Interpretarea dispoziţiilor art.274 alin.3 cod procedură civilă.Posibilitatea instanţei de a reduce onorariul avocatului

Decizie 115 din 07.02.2006


Interpretarea dispoziţiilor art.274 alin.3 cod procedură civilă. Posibilitatea instanţei de a reduce onorariul avocatului.

Decizia civilă nr. 115/R din 7.02.2006 a Curţii de Apel Galaţi

De principiu, potrivit Legii pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, contractul dintre avocat şi clientul său nu poate fi stânjenit sau controlat direct sau indirect de nici un organ al statului iar în conformitate cu statutul profesiei de avocat onorariul se stabileşte prin negociere.

În consecinţă, instanţa nu este îndreptăţită să reducă cuantumul onorariului stabilit de avocat cu clientul său.

Este adevărat că, contractul încheiat de avocat şi clientul său îşi produce efectele nu numai între părţile contractante ci şi faţă de terţe persoane, respectiv faţă de adversarul din proces (în condiţiile art.274 Cod procedură civilă).

Cum fundamentul acordării cheltuielilor de judecată avansate de partea care a câştigat procesul în care sunt incluse şi sumele de bani plătite avocatului cu titlu de onorariu, îl reprezintă culpa procesuală, înseamnă că acel contract încheiat de partea care a câştigat procesul cu avocatul său îşi va produce efectele şi faţă de partea care a pierdut procesul ( aceasta din urmă se vede obligată, în temeiul voinţei exprimate de persoanele care au negociat onorariul de avocat, deşi ea, evident, nu a participat nici personal nici prin reprezentant la încheierea contractului respectiv) în baza unuia dintre principiile care guvernează repararea prejudiciului în materia răspunderii civile delictuale, anume principiul reparării integrale.

În aceste condiţii, instanţa ar avea posibilitatea să îl oblige pe cel care a pierdut procesul să suporte numai o parte din suma ce reprezintă onorariul de avocat plătit de partea care a câştigat procesul doar  în situaţia în care apreciază că acesta din urmă a săvârşit un abuz de drept, deci o faptă ilicită şi prejudiciabilă care angajează răspunderea civilă delictuală a acesteia.

În speţă, nu s-a făcut dovada unui abuz de drept din partea intimaţilor şi, în consecinţă, nu se justifică dispoziţia instanţei de apel de a reduce cuantumul onorariului plătit de intimată avocatului.

Faptul că apelul reclamantei a fost anulat ca netimbrat nu justifică reducerea onorariului după cum nici data la care s-a încheiat contractul de asistenţă judiciară sau numărul termenelor de judecată la care avocatul s-a prezentat în instanţă nu au relevanţă şi nu îndreptăţesc instanţa de judecată să intervină în  sensul diminuării cheltuielilor de judecată reprezentate de onorariul avocatului.

Pe de altă parte nici dispoziţiile art.274 alin.3 Cod procedură civilă nu mai sunt de actualitate în condiţiile în care nu mai există un tablou al onorariilor minimale raportat la care judecătorul să poată mări sau micşora onorariile avocaţilor.