Contestaţie în anulare

Sentinţă civilă 788 din 14.03.2013


Doar o hotărâre pronunţată în recurs poate constitui obiect al contestaţiei în anulare specială, întemeiată pe disp. art. 318 C.pr.civ.

Prin cererea înregistrată pe rolul acestei instanţe sub nr. … contestatorul O.M. a formulat în contradictoriu cu intimatele O.C., M.G., C.O.N.L., O.V., contestaţie în anularea sentinţei civile … pronunţată de Judecătoria Câmpina în dosarul civil nr. …, solicitând rejudecarea cauzei, ţinându-se cont de toate actele depuse la dosar, iar dacă situaţia o va cere, solicitând dispunerea unei alte expertize.

În motivarea cererii, contestatorul a arătat că instanţa a omis luarea în considerare a unui act depus la dosar, şi anume planul cadastral la scară mărită, care dovedeşte în mod clar şi fără echivoc că linia de hotar a proprietăţii sale nu trece pe sub casă, ci la o distanţă apreciabilă şi bine definită, cuprinsă între 0,50 - 0,10 m. Acest act, care nu a fost studiat de instanţă, demonstrează evident că expertiza întocmită de expertul D.Z. este eronată, neconformă actului său de proprietate şi în mod eronat şi netemeinic a stat la baza unei sentinţe care îi încalcă dreptul la proprietate în forma şi conţinutul său, garantat de Constituţie şi de CEDO, proprietate pe care a dobândit-o în mod legal, urmând toţi paşii impuşi de lege. Depune la dosar fotografii prin care arată că a cedat din terenul său şi nu a acaparat, pentru a evita discuţiile în contradictoriu cu vecinii săi care sunt renumiţi şi apreciaţi de toţi vecinii ca fiind recalcitranţi. Este greu de înţeles cum o decizie a instanţei poate fi atât de opusă realităţii evidente.

În drept a invocat disp. art. 318 C.pr.civ., iar în susţinerea cererii a depus planşă fotografică şi în copie, plan de situaţie şi plan de amplasament şi delimitare al corpului de proprietate  (f. 4-6).

Legal citate, intimatele O.C., M.G. şi C.O.N.L. au formulat în apărare întâmpinare, prin care au solicitat respingerea contestaţiei în anulare, ca inadmisibilă.

În motivarea acestei cereri au arătat că disp. art. 318 C.pr.civ., pe care contestatorul şi-a întemeiat cererea, prevăd că hotărârile instanţelor de recurs pot fi atacate cu contestaţie când dezlegarea dată este rezultatul unei greşeli materiale sau când instanţa ar fi omis din greşeală să cerceteze vreunul din motivele de modificare sau de casare, însă motivele prezentate nu se regăsesc în acest text legal pe care se întemeiază prezenta contestaţie, întrucât aceste aspecte au fost luate în considerare de instanţa de recurs şi cea de apel. Contestaţia în anulare, cale extraordinară de retractare, este deschisă exclusiv pentru situaţiile de la art. 317 C.p.civ. (necompetenţă sau vicii vizând procedura citării), iar nu pentru greşita apreciere a probelor sau aplicare a legii, care sunt motive de reformare a hotărârii, posibilă doar în recurs şi nu în contestaţia în anulare. De asemenea, potrivit art. 317 C.p.civ., hotărârile irevocabile pot fi atacate cu contestaţie în anulare, numai dacă aceste motive nu au putut fi invocate pe calea apelului sau recursului. Contestaţia ar putea fi primită doar dacă aceste motive au fost invocate prin cererea de recurs dar instanţa le-a respins pentru că avea nevoie de verificări de fapt, sau recursul a fost respins fără ca el să fi fost judecat în fond. Pe calea contestaţiei în anulare contestatorul a solicitat reaprecierea probelor, analizarea unor înscrisuri - documentaţia cadastrală, apărări care au fost formulate şi anterior şi de care instanţele investite cu soluţionarea cauzei au ţinut cont. Fiind o cale de retractare şi nu de cenzură judiciară, contestaţia în anulare nu poate fi exercitată pentru alte motive decât cele prevăzute de lege, fiind inadmisibilă repunerea în discuţie a unor probleme de fond ce au fost soluţionate de instanţă şi care s-a pronunţat asupra motivelor de casare invocate de parte. De altfel, au fost cercetate şi s-a răspuns la toate motivele de recurs invocate, cu luarea în considerare a probelor administrate în cauză.

Au concluzionat că în raport de considerentele arătate, în cauză nu sunt îndeplinite condiţiile prev. de dispoziţiile legale, cu consecinţa respingerii contestaţiei în anulare, ca inadmisibilă.

În drept au invocat disp. art. 115 C.pr.civ., iar la întâmpinare nu au ataşat niciun înscris.

Legal citată, intimata O.V. nu a formulat în cauză întâmpinare sau alte cereri şi nici nu s-a prezentat în instanţă.

Contestatorul O.M. a formulat la … răspuns la întâmpinare, prin care a subliniat că în fapt instanţa a omis să ia în considerare actul pe care l-a depus la dosar la …, şi anume planul cadastral la scară mărită, care arată în mod evident, fără îndoieli, explicit şi cât se poate de relevant, că limita de proprietate în realitate trece la o distanţă apreciabilă faţă de casă, contrazicând cât se poate de evident expertiza întocmită de Z.D., care este evident părtinitoare şi încalcă actele de proprietate. Din cuprinsul sentinţei civile nr. … reiese că instanţa nu a luat act şi nu a ţinut cont de actul depus, astfel încât cererea de contestaţie în anulare este perfect întemeiată conform art. 318 C.pr.civ. Apelul a fost respins pentru nedepunerea motivelor de către fostul său avocat şi de asemeni nu a mai ţinut cont de actul depus întrucât s-a considerat nemotivat, ca şi apelul. Intimatele, prin avocat, induc şi menţin în eroare instanţa afirmând că cererea de contestaţie în anulare este valabilă doar în condiţiile art. 317 C.pr.civ.. În codul de procedură civilă art. 318 şi art. 319 reglementează explicit contestaţia unei hotărâri a instanţei. Intimatele, prin avocat, induc şi menţin în eroare afirmând că se solicită reaprecierea probelor, însă contestatorul cere doar luarea în considerare a noului act pe care l-a depus, planul cadastral la scară mărită, care arată în cel mai evident mod care este limita de proprietate şi că expertiza întocmită de Z.D. este absolut eronată şi îi încalcă actul de proprietate. Consideră că este de datoria instanţei să ţină cont de toate probele aduse şi să îndrepte o nedreptate evidentă.

Contestatorul a solicitat, faţă de motivele arătate, admiterea contestaţiei formulate şi casarea sentinţei civile nr. ….

În şedinţa publică de astăzi s-a luat act de prenumele complet al contestatorului şi a fost pusă în discuţia părţilor excepţia inadmisibilităţii cererii, invocată implicit de intimatele O.C., M.G. şi C.O.N.L. prin întâmpinarea depusă la dosar.

Analizând actele şi lucrările dosarului, prin prisma acestei excepţii, instanţa reţine următoarele:

Prin sentinţa civilă nr. …. pronunţată de Judecătoria C. în dosarul civil nr. …. a fost admisă în parte acţiunea formulată de reclamantele O.C., M.G. şi C.O.N.L. împotriva pârâţilor O.M. şi O.V., dispunându-se grăniţuirea proprietăţilor pe aliniamentul …., conform schiţei de plan aferentă raportului de expertiză topografică D.Z. (f.115), obligarea pârâţilor să lase reclamantelor în deplină proprietate şi liniştită posesie suprafaţa de .. m.p., delimitată pe conturul …, marcată cu roşu în schiţa de plan aferentă raportului de expertiză topografică D.Z. (f.115). Totodată au fost respinse ca neîntemeiate capetele de cerere privind obligarea pârâţilor să astupe fereastra de vedere şi să-şi modifice jgheaburile de la acoperiş, astfel încât apa să nu se mai scurgă pe proprietatea reclamantelor, anulată ca netimbrată cererea reconvenţională şi obligaţi pârâţii să plătească reclamantelor suma de .. lei, cheltuieli de judecată.

Prin decizia civilă nr. …. pronunţată de Tribunalul P. a fost respins ca nefondat apelul declarat de apelanţii-pârâţi împotriva sentinţei anterior menţionate şi obligaţi aceştia să plătească intimatelor-reclamante O.C. şi M.G. suma de .. lei cu titlu de cheltuieli de judecată, iar prin decizia nr. … pronunţată de Curtea de Apel P. a fost respins ca nefondat recursul formulat de pârâţi împotriva deciziei civile nr. … pronunţată de Tribunalul P. şi obligaţi recurenţii la .. lei cheltuieli de judecată către intimatele reclamante, reprezentând onorariu avocat.

În prezenta cauză instanţa a fost investită cu soluţionarea cererii de contestaţie în anulare a sentinţei civile nr. …. pronunţată de Judecătoria C., prin care se invocă disp. art. 318 C.pr.civ., pe motiv că instanţa a omis luarea în considerare a unui act depus la dosar şi anume planul cadastral la scară mărită.

Potrivit normei anterior indicată, hotărârile instanţelor de recurs mai pot fi atacate cu contestaţie când dezlegarea dată este rezultatul unei greşeli materiale sau când instanţa, respingând recursul sau admiţându-l numai în parte, a omis din greşeală să cerceteze vreunul dintre motivele de modificare sau de casare.

Contestaţia în anulare este o cale extraordinară de atac de retractare şi este deschisă exclusiv pentru situaţiile menţionate la art. 317 şi art. 318 C.pr.civ..

Art. 318 C.pr.civ., invocat ca temei juridic în prezenta cauză, deschide calea contestaţiei în anulare pentru două motive ce pot fi valorificate, însă numai împotriva hotărârilor instanţelor de recurs. Deci poate constitui obiect al contestaţiei în anulare specială, întemeiată pe disp. art. 318 C.pr.civ., numai o hotărâre pronunţată în recurs.

Cum însă hotărârea contestată în prezenta cauză, respectiv sentinţa civilă nr. … pronunţată de Judecătoria C., nu este pronunţată în recurs, ci cu ocazia soluţionării fondului, se constată că această hotărâre nu poate constitui obiect al contestaţiei în anulare întemeiată pe disp. art. 318 C.pr.civ.

Faţă de cele considerentele de fapt şi de drept anterior expuse, urmează a admite excepţia inadmisibilităţii, invocată de intimatele O.C., M.G., C.O.N.L. şi  a respinge ca inadmisibilă contestaţia în anulare, sentinţa a cărei anulare se cere nefiind o hotărâre dată în recurs, nefiind deci susceptibilă de a se formula împotriva acesteia calea de atac expres prev. de art. 318 C.pr.civ., a contestaţiei în anulare specială.

În temeiul disp. art. 274 C.pr.civ. urmează a obliga contestatorul să plătească intimatelor O.C., M.G. şi C.O.N.L. suma de .. lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocat conform chitanţei … (f. 20).

Văzând şi dispoziţiile art. 320 alin. 3 C.pr.civ.,