Contestaţie în anulare

Sentinţă penală 306 din 10.11.2020


Prin cerea înregistrată pe rolul acestei instanţe la data de 18.09.2020, sub dosar nr. 2179/110/2019, petentul S M, a formulat o cerere având ca obiect contestaţie în anulare împotriva Încheierii penale nr. 197/P/17.09.2020 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului B în dosarul nr. 1920/110/2020.

În cuprinsul cererii formulate, acesta a arǎtat că, deși a fost legal citat, s-a aflat în imposibilitate de a se prezenta și de a înștiința instanța despre această imposibilitate.

Menționează că a comunicat un e-mail instanței prin care a arătata imposibilitatea de a fi prezent, solicitând amânarea judecății, dar este posibil ca e-mailul său să nu fi ajuns în timp util.

În drept au fost invocate dispoziţiile art. 426 C.proc.pen.

La dosarul cauzei, contestatorul a depus un set de înscrisuri.

Din dispoziţia instanţei, la dosarul cauzei a fost dosarul penal nr. 1920/110/2020.

 

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa constată următoarele:

Prin Încheierea penală nr. 197/P/17.09.2020 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului B în dosarul nr. 1920/110/2020, în ceea ce îl priveşte pe contestatorul din prezenta cauză, s-au dispus următoarele:

„În baza art.341 alin.(6) lit.a) C.proc.pen., S M, împotriva ordonanţei nr.64/II/2/2020 din data de 13.08.2020 a prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul B prin care a fost respinsă ca neîntemeiată plângerea împotriva ordonanței de clasare din data de 21.07.2020 dispusă în dosarul nr.33/P/2020 al Parchetului de pe lângă Tribunalul B.

 În baza art.275 alin.(5) C.proc.pen. obligă petentul la plata sumei de 100 lei cheltuieli judiciare către stat.

Definitivă.

Pronunțată în camera de consiliu astăzi, 17 septembrie  2020.”

Cu privire la contestaţia în anulare ce face obiectul prezentei cauze, instanţa reţine cǎ aceasta este inadmisibilǎ, urmând a fi respinsă în consecinţă, în virtutea urmǎtoarelor considerente:

Potrivit art. 426 C. proc. pen. „împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestaţie în anulare în următoarele cazuri:

a) când judecata în apel a avut loc fără citarea legală a unei părţi sau când, deşi legal citată, a fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a înştiinţa instanţa despre această imposibilitate;

b) când inculpatul a fost condamnat, deşi existau probe cu privire la o cauză de încetare a procesului penal;

c) când hotărârea a fost pronunţată de alt complet decât cel care a luat parte la dezbaterea pe fond a procesului;

d) când instanţa nu a fost compusă potrivit legii ori a existat un caz de incompatibilitate;

e) când judecata a avut loc fără participarea procurorului sau a inculpatului, când aceasta era obligatorie, potrivit legii;

f) când judecata a avut loc în lipsa avocatului, când asistenţa juridică a inculpatului era obligatorie, potrivit legii;

g) când şedinţa de judecată nu a fost publică, în afară de cazurile când legea prevede altfel;

h) când instanţa nu a procedat la audierea inculpatului prezent, dacă audierea era legal posibilă;

i) când împotriva unei persoane s-au pronunţat două hotărâri definitive pentru aceeaşi faptă.”

În conformitate cu art. 432, alin. 1 C. proc. pen. “…dacă găseşte întemeiată contestaţia desfiinţează prin decizie hotărârea a cărei anulare se cere şi procedează…la rejudecarea apelului sau la rejudecarea cauzei după desfiinţare”.

Astfel, contestaţia în anulare este o cale extraodinare de atac ce poate fi exercitatǎ în cazurile strict şi limitativ prevǎzute de lege, în scopul anulǎrii unei hotǎrâri definitive pronunţate cu încǎlcarea normelor procesual penale. Este o cale de atac cu caracter mixt, respectiv atât de anulare, cât şi de retractare, ce permite instanţei care a pronunţat hotǎrârea cu încǎlcarea legii sǎ o anuleze, tocmai în scopul înlǎturǎrii erorilor de procedurǎ în legǎturǎ cu drepturile procesuale ale pǎrţilor sau a celor referitoare la instanţa de judecatǎ.

În prezenta procedurǎ, a analizǎrii admisibilitǎţii în principiu a contestaţiei în anulare astfel cum a fost formulatǎ, instanţei îi revine obligaţia de a analiza:

- dacǎ sunt invocate motive de cotestaţie în anulare dintre cele prevǎzute de art. 426 C. proc. pen.;

- dacǎ sunt depuse probe pentru dovedirea cazului de contestaţie;

- dacǎ hotǎrârea atacatǎ este o hotǎrâre definitivǎ ce vizeazǎ fondul cauzei, pentru cǎ numai aceste hotǎrâri sunt susceptibile a fi atacate cu apel;

- dacǎ cererea este formulatǎ în termenul legal;

- dacǎ motivele şi probele ce stau la baza cererii nu au mai fǎcut obiectul unei contestaţii în anulare.

Tribunalul constată că, sub aspect strict formal, nu este îndeplinitǎ condiţia vizând caracterul definitiv al hotǎrârii ce privește fondul cauzei, pentru cǎ numai aceste hotǎrâri sunt susceptibile a fi atacate cu apel, în sensul cǎ obiectul contestaţiei îl constituie încheierea penală nr. 197/P/17.09.2020 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului B în dosarul nr. 1920/110/2020, având ca obiect plângerea formulată de petentul S M împotriva ordonanţei nr.64/II/2/2020 din data de 13.08.2020 a prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul B prin care a fost respinsă ca neîntemeiată plângerea împotriva ordonanței de clasare din data de 21.07.2020 dispusă în dosarul nr.33/P/2020 al Parchetului de pe lângă Tribunalul B.

Astfel, constată că nu sunt aplicabile dips. art. 426 lit. a ) C.proc.pen., nefiind vorba de o judecata în apel care să fi avut loc fără citarea legală a unei părţi sau când, deşi legal citată, a fost în imposibilitate de a se prezenta şi de a înştiinţa instanţa despre această imposibilitate, ci despre soluționarea unei plângeri împotriva unei soluții de neurmărire sau netrimitere în judecată.

În consecinţǎ, în raport de cele ce preced, în temeiul art. 431 C. proc. pen., instanţa va respinge ca inadmisibilǎ contestaţia în anulare formulatǎ de contestatorul S M, Judeţ B, împotriva Încheierii penale nr. 197/P/17.09.2020 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului B în dosarul nr. 1920/110/2020, iar în temeiul art. 275, alin. 2 C. proc. Pen., îl va obliga pe aceasta la plata sumei de 200 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat.

Domenii speta