Restituirea dupa solutionarea definitiva a procesului penal a lucrurilor ridicate – actiune CIVILAc

Decizie 152 din 07.03.2005


RESTITUIREA DUPA SOLUTIONAREA DEFINITIVA A PROCESULUI PENAL A LUCRURILOR RIDICATE – ACTIUNE CIVILA

Prin sentinta penala nr.20 din 19.01.2005 a Tribunalului Suceava – sectia penala, s-a respins cererea formulata de petentul – condamnat R.C. prin care acesta solicita restituirea unui ceas de mana marca „Luis Jardon” ce i-ar fi fost ridicat de catre organele de politie cu ocazia efectuarii unei cercetari la locul faptei.

Instanta de fond a motivat ca impotriva inculpatului, in dosarul anterior in care a fost cercetat si condamnat definitiv, nu s-a luat nici o masura asiguratorie prev. de art.163 C.pr.pen., astfel ca in cauza nu poate fi vorba de restituirea lucrurilor in temeiul art.169 C.pr.pen..

S-a mai retinut ca nici nu s-a facut dovada ridicarii de la petent a respectivului ceas de mana.

Sentinta a fost recurata de catre petentul – condamnat care a criticat-o in sensul ca gresit i s-a respins cererea de restituire, din moment ce are probe care dovedesc faptul ca ceasul de mana i-a fost ridicat de catre organele de politie.

Critica nu a fost insusita de catre instanta de recurs, dar retinand ca in cauza s-au incalcat dispozitiile privind competenta dupa materie – motiv de casare prev. de art.3859 pct.1 C.pr.pen., Curtea de Apel Suceava prin decizia penala nr.152 din 07.03.2005 a admis recursul, casat hotararea si a trimis cauza la Judecatoria Suceava pentru solutionarea cererii ca litigiu civil.

Petentul a fost condamnat definitiv prin sentinta penala nr.319 din 05.11.2003, pronuntata de Tribunalul Suceava in dosarul penal nr.7633/2003 la pedeapsa de 16 ani inchisoare si 8 ani interzicerea drepturilor prev. de art.64 lit.a, b Cod penal, pentru savarsirea infractiunii de omor prev. de art.174 Cod penal.

El solicita acum restituirea unui ceas de mana marca „Luis Jardon” despre care sustine ca i-a fost ridicat ca mijloc material de proba cu ocazia unei cercetari la locul faptei, cercetare efectuata la data de 10.08.2003 de catre organele de politie, in dosarul penal in care a fost condamnat definitiv pentru omor.

Potrivit art.169 alin.1 teza II C.pr.pen., orice persoana care pretinde un drept asupra lucrurilor ridicate, poate cere conform dispozitiilor art.168 C.pr.pen. stabilirea acestui drept si restituirea.

Dar, art.168 alin.3 C.pr.pen. prevede ca dupa solutionarea definitiva a procesului penal, cu privire la lucrurile ridicate si nerestituite in cursul judecarii cauzei se poate face contestatie, potrivit legii civile.

Or, in speta de fata, petentul solicita dupa ce a fost condamnat definitiv, restituirea unui lucru despre care sustine ca i-a fost ridicat in cursul urmaririi penale de catre organele de politie, si fiind incidente prevederile art.168 alin.3 C.pr.pen., el trebuia sa se adreseze judecatoriei cu o actiune civila si nicidecum instantei penale.