Hotărâre a adunării generale a acţionarilor.Cerere de radiere a unei menţiuni din registrul comerţului. Condiţii de admisibilitate.

Decizie 171 din 11.02.2004


Hotărâre a adunării generale a acţionarilor.Cerere de radiere a unei menţiuni din registrul comerţului. Condiţii de admisibilitate.

Simpla formulare a unei cereri de anulare a unei hotărâri AGA, în condiţiile art. 132 al. 2 din Legea 31/1990, nu este suficientă pentru a determina radierea menţionării în registrul comerţului a hotărârii atacate.

Recurentul B.I. în calitate de acţionar al SC C.O. SA Cluj-Napoca a formulat recurs împotriva încheierii nr.10335/11 decembrie 2003 pronunţată de judecătorul delegat la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Cluj în dosarul nr.47408/2003, solicitând  respingerea cererii formulate de asociatul P.I. pentru modificarea actului constitutiv al societăţii şi radierea înscrierii din Registrul Comerţului privitoare la modificarea numărului de acţiuni, majorarea capitalului social, modificarea cotei de participare la beneficii şi pierderi, revocarea administratorilor şi numirea lor.

În motivarea recursului său recurentul susţine că, deşi la data de 3 decembrie 2003 a înregistrat la Tribunalul Cluj o cerere de anulare a hotărârii  generale a asociaţilor societăţii şi a anunţat ORC Cluj la 10 decembrie 2003, judecătorul delegat a dispus înscrierea menţiunilor în Registrul Comerţului prin încheierea din 11 decembrie 2003. Această cerere nu putea fi soluţionată până la judecarea de către tribunal a cererii în anularea hotărârii AGA.

Recurentul a mai adus critici hotărârii AGA, susţinând că este nelegală, iar nelegalitatea este echivalentă cu lipsa ei din punct de vedere juridic.

Examinând recursul Curtea constată că este nefondat.

Potrivit art.130 alin.4 din Legea nr.31/1990, pentru a fi opozabile terţilor, hotărârile adunării generale vor fi depuse în termen de 15 zile la  oficiul registrului comerţului, spre a fi menţionate în registru şi publicate în Monitorul Oficial al României.

S.C. C.O. SA Cluj-Napoca în baza hotărârii AGA din 7 octombrie 2003, a întocmit actul adiţional cu dată certă din 31 octombrie 2003, prin care a fost majorat capitalul social, s-a modificat numărul de acţiuni, repartizarea capitalului social şi cota de participare la beneficii şi pierderi a asociaţilor, precum şi revocarea şi numirea administratorilor.

Actul adiţional a fost înscris în registrul comerţului în baza încheierii judecătorului delegat din 11 decembrie 2003, conform art.6 din Legea nr.26/1990 modificată şi a art.199 alin.2 din Legea nr.31/1990.

Recurentul a susţinut că, formulând acţiunea în anulare împotriva  hotărârii AGA, judecătorul delegat nu putea dispune înscrierea în registrul comerţului  a actului adiţional, până la soluţionarea cauzei.

Susţinerea recurentului este nefondată. Atât dispoziţiile Legii nr.26/1990 privind registrul comerţului cât şi cele ale Legii nr.31/1990 privind societăţile comerciale, prevăd obligativitatea înregistrării în registrul comerţului a oricăror acte şi fapte ale comerciantului.

Hotărârea AGA atacată la instanţă nu a fost încă desfiinţată, iar recurentul nu a solicitat suspendarea executării hotărârii o dată cu intentarea acţiunii în anulare, deşi avea această posibilitate conform art.132 din Legea nr.31/1990.

Or, în absenţa unei hotărâri judecătoreşti de desfiinţare a hotărârii AGA sau a unei încheieri de suspendare a efectelor ei, nu se poate dispune radierea înscrierilor făcute în registrul comerţului, în baza încheierii judecătorului delegat.

În consecinţă, recursul formulat de asociatul Bocoş Ioan (şi care are ca temei juridic doar dispoziţia legală prevăzută de art.6, nu şi art.25 din Legea nr.26/1990, cum s-a precizat la ultimul termen de judecată), este nefondat şi urmează a fi respins. ( decizia 171/11 februarie 2004, Curtea de Apel Cluj, secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal)