Contestaţie decizie de pensionare

Sentinţă civilă 956/2020 din 07.12.2020


Cod ECLI ECLI:RO:TBGRJ:2020:010.000956

Cod operator 2442/2443

Dosar nr. ------------

R O M Â N I A

TRIBUNALUL GORJ

SECŢIA CONFLICTE DE MUNCA ŞI ASIGURĂRI SOCIALE

Sentinţa nr. 956/2020

Şedinţa publică de la 07 decembrie 2020

---------------------

Pe rol se află cauza, privind cererea de chemare în judecată formulată de către reclamanta R.E., în contradictoriu cu pârâta CJP, având ca obiect contestaţie decizie de pensionare.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică au lipsit părţile.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de ședință, care a învederat instanței că reclamanta a solicitat judecarea cauzei în lipsă.

Fiind primul termen de judecată la care părţile sunt legal citate, procedând la verificarea competenţei în conformitate cu prevederile art. 131 alin.1 din Codul de procedură civilă, instanţa reţine că Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale din cadrul Tribunalului Gorj este competentă general, material şi teritorial să judece pricina de faţă, în temeiul dispoziţiilor art. 153 şi art. 154 din Legea nr. 263/2010.

În baza art. 258 raportat la dispoziţiile art. 255 şi art. 292 din Codul de procedură civilă, instanţa încuviinţează proba cu înscrisurile depuse la dosar.

Instanţa a constatat cercetarea procesului încheiată şi a reținut cauza pentru deliberare și pronunțare.

TRIBUNALUL

Asupra cauzei de faţă:

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată la data de -----------, sub nr. ---------,  pe rolul Tribunalului Gorj - Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări Social, reclamanta R.E., în contradictoriu cu pârâta CJP, a formulat contestaţie împotriva deciziei nr. --------, privind acordarea pensiei de serviciu în baza Legii nr. 567/2004, emisă de CJP, solicitând instanţei ca, prin hotărârea ce o va pronunța, să dispună anularea deciziei contestate şi obligarea pârâtei să procedeze la emiterea unei noi decizii de pensionare, pe baza unui nou buletin de calcul cu respectarea întocmai a dispoziţiilor legi.

Reclamanta a solicitat judecarea cauzei şi în lipsă în situaţia în care nu va putea fi prezentă în instanţă.

În motivarea acțiunii reclamanta a arătat că, prin decizia nr. ---------, care i-a fost comunicată la data de 02.07.2020, a fost admisă cererea de pensionare formulată, fiind stabilite următoarele drepturi:  pensie de serviciu netă în cuantum de 7091 lei, pensie de serviciu netă în cuantum de 6581 lei, pensie de serviciu neta cuvenită în cuantum de 4938 lei, total drepturi cuvenite suma de 4938 lei, drepturi acordare începând cu data de 01.05.2020.

Prin această decizie, s-a stabilit, după cum se observă, o pensie de serviciu netă cuvenită în cuantum mai mic decât cuantumul pensiei de serviciu rezultat, apreciindu-se că, potrivit art. IX din O.U.G. 59/2017, cuantumul net al pensiei de serviciu cuvenite nu poate depăşi media venitului net corespunzător venitului brut, care a constituit baza de calcul a pensiei de serviciu.

Apreciază ca greșită și nelegală decizia contestată, menționând că drepturile cuvenite nu au fost corect calculate.

În drept, a întemeiat cererea pe dispozițiile art. 139 art. din Legea nr. 127/2019 rap. la dispozițiile  Legii nr. 263/2010.

Pârâta CJP a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea acţiunii ca fiind neîntemeiată.

A arătat că, prin cererea nr. --------, reclamanta a solicitat acordarea pensiei de serviciu în baza Legii nr. 567/2004, motiv pentru care a fost emisă decizia nr. ----------,  prin care s-a admis această cerere.

Potrivii art. 685 alin. 1 din Legea 567/2004 „Personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea prevăzut la art. 3 alin. (2), personalul de specialitate criminalistică şi personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică prevăzut la art. 3^1, precum şi tehnicienii criminalişti din cadrul parchetelor, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate, pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 30% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare.”

CJP a avut în vedere la calculul pensiei de serviciu adeverinţa nr. --------, din care rezultă o bază de calcul utilizată la stabilirea pensiei de serviciu, conform Legii 567/2004, în sumă de 8.441 lei şi o medie a venitului net corespunzător venitului brut, care constituie baza de calcul în sumă de 4.938 lei.

Referitor la nemulţumirea petentei, raportat la cuantumul pensiei de serviciu, C.J.P. Gorj a făcut aplicarea dispoziţiilor articolului IX din O.U.G. 59/2017 privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, care prevede:

 ”(1) Cuantumul net al pensiilor de serviciu stabilite în baza prevederilor Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, Legii nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi indemnizaţia pentru limită de vârsta, prevăzută de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, cu completările ulterioare, nu poate fi mai mare decât media venitului net corespunzător venitului brut care a constituit baza de calcul al pensiei de serviciu, respectiv al indemnizaţiei pentru limită de vârstă.”

A solicitat a se constata că s-a stabilit o pensie de serviciu brută de 7091 lei, o pensie de serviciu netă de 6581 lei şi o pensie de serviciu netă cuvenită de 4938 lei, egală cu media venitului net comunicat de ------------.

Aşa cum a arătat mai sus, în aplicarea prevederilor art. IX din OUG 59/2017 reclamanta încasează o pensie de serviciu în sumă de 4938 lei.

În concluzie, nu există prevedere legală pentru ca reclamanta să beneficieze de o pensie de serviciu mai mare decât cea plafonată de dispoziţiile legale invocate.

În probatoriu a fost administrată proba cu înscrisuri.

Analizând probele administrate în cauză, în raport de dispoziţiile legale aplicabile, instanţa reţine:

Prin cererea de pensionare nr. 17556/22.04.2020, reclamanta R.E. a solicitat acordarea pensiei de serviciu în baza Legii nr. 567/2004.

Conform adeverinței nr. ----------, anexată la cererea de pensionare, reclamanta R.E. a deținut calitatea de personal auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și se încadrează la art. 685 alin.2 din Legea nr.567/2004, privind personal auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea și al personalului care funcționează în cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice, cu modificările și completările ulterioare, ultima funcție deținută fiind cea de grefier treapta I.

Prin decizia de pensie nr. ----------, CJP a admis cererea de pensionare formulată de reclamanta R.E. și i-a stabilit acesteia pensie de serviciu în baza Legii 567/2004, cu modificările și completările ulterioare.

Astfel, a fost stabilită pensia de serviciu brută în cuantum de 7091 lei, pensia de serviciu netă în cuantum de 6581 lei și pensia de serviciu netă cuvenită în cuantum de  4938 lei.

Așadar, cuantumul pensiei nete cuvenite (de  încasat) a fost stabilit la suma de 4938 lei, cu un impozit de 510 lei.

Așa cum se menționează în decizie, pârâta a făcut aplicarea art. IX din O.U.G. 59/2017.

Instanța reține că, potrivit dispozițiilor art. IX din O.U.G. 59/2017 :

„(1) Cuantumul net al pensiilor de serviciu stabilite în baza prevederilor Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, Legii nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi indemnizaţia pentru limită de vârstă, prevăzută de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, cu completările ulterioare, nu poate fi mai mare decât media venitului net corespunzător venitului brut care a constituit baza de calcul al pensiei de serviciu, respectiv al indemnizaţiei pentru limită de vârstă.

(2) Pensia de serviciu netă/Indemnizaţia pentru limită de vârstă netă reprezintă pensia de serviciu/indemnizaţia pentru limită de vârstă stabilită în cuantum brut din care se deduce impozitul pe venit, potrivit legislaţiei în vigoare.

(3) Venitul net reprezintă venitul brut care a constituit baza de calcul al pensiei de serviciu/indemnizaţiei pentru limită de vârstă din care s-au dedus contribuţiile sociale obligatorii şi impozitul pe venit, potrivit legislaţiei în vigoare.”

 În raport de dispozițiile legale menționate, instanța consideră că pensia netă, cuvenită reclamantei, a fost stabilită în mod corect, întrucât cuantumul acesteia nu poate fi mai mare decât media venitului net, corespunzător venitului brut, care a constituit baza de calcul al pensiei de serviciu.

Or, așa cum rezultă din adeverința nr. --------, media venitului net, corespunzător venitului brut, care constituie baza de calcul al pensiei de serviciu este de 4938 lei.

Faţă de considerentele de fapt și de drept expuse, instanța urmează să respingă contestația formulată de reclamanta R.E. ca neîntemeiată.

 Opinia asistenţilor judiciari este conformă cu prezenta hotărâre.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Respinge contestaţia formulată de către reclamanta R.E., în contradictoriu cu pârâta CJP, ca neîntemeiată.

Cu apel în  30 zile de la comunicare, ce se depune la Tribunalul Gorj.

Pronunţată în data de 07.12.2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei.