Revocare suspendare executare sub supraveghere

Sentinţă penală 1187 din 09.06.2010


R O M Â N I A

JUDECATORIA SECTORULUI 4 BUCURESTI-SECTIA PENALA

DOSAR NR. ..........................

Sentinta penala nr. ...............

SEDINTA PUBLICA DE LA ................................

INSTANTA CONSTITUITA DIN:

 PRESEDINTE:  ..............................

GREFIER: .................................

MINISTERUL PUBLIC - Parchetul de pe lânga Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti a fost reprezentat de procuror ............................

Pe rol judecarea cauzei penale privind pe intimatul ........................, având ca obiect revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere.

La apelul nominal facut în sedinta publica a raspuns intimatul, personal si asistat de aparator din oficiu ........................, cu delegatie pentru asistenta judiciara obligatorie aflata la fila 32 din dosar.

Procedura este legal îndeplinita.

S-a facut referatul cauzei de catre grefier, dupa care intimatul, prin aparator din oficiu, depune la dosar traducerea din limba spaniola a contractului de munca depus la termenul anterior, concluzii scrise si copie de pe certificatul de deces al mamei.

Instanta încuviinteaza pentru intimat proba cu înscrisurile depuse la acest termen, conform art. 67 C.p.p.

Nemaifiind cereri de formulat sau probe de administrat, instanta constata cauza în stare de judecata si acorda cuvântul în dezbateri.

Reprezentantul Ministerului Public solicita admiterea sesizarii Biroului Executari Penale si revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei de 3 ani închisoare aplicata prin sentinta penala nr. ............... a Judecatoriei Sector 4 Bucuresti. La data de .................. intimatului i-a fost adus la cunostinta si a semnat planul de supraveghere, însa de la acea data nu s-a mai prezentat la Serviciul de Probatiune de pe lânga Tribunalul Bucuresti si nici nu a încunostiintat pe nimeni despre intentia sa de a parasi teritoriul tarii pentru a lucra în ......... De asemenea, de la momentul revenirii în tara, nu a mai luat legatura cu persoana desemnata cu supravegherea sa pentru a-si reglementa situatia, desi ar fi trebuit sa fie primul interesat sa depuna diligente în vederea respectarii masurilor de supraveghere. Fata de aceste aspecte, solicita în baza art. 864 C.p. admiterea sesizarii, cheltuielile judiciare urmând sa ramâna în sarcina statului.

Aparatorul din oficiu al intimatului arata ca acesta nu s-a prezentat la Serviciul de Probatiune din motive întemeiate, fiind constrâns sa plece în strainatate. Arata ca dupa momentul condamnarii a fost dat afara de la locul de munca si având în vedere ca singurul venit al familiei era cel al tatalui, în cuantum de 600 lei, total insuficient pentru acoperirea nevoilor zilnice, intimatul a ales sa plece în .......... pentru a munci. Nu a anuntat Serviciul de Probatiune despre intentia sa, tocmai din teama de a nu i se interzice sa paraseasca teritoriul tarii. Arata ca intimatul nu este cunoscut cu antecedente penale, are o vârsta de 20 de ani, prezinta si o usoara lipsa de discernamânt, fiind mai apatic si foarte afectat de decesul mamei sale. Considera ca eventuala revocare a suspendarii sub supraveghere si aplicarea pedepsei închisorii ar fi o masura cu consecinte negative asupra conduitei si persoanei intimatului, probabil ireparabile. Solicita respingerea cererii de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, instanta având si posibilitatea prelungirii termenului de încercare cu cel mult trei ani, daca apreciaza ca intimatul nu a respectat cu rea-credinta masurile de supraveghere.

Intimatul, personal, arata ca regreta faptul ca a ajuns în aceasta situatie, însa a fost nevoit sa plece din tara pentru a munci.

I N S T A N T A

La data de ..............., Biroul executari penale al Judecatoriei Sectorului 4 Bucuresti a formulat cerere de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, cu privire la pedeapsa de 3 ani închisoare aplicata inculpatului ..................... prin sentinta penala nr................. pronuntata de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti în dosarul nr. ....................

În motivarea cererii se arata ca la data ............. sentinta a fost pusa în executare - în sensul ca s-a emis adresa la Serviciul de Probatiune de pe lânga Tribunalul Bucuresti pentru luarea masurilor legale de supraveghere.

La data de ................ Serviciul de Probatiune de pe lânga Tribunalul Bucuresti, cu adresa nr. ......................., a sesizat instanta cu privire la încalcarea de catre inculpat a masurilor de supraveghere prev. de art. 863 al. 1 lit. a si d C.p.; se mentioneaza ca la .............. condamnatul s-a prezentat la sediul  Serviciului de Probatiune unde i s-a înmânat procesul verbal si a luat la cunostinta de masurile de supraveghere si consecintele nerespectarii lor; se precizeaza ca din acea data .......................... nu s-a mai prezentat la Serviciul de Probatiune, iar în urma demersurilor facute de consilierul de probatiune responsabil de caz în colaborare cu agentii Sectiei 16 Politie a reiesit faptul ca acesta a parasit domiciliul tatalui sau si nu a mai putut fi contactat.

La data de ................. Biroul executari penale a emis adresa catre Administratia Nationala a Penitenciarelor pentru a comunica daca cel în cauza figureaza încarcerat în reteaua ANP, catre Directia Generala a Politiei Municipiului Bucuresti pentru a comunica daca  figureaza încarcerat în arestul DGPMB, catre Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor în vederea comunicarii actualului domiciliu al celui în cauza si, respectiv, catre adresa de domiciliu.

Directia Generala a Politiei Municipiului Bucuresti a comunicat la data de ................ cu adresa nr. .......................... "numitul ....................... nu figureaza încarcerat în baza de date a Serviciului de  Paza si Supraveghere, subordinea sectiilor de politie din cadrul DGPMB si IPJ-urile din tara".

Administratia Nationala a Penitenciarelor a comunicat la data de ................ cu adresa nr. ................. numitul ........................... nu figureaza încarcerat în unitatile subordonate ANP.

Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor cu adresa nr. ............................. a comunicat: "numitul .......................... figureaza înregistrat cu domiciliul în ..............................................; pâna în prezent cel în cauza nu a solicitat organelor competente schimbarea domiciliului sau acordarea vizei de resedinta la o noua adresa".

La ......................, adresa emisa la domiciliu, prin agent procedural, s-a restituit cu mentiunea "am lasat actul în cutia postala; nu a raspuns nimeni când am sunat".

Analizând cererea, instanta retine ca prin sentinta penala nr. ....................... pronuntata de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti în dosarul nr. ......................, definitiva prin neapelare la data de ...................., inculpatul ........................... a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru savârsirea infractiunii prev. de art.208 alin.1, 4 - 209 alin.1 lit.e, g, i C.pen. (fapta din .................).

De asemenea, inculpatul .......................... a fost condamnat la pedeapsa de 1 an închisoare pentru savârsirea infractiunii prev. de art.86 alin.1 din O.U.G. nr.195/2002 (fapta din ..................).

În baza art.33 lit.a-34 lit.b C.pen. au fost contopite pedepsele stabilite si s-a aplicat pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare.

În baza art.861  alin.1, 2 C.pen. cu referire la art.71 alin. ultim C.pen., s-a dispus suspendarea sub supravegherea Serviciului de Probatiune de pe lânga Tribunalul Bucuresti a executarii pedepsei principale si a celei accesorii pe un termen de încercare de 5 (cinci) ani, stabilit potrivit art.862 C.pen.

În baza art.863 alin.1 C.pen., s-a impus inculpatului sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere: a) sa se prezinte la Serviciul de Probatiune de pe lânga Tribunalul Bucuresti la datele fixate de acesta din urma; b) sa anunte, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si întoarcerea; c) sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca; d) sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele sale de existenta. Datele prevazute la literele b) - d) se comunica Serviciului de Probatiune de pe lânga Tribunalul Bucuresti.

În baza art.359 C.pr.pen., instanta a atras atentia inculpatului asupra dispozitiilor art.864 C.pen. privind cauzele care atrag revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere.

Conform art.447 alin.1 C.pr.pen., "asupra revocarii sau anularii suspendarii conditionate a executarii pedepsei prevazute în art.83 ori în art.85 din Codul penal sau a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere prevazuta în art.864 ori în art.865 din Codul penal se pronunta, din oficiu sau la sesizarea procurorului, instanta care judeca ori a judecat în prima instanta infractiunea ce ar putea atrage revocarea sau anularea".

Potrivit art.864 alin.2 C.pen., "daca cel condamnat nu îndeplineste, cu rea-credinta, masurile de supraveghere prevazute de lege ori obligatiile stabilite de instanta, aceasta revoca suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, dispunând executarea în întregime a pedepsei".

Din actele dosarului rezulta ca ........................ nu a îndeplinit, cu rea-credinta, masurile de supraveghere prevazute de lege.

Astfel, din actele dosarului rezulta ca .......................... a fost înstiintat în scopul prezentarii la data de ................... la sediul Serviciului de Probatiune de pe lânga Tribunalul Bucuresti pentru începerea procesului de supraveghere prin trimiterea unei notificari (nr.........................).

Deoarece acesta nu s-a prezentat la data stabilita, Serviciul de Probatiune a solicitat colaborarea Sectiei 16 Politie prin adresa nr......................... pentru înmânarea notificarii nr..........................., prin care s-a stabilit .............. ca fiind data urmatoarei întrevederi.

La data de .............. condamnatul .................... s-a prezentat la Serviciul de Probatiune de pe lânga Tribunalul Bucuresti însotit de tatal sau, când i s-a explicat si înmânat procesul-verbal, stabilindu-se urmatoarea întrevedere la data de .................., pentru întocmirea si prezentarea planului de supraveghere.

........................ nu s-a mai prezentat de la acea data la Serviciul de Probatiune de pe lânga Tribunalul Bucuresti.

Desi s-a încercat contactarea acestuia si a tatalui sau la numerele de telefon lasate, acestia nu au raspuns.

La data de .................. prin adresa nr...................... s-a solicitat din nou colaborarea Sectiei 16 Politie, în scopul de a se deplasa la domiciliul condamnatului si de a-i înmâna un avertisment, nr..............................

Prin adresa nr.................... trimisa de Sectia 16 Politie s-a adus la cunostinta ca la data de ................. agentul sef ................ s-a deplasat la adresa condamnatului, unde a luat legatura cu tatal acestuia, ..................., care a declarat ca fiul sau este plecat de la domiciliu de circa o luna de zile, i-a furat masina si nu mai stie nimic de el.

La data de ............... consilierii de probatiune s-au deplasat la adresa condamnatului dar nu au gasit nicio persoana.

Se observa încalcarea cu rea-credinta de catre ..................... a masurilor de supraveghere prevazute de art.863 alin.1 lit.a-d C.pen.

În fata instantei, acesta a precizat de altfel ca nu s-a prezentat la Serviciul de Probatiune decât o singura data (cea mentionata mai sus) si ca de la acel moment nu s-a mai deplasat la aceasta institutie.

................... a depus la dosar un contract de munca tradus din limba spaniola, încheiat la data de ................, sustinând ca si-a cautat un loc de munca si a primit o oferta din ..........., dar nu si-a anuntat plecarea din tara întrucât îi era teama ca Serviciul de Probatiune sa îi interzica sa plece.

Argumentele prezentate instantei sunt vadit nefondate si denota înca o data reaua-credinta a condamnatului ....................., având în vedere ca:

- acesta recunoaste practic încalcarea masurilor de supraveghere prevazute de art.863 alin.1 lit.a-d C.pen.;

- recunoaste ca nu s-a prezentat decât o singura data la Serviciul de Probatiune;

- contractul de munca este încheiat în luna decembrie 2009, or pâna la acel moment condamnatul se afla în tara si a avut la dispozitie un interval de timp de câteva luni de zile pentru a se putea prezenta la sediul Serviciului de Probatiune;

- este absurda sustinerea ca Serviciul de Probatiune i-ar fi putut interzice sa plece din tara, întrucât obligatia condamnatului era numai aceea de a anunta orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si întoarcerea. Practic, obligatia sa era numai de a anunta plecarea, întrucât persoanelor condamnate la o pedeapsa cu suspendarea executarii sub supraveghere nu le este interzisa parasirea tarii.

Fata de aceste considerente, instanta va admite sesizarea Biroului executari penale, în baza art.447 alin.1 Cod procedura penala rap. la art.864 alin.2 Cod penal.

Va revoca suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere dispusa prin sentinta penala nr. ................. pronuntata de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti în dosarul nr. ...................

Va dispune executarea pedepsei de 3 ani închisoare aplicata inculpatului ........................ prin sentinta penala nr. .................. pronuntata de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti în regim de detentie, cu aplicarea art.71, art.64 lit.a teza a II-a si lit.b Cod penal.

În baza art.192 alin.3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare vor ramâne în sarcina statului. Onorariul pentru asistenta juridica din oficiu se va plati conform Protocolului încheiat între Ministerul Justitiei si UNBR.

PENTRU ACESTE MOTIVE

 ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE:

În baza art.447 alin.1 Cod procedura penala rap. la art.864 alin.2 Cod penal admite sesizarea Biroului executari penale.

Revoca suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere dispusa prin sentinta penala nr. ............... pronuntata de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti în dosarul nr. ..................

Dispune executarea pedepsei de 3 ani închisoare aplicata inculpatului ....................... (fiul lui ...................., nascut la ............. în ............., CNP ..............., domiciliat în ......................) prin sentinta penala nr. .................. pronuntata de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti în regim de detentie, cu aplicarea art.71, art.64 lit.a teza a II-a si lit.b Cod penal.

În baza art.192 alin.3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare ramân în sarcina statului.

Onorariul pentru asistenta juridica din oficiu se plateste conform Protocolului încheiat între Ministerul Justitiei si Uniunea Nationala a Barourilor din România.

Cu drept de recurs în termen de 10 zile de la pronuntare.

Pronuntata în sedinta publica, azi, .............

PRESEDINTE GREFIER

................................................................................

Red.Dact/M.C./4 ex./21.06.2010

5