3. AMANARE PRONUNTARE. LIPSA MENTIUNE PREV. DE ART. 261 AL.1 PCT.8 COD PROC. CIVILA. CONSECINTE.
Prin sentinta nr. 1361 din 20 iulie 2004 Tribunalul Suceava – sectia comerciala si de contencios administrativ a admis actiunea SC”BNN” SRL Campulung si a obligat Municipiul Campulung – prin primar, sa treaca la negocierea directa a spatiului comercial situat in municipiul Campulung Moldovenesc, str. Transilvaniei nr.20. Cererea reconventionala formulata de parat a fost respinsa ca nefondata.
Impotriva sentintei a declarat recurs paratul, care a criticat-o pentru nelegalitate, dar instanta de control judiciar a pus in discutie nulitatea sentintei, avand in vedere lipsa minutelor privind amanarea pronuntarii din 6 iulie 2004 si respectiv 13 iulie 2004, precum si lipsa datei din minuta pronuntata pe fondul cauzei.
Astfel, conform mentiunilor aflate la fila 260 dosar fond, pricina a avut ultimul termen de judecata la 29 iunie 2004. Acestea se refereau la faptul ca pronuntarea s-a amanat la data de 6 iulie 2004, minuta nefiind in nici un fel datata.
Sentinta apare pronuntata dupa doua saptamani in data de 20 iulie 2004 si nu exista nici o dovada ca pronuntarea s-a facut in sedinta publica.
Potrivit art.260 al.1 Cod proc. civila, daca instanta nu se poate hotari de indata, pronuntarea se va amana pentru un termen pe care presedintele il va anunta si care nu va putea fi mai mare de 7 zile. Mai mult, disp. art. 261 al.1 pct.8 Cod proc. civila impun ca hotararea sa arate ca pronuntarea s-a facut in sedinta publica, ori asa cum s-a aratat nu exista nici o dovada in acest sens.
In consecinta, s-a apreciat ca actele de procedura sunt nule, nulitatea fiind de ordine publica, si pentru motivul prev. de art.304 pct.5 Cod proc. civila s-a casat sentinta cu trimitere spre rejudecare instantei de fond.
(Decizia nr. 1575 din 24 iunie 2005)
Curtea de Apel Constanța
Legalitatea cailor de atac. Calificarea gresita a caii de atac exercitata împotriva unei sentinte pronuntate de judecatorie. Efecte.
Curtea de Apel Brașov
Excepţia de nelegalitate prevăzută de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte În cazul admiterii excepţiei de nelegalitate instanţa în faţa căreia s-a ridicat excepţia va soluţiona cauza, fără a ţine seama de actul a cărui nelegalitate a fost ...
Tribunalul Satu Mare
Anulare antecontract vânzare-cumpărare a unui bun imobil, la solicitarea promitentului-cumpărător, pentru viciul de consimţământ constând în eroarea asupra calităţii de proprietar a promitentului-vânzător
Curtea de Apel Suceava
Stabilirea pedepselor accesorii şi a celor complementare în caz de pluralitate intermediară.
Curtea de Apel Constanța
Gresita calificare a caii de atac apel in loc de recurs pentru infractiuni pentru care punerea in miscare a actiunii penale se face la plângerea prealabila a persoanei vatamate. Nulitatea absoluta a hotarârii, potrivit art. 197 alin. 2 Cod procedura ...