere a somatiei de plata, daca se contetsta creanta, însa apararile debitoarei sunt fara sustinere juridica si faptica, astfel încât nu vor fi retinute.

În consecinta, instanta apreciaza ca este o creanta certa, lichida si exigibila si în baza art. 969 C.civil si a OUG  nr. 119/2007 va admite cererea si va obliga debitoarea la plata debitului restant în cuantum de 1.866,84 lei..

În baza art. 274 C.pr.civila, instanta va obliga debitoarea la cheltuieli de judecata reprezentând taxa de timbru si  timbrul judiciar.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Admite actiunea formulata de creditoarea ......................, cu sediul în ................................., în contradictoriu cu debitoarea ..........................., cu sediul în .................................

Obliga debitoarea sa achite suma de ................... lei debit restant.

Fixeaza termen pentru plata 10 zile de la comunicare. 

Obliga debitoarea la plata sumei de ............... lei cheltuieli de judecata.

Cu drept la actiune în anulare pentru debitoare în 10 zile de la comunicare.

Pronuntata în sedinta publica azi, .........................

PRESEDINTE, GREFIER,