Inchiderea procedurii falimentului.

Decizie 13 din 13.01.2005


9. INCHIDEREA PROCEDURII FALIMENTULUI.

 Prin sentinta nr.207 din 9.09.2004 Tribunalul Botosani a admis cererea lichidatorului  judiciar si a  dispus inchiderea procedurii falimentului  debitoarei  S.C. „I.C.”  SRL Stauceni  si radierea  societatii  din registrul comertului.

Impotriva sentintei, a declarat recurs  A.F.P. Botosani  si SC  „B”  SA Suceava,  care au criticat-o pentru nelegalitate sustinand, in esenta ca, eronat s-a dispus  inchiderea procedurii, desi din doua rapoarte preliminare rezulta ca mare parte din activele societatii (spatiu comercial, autoturisme, utilaje si mijloace de productie, obiecte de inventar valoroase) au fost  instrainate cu putin timp inainte de inceperea procedurii  si chiar la scurt timp dupa  inceperea falimentului  de catre  administratorul debitoarei falite  M.A., sotiei sale M.O. sub pretul real.

Analizand hotararea prin prisma motivelor invocate, intemeiate pe disp. art. 304 pct.9 Cod proc. civila, curtea  a constatat intemeiate recursurile.

Astfel, desi s-au constatat o serie de transferuri si vanzari de mijloace fixe si obiecte de inventar, catre SC „A.I.” SRL Stauceni, al carei administrator  este M.A., sotul administratoarei, sub pretul real, fara a se tine seama ca unele din acestea au fost achizitionate  cu credite bancare si  prin rapoarte,  s-a propus promovarea unor actiuni  in anularea acestor  transferuri, in scopul readucerii  lor in patrimoniul societatii debitoare, pentru ca prin vanzarea ulterioara a acestora sa se obtina sume pentru acoperirea creantelor creditorilor, lichidatorul nu a procedat la promovarea unor  astfel de actiuni.

In temeiul art.304 pct.9, rap. la art. 312 al.5 Cod proc. civila, s-au admis recursurile, s-a modificat sentinta, in sensul ca  s-a respins  cererea lichidatorului privind  inchiderea procedurii falimentului debitoarei si s-a trimis cauza judecatorului sindic pentru continuarea procedurii falimentului.

(Decizia nr. 13 din 13 ianuarie 2005)