Tip : sentinţă

Sentinţă civilă 447 din 31.03.2021


Prin cererea înregistrată sub nr. (...) din (... )  petentii (.../....) au chemat in judecată pe intimatele (.../... ) solicitand instantei ca prin hotărârea ce va pronunta să se dispună obligarea intimatei (...) la punerea in posesie pe vechiul amplasament al suprafetelor de teren de (...)mp. situat in pct. (...) si (...) mp. în pct. (...) eliberarea procesului verbal de punere in posesie, întocmirea documentatiei si înaintarea acesteia la (...) şi obligarea (...) să emită titlu de proprietate pentru aceste terenuri.

În motivarea cererii petentii arată că sunt copii defunctului (...), căruia i s-a reconstituit dreptul de proprietate. Potrivit adeverintei nr. (...) de către (...), pentru suprafata de (...) ha., suprafaţă in care sunt incluse si cele două terenuri existente pe raza (...)

În drept, au fost invocate dispozitiile art. 64 alin. 1 din Legea 18/1991.

Intimatele nu au formulat întampinare.

In cauză s-a administrat proba cu înscrisuri, au fost luate interogatorii intimatelor, au fost audiati martorii (...) si s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice de specialitate.

Expertiza tehnică topografică a fost intocmită de expert (...) si depusă la dosar.

Prin sentința civilă nr. (...), pronunțată în dosar nr.(...), instanta a respins ca neîntemeiată acţiunea formulată de petentii (...), in contradictoriu cu intimatele (.../...)

Prin Decizia Civilă nr. (...), pronunțată de (...),  în dosar nr. (...), s-a admis apelul declarat de apelanţii – petenţi (...)  împotriva sentinţe civile nr. (...) pronunţate de (...:) în contradictoriu cu intimaţii (...)  A fost anulată hotărârea apelată şi trimite cauza spre rejudecare la (...), potrivit considerentelor acestei decizii.

Cauza a fost înregistrată pe rolul (...) sub nr. de dosar (...)

În cauză s-a administrat proba cu înscrisuri si proba cu expertiză tehnică topometrică (...)

Analizând actele și lucrările dosarului instanța reține următoarele:

În fapt, prin cererea înregistrată sub nr. (...) la (...) petentul (...) (autorul reclamantilor din prezenta cauză), a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru următoarele suprafețe de teren: arabil-la drumul (...) arabil, vii pe lăstun (...) vie, livezi total la (...) pajiști pe lăstun (...) pășune, plantații silvice în pădure (...) neproductiv (...) curte (fila (...) dosar nr.

Prin Hotărârea nr. (...), (...) a validat propunerile (...) privind stabilirea suprafețelor de teren ce se atribuie în proprietate sau folosință persoanelor îndreptățite conform anexelor nr. (...) În anexa la hotărârea nr. (...) petentul (...)  figurează cu suprafața de (...) ha (filele (...) dosar (...)).

Se reține că prin Adeverința nr. (...) emisă de (...), se atestă că în temeiul legii fondului funciar nr. 18/1991, numitului (...), i s-a stabilit dreptul de proprietate prin Hotărârea (...), pentru suprafața totală de (...) ha, prevăzută în tabelul anexa(..), la poziția nr. (...). S-a mai mentionat că figurează și  cu suprafața de (...) ha pădure în tabelul anexă nr.(..:) la poziția nr. (...)

Se mai reține că prin Adeverința nr. (...) emisă de (...), se atestă că în temeiul legii fondului funciar nr. 18/1991, numitului (...) i s-a stabilit dreptul de proprietate prin Hotărârea (...), pentru suprafața totală (...) ha, prevăzută în tabelul anexa (...), la poziția nr. (...). S-a mai mentionat că figurează și  cu suprafața de (...) ha pădure în tabelul anexă nr. (...) la poziția nr. (...)

Prin Hotărârea nr. (...), (...), a validat propunerile (...), privind îndreptarea unor erori sau omisiuni constatate cu privire la stabilirea suprafețelor de teren ce se atribuie persoanelor îndreptățite, conform datelor cuprinse în anexele nr. (...) ind. (...). În anexă, petentul (...) figurează cu suprafața de (...) ha, scăzându-se suprafața de (...) ha  acordată ca pădure (filele ... dosar nr....)

Prin Adeverința nr. (...) eliberată de (...),  se atestă că în temeiul legii fondului funciar nr. 18/1991, (...), proprietar, i s-a stabilit dreptul de proprietate prin Hotărârea (..:) pentru suprafața totală de (...) ha, prevăzută în tabelul anexa nr.(...) la poziția nr. (...). De asemenea figurează cu suprafața de pădure la legile fondului funciar anexa (...), poziția nr. (...) hot. (...), cu (...) ha anexa (...) ind...., pozitia ..., hot. (...), cu (...) ha (fila ... dosar nr. .....).

Prin cererea înregistrată sub nr. (...), la (...) petenta (...) a solicitat reconstituirea diferenței de (...) mp, fâneață (...) (...) mp, arabil (...), (...) mp fâneață, (...), total (...) mp (fila (...) dosar ......).

Prin adresa nr. (...), (...) înștiința pe petenta (...) că dosarul său nr. (...) înregistrat la (...), în urma înființării (...) prin legea nr. 401/2005 dosarul a primit nr. (...). S-a învederat că terenul pe care îl solicită a fost aprobat în baza legii nr. 18/1991, pentru care s-a eliberat adeverința de proprietate, motiv pentru care (...) a soluționat dosarul-”nu face obiectul legii 247/2005” (fila (...) dosar nr. .....).

Prin adresa nr. (...), (...) înștiința pe petenta (...) că în sedința (...) a fost analizat dosarul (...) înregistrat la (...) si în urma înființării (...) prin legea nr. 401/2005 dosarul a primit nr. (...), cu mentiunea că dosarul este incomplet, adeverința de la (...) dacă au aprobate (...) dacă il are în registrul agricol, actul pe care îl prezintă pentru punctul (...)este vechi din (...) trebuie făcută dovada că nu l-a înstrăinat până în (...)

La data de (...), (...) a emis Ttilul de proprietate nr. (...), pe numele lui (...), pentru suprafața de (...) ha, în (...)

În procesul verbal de punere în posesie nr. (...), se menționeză că potrivit anexei nr. ., Poz. .., hot. (...), suprafața de (...) ha suprafața primită în extravilan este parțială de (...) ha (filele (...) dosar nr. (...) apel).

Rezumând, se constată că au fost emise pe numele lui (...): titlul de proprietate nr. (...) pentru suprafața de (...) ha pădure si titlul de proprietate nr. (...), pentru suprafața de (,,, ) ha, în (...) Pentru diferența de (...) mp teren agricol, pentru care nu s-a eliberat titlul de proprietate, (...) a învederat că urmează a se face identificarea în teren de către moștenitorii defunctului (....) pentru a se ajunge la suprafața de (...)  ha teren agricol deoarece este aprobată pe raza (...)

Prin prezenta cerere precizată, reclamantii solicită obligarea (...)  să îi pună în posesie pe vechiul amplasament cu privire la terenul de (...) mp situat în pct. (...)si (...) mp in pct. (...) iar cu privire la cel din urmă teren, în măsura în care restituirea pe vechile amplasamente nu este posibilă solicită aplicarea dispozitiilor art. 12 alin. 1 si art.16 din legea nr.165/2013 coroborate cu art. 36 din legea nr. 1/2000).

În drept, cererea a fost întemeiată pe prevederile art. 64 alin. 1 din legea nr. 18/1991.

În acest sens, art. 64 alin. 1 dispune că ”În cazul în care comisia locală refuză (…) punerea efectivă în posesie, persoana nemulţumită poate face plângere la instanţa în a cărei rază teritorială este situat terenul”.

Legile adoptate în materia fondului funciar, respectiv legea nr. 18/1991, legea nr. 169/1997 şi legea nr. 1/2000 au instituit o procedură specială de reconstituire a proprietăţii asupra terenurilor agricole şi forestiere, finalizată cu emiterea titlului de proprietate. Aceste etape premergătoare emiterii titlului de proprietate au ca obiect stabilirea întinderii dreptului de proprietate şi a amplasamentului terenului atribuit.

Procedura specială debutează cu formularea cererii de către membrii cooperatori care au adus pământ în cooperativa agricolă de producţie sau cărora li s-a preluat în orice mod teren de către aceasta, precum şi, în condiţiile legii civile, moştenitorii acestora, membrii cooperatori care nu au adus pământ în cooperativă şi alte persoane anume stabilite, potrivit art.  8 alin. 2 coroborat cu art. 8 alin. 3 din legea nr. 18/1991.

Cererea se depune la primaria localitatii sau, dupa caz, la primariile localitatilor in a caror raza teritoriala se afla terenul pentru care urmeaza sa fie reconstituit dreptul de proprietate, personal sau prin posta, astfel cum reiese din art. 9 alin. 3 din legea 18/1991.

Art. 12 din legea precitată dispune că în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituirea sau constituirea acestuia, atribuirii efective a terenurilor celor îndreptăţiţi şi eliberării titlurilor de proprietate, în fiecare comună, oraş sau municipiu, se constituie, prin ordinul prefectului*), o comisie condusă de primar.

Conform art. 5 din H.G. nr. nr. 890/2005, comisiile comunale, orăşeneşti sau municipale au următoarele atribuţii principale: a) preiau şi analizează cererile depuse în conformitate cu prevederile legii, pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, cu excepţia celor formulate de comune, oraşe sau municipii; b) verifică în mod riguros îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 9 alin. (4) şi (5) din Legea nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi la art. 6 din Legea nr. 1/2000, cu modificările ulterioare, solicitând în acest scop toate relaţiile şi datele necesare; c) stabilesc mărimea şi amplasamentul suprafeţei de teren, pentru care se reconstituie dreptul de proprietate sau care se atribuie potrivit legii, propune alte amplasamente şi consemnează în scris acceptul fostului proprietar sau al moştenitorilor acestuia pentru punerea în posesie pe alt amplasament când vechiul amplasament este atribuit în mod legal altor persoane; d) completează, în urma verificărilor efectuate, anexele la prezentul regulament cu persoanele fizice şi juridice îndreptăţite; e) primesc şi transmit comisiei judeţene contestaţiile formulate de persoanele interesate; f) întocmesc situaţii definitive, potrivit competenţelor ce le revin, privind persoanele fizice şi juridice îndreptăţite să li se atribuie teren, cu suprafaţa şi amplasamentele stabilite, conform planului de delimitare şi parcelare întocmit; g) întocmesc situaţii cu titlurile de proprietate eliberate în condiţiile art. 27 alin. (22) din Legea nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în cazurile în care proprietarii renunţă la titlul de proprietate pentru intrarea în legalitate şi înaintează comisiei judeţene propuneri de revocare a acestor titluri; h) înaintează şi prezintă spre aprobare şi validare comisiei judeţene situaţiile definitive, împreună cu documentaţia necesară, precum şi divergenţele produse şi consemnate la nivelul acestor comisii; i) pun în posesie, prin delimitare în teren, persoanele îndreptăţite să primească terenul, completează fişele de punere în posesie a acestora, după validarea de către comisia judeţeană a propunerilor făcute, şi le înmânează titlurile de proprietate, potrivit competenţelor ce le revin; j) analizează lunar evoluţia cauzelor în justiţie în care comisia locală este parte şi în funcţie de aceasta hotărăşte şi propune organului competent poziţia procesuală pentru termenele următoare; k) sesizează organele competente pentru sancţionarea membrilor comisiei, când este cazul; l) identifică terenurile atribuite ilegal şi sesizează primarul, care înaintează sub semnătură acţiuni în constatarea nulităţii absolute pentru cazurile prevăzute la art. III din Legea nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare; m) exercită orice alte atribuţii ce le revin potrivit prevederilor legale şi prezentului regulament.

Instanța apreciază că prin redarea textelor legale se evidențiază etapele administrative obligatorii de parcurs de partea interesată cu concursul comisiei locale de fond funciar.

În continuare, instanța va urmări cu privire la fiecare dintre cele două terenuri, respectarea parcurgerii fiecărei etape precum si ”competenta (...) în efectuarea formalităților administrative, ulterioare formulării cererii de reconstituire.

Cu privire la terenul de (...) mp situat în pct. (...), astfel cum a fost indicat ca suprafață în cererea introductivă:

Prin declarația de înscriere în (...) se înscria în (...) cu suprafața totală de (...) compusă din (,...) ha arabil pct. (...), (...) ha, (...) ha livadă, (...) ha, (...) ha vie, neproductiv (...) ha (fila (...)

În registrul agricol perioada (...) vol. IV fila (...), (...) apare cu teren arabil (...) ha, din care (...) ha arabil în punctul ”(...)” (fila ....).

Se  reține că prin cererea înregistrată sub nr. (...), petentul (...) (autorul reclamantilor din prezenta cauză), a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate și pentru teren arabil-la (...) ha (fila ...).

Prin cererea antemenționată nr. (...) a solicitat mai multe suprafețe care însumate depășeau suprafața cu care s-a înscris în (...)

Or, potrivit art. 11 din legea nr. 18/1991, suprafaţa adusă în cooperativa agricolă de producţie este cea care rezultă din: actele de proprietate, cartea funciară, cadastru, cererile de înscriere în cooperativă, registrul agricol de la data intrării în cooperativă, evidenţele cooperativei sau, în lipsa acestora, din orice alte probe, inclusiv declaraţii de martori.

Astfel, reconstituirea dreptului de proprietate s-a făcut inițial pentru suprafața totală de (...) ha, adică pentru suprafața cu care autorul (...) s-a înscris în (...).

Față de împrejurarea că defunctul (...) figura în evidențele registrului agricol perioada (...) vol. IV, (...), cu suprafața totală de (...) ha, din care (...) ha arabil la (...), că prin cererea adresată comisiei locale a solicitat inclusiv terenul de (...) ha arabil la (...), iar prin hotărârea comisiei județene s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru suprafața totală de (...) ha, se prezumă că reconstituirea viza inclusiv terenul de (...) ha punctul ”(...) ”.

Pentru a reține în acest sens, se observă că deși din suprafața totală de (...) ha teren agricol s-a scăzut suprafața de (...) ha pădure provenind din fâneață împădurită în punctele pe (.../...), pentru care s-a și eliberat titlul de proprietate nr. (...) rezultă că se menține reconstituirea pentru celelalte suprafețe, inclusiv pentru cea de (...) ha (....)

În acest sens este si răspunsul (...) adresat petentului reclamant (...), prin adresa nr. (...), prin care îl încunoștința că ”suprafețele menționate de dvs. precum că se află pe raza (...) ha punctul ”(...)” si suprafața de (...) ha pct. (...)” fac parte din suprafața aprobată conform legii 18/1991, de către (...), validată de (...), prin Hotătârea nr. (...) (...), poziția (...) ha teren agricol .

Mai mult, prin cererea înregistrată sub nr. (...), la (...), petenta (...) a solicitat reconstituirea diferenței de (...) mp, fâneață (...), arabil (...)  fâneață(...), total (...) mp (fila .... ), adică nu și pentru suprafața de teren din punctul ”(...)”.

Pentru a reține în acest sens, instanța are în vedere că reclamanții prin răspunsul solicitat de instanță au precizat că terenul de (...) mp din punctul ”(...)” nu este același cu terenul ”(...)”, pentru cel din urmă  formulând cererea (...).

Or, câtă vreme pentru terenul de (...) ha din punctul ”(...) ” există cerere formulată încă din anul 1991 la (...), pentru care s-a și validat propunerea comisiei locale de către (...), nu se poate cere în mod direct (....), să îi pună în posesie pentru un teren pentru care există aprobare de către o altă (...), legea instituind anumite etape administrative obligatorii de parcurs.

Astfel, câtă vreme pentru acest teren din punctul ”(...)”, nu s-au adresat cu cerere de reconstituire (...), petenții nu pot solicita acesteia din urmă, să procedeze la punerea lor în posesie, eliberarea procesului verbal de punere în posesie, întocmirea documentației și înaintarea acesteia (...).

Pentru a reține în acest sens, se observă că din răspunsurile comunicate de (..) reiese că defunctul (...), figura în evidențele registrului agricol perioada (...), vol. IV, fila (...), sat (...) cu suprafața de (...) ha teren agricol, în punctul (...)” . Că suprafața totală de teren agricol validată de (...), sub nr. (...) ha teren agricol, din care s-a eliberat titlu de proprietate nr. (...) pentru suprafața de (...) ha teren agricol, din care: (...) ha curti construcții acasă, (...) ha arabil acasă, (...) ha livadă, la scoală, cu mențiunea că diferența de teren agricol de (...) ha pentru care nu s-a eliberat titlu de proprietate, urmează să se facă identificarea în teren de către moștenitorii defunctului (...), pentru a se ajunge la suprafața de (..) ha teren agricol, deoarece este aprobată pe raza (...)

Instanța observă că  există anumite inadvertențe cu privire la o eventuală identitate între cele două suprafețe: respectiv cea din punctul (...) cu cea din punctul (...), susținută de (...)

Cu toate acestea, câtă vreme (...) recunoaste că terenul de (...) ha din punctul ”(...) face parte din suprafața aprobată conform legii 18/1991, de către (...) validată de (...), prin Hotătârea nr. (..:) teren agricol coroborat cu răspunsul petentilor reclamanti că terenul de (...) mp din punctul ”(...)” nu este același cu terenul ”(...)”, competenta de a efectua toate operațiunile administrative ce se vor finaliza cu emiterea titlului de proprietate este (...)

Această concluzie se desprinde din intepretarea coroborată a prevederilor art. 5 din Regulament din 2005 privind procedura de constituire, atribuţiile şi funcţionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, a modelului şi modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum şi punerea în posesie a proprietarilor.

În acest sens, se reține că, comisiile comunale, orăşeneşti sau municipale au următoarele atribuţii principale:

a)preiau şi analizează cererile depuse în conformitate cu prevederile legii, pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, cu excepţia celor formulate de comune, oraşe sau municipii;

c)stabilesc mărimea şi amplasamentul suprafeţei de teren, pentru care se reconstituie dreptul de proprietate sau care se atribuie potrivit legii, propune alte amplasamente şi consemnează în scris acceptul fostului proprietar sau al moştenitorilor acestuia pentru punerea în posesie pe alt amplasament când vechiul amplasament este atribuit in mod legal altor persoane;

d)completează, în urma verificărilor efectuate, anexele la prezentul regulament cu persoanele fizice şi juridice îndreptăţite;

i)pun în posesie, prin delimitare în teren, persoanele îndreptăţite să primească terenul, completează fişele de punere în posesie a acestora, după validarea de către comisia judeţeană a propunerilor făcute, şi le înmânează titlurile de proprietate, potrivit competenţelor ce le revin;

Prin urmare, comisia locală care preia si analizează cererea pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, este și cea care pune în posesie, prin delimitare în teren, persoanele îndreptăţite să primească terenul.

Asupra împrejurării că terenul din punctul (...) se află pe raza teritorială a (...), astfel cum rezultă din raportul de expertiză tehnică judiciară dispus în cauză acesta fiind si motivul pentru care petentii au chemat în judecată (...)

Este adevărat că potrivit dispoziţiilor legale invocate, în procesul de reconstituire a dreptului de proprietate trebuie respectată competenţa teritorială a (...). Dar, în speţă, pe de-o parte, nu poate fi neglijat faptul că la momentul formulării cererii iniţiale cu referire expresă și la terenul de (...) ha arabil la (...), soluţionată prin Hotărâre a (...), nu s-a pus problema apartenenţei terenului de teritoriul administrativ al altei comune învecinate, în (...). Mai mult,  propunerea de reconstituire a dreptului de proprietate a fost validată de (...), astfel că eventualele neregularităţi nu mai prezintă relevanţă.

Astfel, petenții sunt beneficiarii unui bun în sensul art. 1 din Protocolul nr. 1 adiţional la CEDO, care îi îndreptăţeşte la consolidarea posesiei, prin emiterea titlului de proprietate, concluzie ce se impune faţă de emiterea hotărârii către (...) reclamanţilor pentru suprafaţa de (...) ha teren (hotărâre necontestată), coroborată cu punerea posesie efectivă parțială pentru diferența de teren. Numai că revine (...) obligația de a îndeplini formalitățile pentru identificare teren, punere în posesie si efectuarea actelor ulterioare, în vederea emiterii titlului de proprietate.

Pentru terenul de (...) mp, din punctul (...)

Prin declarația de înscriere în (...) colectivă nr. (...), (...) se înscria (...) și cu suprafața (...) ha .

În registrul agricol perioada (...) vol. IV fila (...) apare cu teren fânețe naturale (...) ha, în punctul ”(...)” .

Deși în cererea de reconstituire formulată de (...) în anul (...) nu apare în mod expres pct. ”(...), ambele comisii locale de fond funciar, (...) au răspuns în sensul că pentru această suprafață există Hotărâre a (...), de validare.

Astfel, se reține cea mai recentă adresă  nr(...), prin care (...) învedera că suprafața de (...) mp din punctul (...), face parte din suprafața totală de (...) ha teren agricol, aprobată prin hotărârea nr. (...)

Tot cu referire la acest aspect, se reține că motivul respingerii cererii formulate de petenta (...), înregistrată la (...), cu referire inclusiv la terenul de (...) mp teren în punctul (...), a fost că în data de (...) în ședinta de fond funciar, s-a pus din nou în discuție dosarul nr. (...) unde din verificările efectuate, în urma completării dosarului, membri comisiei de fond funciar au hotărât respingerea dosarului pe motiv că suprafețele solicitate au făcut obiectul legii 18/1991  și că nu fac obiectul legii 247/2005.

Cu privire la această suprafață de teren, se reține, aspect necontestat, că face parte dintr-o suprafață mai mare, de (...) mp, înscrisă în titlu de proprietate nr. (...) emis pe numele lui (...). Astfel, prin raportul de expertiză specialitatea topografie, cadastru si geodezie (...) au fost identificate cele două terenuri. Terenul de (...) mp livadă, este situat în punctul (...) cu mentiunea că este liber, se află în folosința petenților, împrejmuit cu garduri pe toate laturile mai puțin pe latura de (..). Cu privire la terenul de (...) mp, situat în punctul (...) a fost identificat în extravilanul (...) în interiorul terenului cu suprafața de (...) mp. Expertul a adăugat că terenul de (...) mp are număr cadastral (...) si este înscris în titlul de proprietate nr. (...), emis pe  numele (...)

Sub acest aspect, al calității procesuale pasive, se reține că prin deși prin precizarea înregistrată la data de (...) petenții au solicitat ”în principal, se să dispună obligarea comisiei locale de fond funciar (ce va fi identificată în concret în baza probelor administrate)(…)”  prin precizarea ulterioară, din data de (...), petentii au învederată că are calitate procesuală pasivă (...), întrucât ambele suprafețe de teren de (.../...) mp se află amplasate pe teritoriul (...)

Pentru considerentele reținute în precedent cu privire la competenta comisiei locale de fond funciar Posesti, accentuând faptul că reclamanţii au un bun, astfel cum această noţiune a fost conturată în jurisprudenţa constantă a CEDO, instanța apreciază însă că este neîntemeiată cererea formulată în contradictoriu cu (...), urmând ca procedurile administrative să fie finalizate de (...)

Cu referire la cererea reclamantilor petenti de obligare a intimatelor la plata cheltuielilor de judecată, instanța reține că potrivit art. 453 C.proc.civ., ”Partea care pierde procesul va fi obligată, la cererea părții care a câștigat, să îi plătească acesteia cheltuieli de judecată”.

Față de soluția cu privire la cererea principală, astfel cum a fost precizată, neputând reține culpa procesuală a  vreuneia dintre intimatele chemate în judecată, (...) putând fi obligată la emiterea titlului de proprietate numai după îndeplinirea propriilor obligații de către comisia locală de fond funciar competentă, instanța va respinge cererea ca neîntemeiată.

În temeiul principiului disponibilității acțiunii civile, instanța va lua act că intimata (...)  nu solicită cheltuieli de judecată