Prin sentinţa penală nr. 41 din 19 ianuarie 2004 Tribunalul Iaşi a condamnat 3 inculpaţi minori pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie.
În latura civilă, instanţa a constatat recuperate prin restituirea prejudiciilor produse şi a luat act că părţile vătămate nu s-au constituit părţi civile.
În baza articolului 191 Cod procedură penală, inculpaţii au fost obligaţi în solidar cu părţile responsabile civilmente la plata cheltuielilor judiciare către stat.
În apelul parchetului, sentinţa a fost desfiinţată pentru nelegalitate constând în încălcarea dispoziţiilor articolului 191 alineatul 3 Cod procedură penală. Conform temeiului de drept menţionat, partea responsabilă civilmente este obligată la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în caz de condamnare, în măsura în care este obligată în solidar cu inculpatul şi la repararea pagubei.
În speţă, inculpaţii nu au fost obligaţi la repararea pagubei, prejudiciile fiind recuperate prin restituirea, motiv pentru care nu este realizată cerinţa dispoziţiilor articolului 191 alineatul 3 Cod procedură penală.
Pentru cele precedente, s-a înlăturat obligarea părţilor responsabile civilmente la plata cheltuielilor judiciare către stat, acestea rămânând numai în sarcina inculpaţilor condamnaţi.
Decizia penală nr. 270/3.08. 2004.
Curtea de Apel Târgu Mureș
Aspecte legate de exigenţele motivării unei hotărâri judecătoreşti
Curtea de Apel Suceava
Întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale. Efectele Deciziei nr. 297/2018 a Curţii Constituţionale
Curtea de Apel Brașov
Lipsa încheierii privitoare la dezbateri. Consecinţe.
Curtea de Apel Constanța
Sanctiuni procedurale. Nulitate. Lipsa interpret.
Curtea de Apel Suceava
Noţiunea de motivare a unei sentinţe judecătoreşti. Nelegala citare şi cine o poate invoca ca motiv de apel. Analizarea legalităţii reconstituirii dreptului de proprietate unui cetăţean străin asupra unei suprafeţe de teren cu vegetaţie forestieră în anul