Suspendarea executarii hotarârii adunarii generale a actionarilor. conditii. aparenta dreptului. conditia urgentei.

Sentinţă comercială 8022 din 13.06.2007


SUSPENDAREA  EXECUTARII HOTARÂRII ADUNARII GENERALE

A ACTIONARILOR. CONDITII. APARENTA DREPTULUI. CONDITIA URGENTEI.

Cu ocazia judecarii  cererii  având  ca obiect  suspendarea executarii  unei hotarâri a adunarii generale a actionarilor unei societati comerciale, instanta stabileste  aparenta dreptului  în raport  de motivele  invocate  de reclamant, procedând  la o verificare  sumara  a dispozitiilor  legale  si statutare incidente.

Este  îndeplinita conditia urgentei  daca  neluarea  dispozitiei de suspendare a executarii hotarârii ar putea conduce  la imposibilitatea repararii, intr-un termen  rezonabil, a eventualului  prejudiciu  ce s-ar  fi cauzat prin executarea hotarârii.

 

(sentinta comerciala nr. 8022/13.06.2007 a Tribunalului Bucuresti, irevocabila  prin decizia comerciala  nr. 1162/2007 a Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a –V-a).

Prin cererea înregistrata la data de 8.05.2007 sub nr.15699/3/2007 pe rolul Tribunalului Bucuresti Sectia a VI-a Comerciala, reclamantul  M.I.E.  a chemat in judecata pe  pârâta SC R.I. SRL solicitând pe calea ordonantei presedintiale suspendarea Hotarârii Adunarii Generale Ordinare a Asociatilor SC R.I. SRL din data de 30.04.2007 pâna la solutionarea actiunii in constatarea nulitatii acestei hotarâri pentru incalcarea legii si a actului constitutiv.

In motivarea cererii reclamanta arata ca pentru punctele 4 si 5 din Hotarârea atacata a lipsit convocarea astfel ca mandatarii celuilalt actionar nu puteau vota aspectele respective intrucât nu aveau mandat si pentru acestea, hotarârea nu i-a fost comunicata si nu cuprinde semnatura sa desi a participat la Adunarea Generala din acea data. De asemenea, se mai arata ca, hotarârea a fost luata in lipsa unui secretariat si a unui presedinte  al adunarii si s-a votat prin mandatar desi in actul constitutiv nu se prevede decît posibilitatea votului prin corespondenta.

Reclamanta mai precizeaza ca in mod abuziv prin hotarârea atacata se reduc partile sale sociale de la 30% la 18% ceea ce-i creeaza un prejudiciu.

In drept a invocat prevederile art.196, 132 si 133 din Legea 31/2990 si art.581 Cpc.

Analizând actele dosarului instanta a constatat  ca reclamanta solicita pe calea ordonantei presedintiale  anularea Hotarârii AGA nr.2/30.04.2007 prin care s-a majorat capitalul social al societatii si in consecinta,  s-a dispus modificarea actului constitutiv.

Instanta a constatat ca pentru Adunarea Generala din 30.04.2007 s-a efectuat a doua convocare la data de 17.04.2007, respectiv la 27.04.2007, prin cea de a doua completându-se ordinea de zi anuntata initial. In urma Adunarii Generale a Actionarilor din  data de 30.04.2007 s-au adoptat doua hotarâri reclamanta formulând obiectiuni.

In cea de –a doua s-a dispus modificarea actului constitutiv in sensul majorarii capitalului social si  schimbarea administratorilor.

De asemenea, instanta a retinut ca reclamanta a formulat o cerere de chemare in judecata prin care a solicitat constatarea nulitatii absolute a hotarârii nr.2/30.04.2007

Ca urmare, instanta a apreciat ca sunt indeplinite cerintele art.133 din Legea 31/1990 rep., fiind indreptatita sa formuleze o cerere de suspendare a executarii hotarârii, pâna la solutionarea cererii principale.

Examinând cererea prin prisma dispozitiilor art.581 Cpc instanta retine ca sunt indeplinite conditiile cumulativ prevazute de acesta respectiv vremelnicia, urgenta si neprejudecarea fondului.

Vremelnicia este indeplinita  intrucât s-a solicitat suspendarea pâna la solutionarea actiunii in conditiile dreptului comun care formeaza obiectul dosarului nr.15697/3/2007 asa cum rezulta din certificatul de grefa aflat la fila 146 din dosar.

Instanta apreciaza ca este indeplinita si cerinta neprejudecarii fondului deoarece nu va solutiona cererea in fond ci va analiza sumar temeinicia motivelor invocate, respectiv aparenta de legalitate a adoptarii hotarârii a carei suspendare se solicita.

Instanta apreciaza ca aparenta dreptului este in favoarea reclamantei având in vedere ca au fost invocate aspecte ce privesc convocarea adunarii AGA, precum si aspecte referitoare la inexistenta unei procuri acordate de catre asociatul H.M.  pentru aprobarea tuturor punctelor existente in hotarârea contestata, toate aceste incalcari ducând  la nulitatea hotarârii nr.2/30.04.2007.

Instanta a considerat  ca nu se impune analizarea tuturor motivelor invocate in sustinerea cererii de chemare in judecata pentru a stabili aparenta dreptului impunându-se doar o verificare sumara din punct de vedere formal in aceasta cale procedurala aleasa de reclamanta respectiv ordonanta presedintiala, respectiv respectarea dispozitiilor legale si statutare, fondul raportului juridic urmând a fi analizat la solutionarea actiunii de drept comun.

De asemenea, instanta a apreciat ca este indeplinita si conditia urgentei având in vedere ca in eventualitatea executarii hotarârii pâna la solutionarea actiunii in anulare s-ar putea produce prejudiciu ce nu ar fi posibil sa fie reparat, cu atît mai mult cu cât prin hotarârea contestata s-a decis inclusiv numirea unui administrator care are dreptul de a angaja societatea in diferite acte si operatiuni, precum si modificarea actului constitutiv privind modificarea cotelor de capital social ce revin fiecarui asociat.