Cerere de repunere în termenul de recurs. parte pentru care a fost desemnat curator. necomunicarea hotărârii curatorului. admitere.

Decizie 981 din 23.06.2006


Curtea a admis cererea de repunere în termenul de declarare a recursului formulată de recurentul Ş.E.C. prin curator C.P.

Instituţia repunerii în termen este reglementată de art. 103 Cod pr. Civ. potrivit cu care neexercitarea oricărei căi de atac şi neîndeplinirea oricărui act de procedură în termenul legal atrage decăderea afară de cazul în care legea dispune altfel sau când partea dovedeşte că a fost împiedicată dintr-o împrejurare mai presus de voinşa ei, actul de procedură urmând a fi îndeplinit în termen de 15 zile de la încetarea împiedicării.

Pârâtul Ş.E.C. este încadrat în gradul I de invaliditate, motiv pentru care la instanţa de fond i-a fost desemnat curator în persoana numitei C.P., iar în apel i-a fost desemnat, în baza unei dispoziţii acelaşi curator.

Deşi, dispoziţia arătată s-a depus la dosar la 12 octombrie 2005, tribunalul, la aceiaşi dată a păşit la soluţionarea cauzei fără citarea curatorului pârâtului, deşi, aceasta era obligatorie potrivit dispoziţiilor art.87 pct.6 cod pr. civ.

Mai mult, curatorului pârâtului nu i-a fost comunicată nici hotărârea pronunţată de către tribunal.

Luarea la cunoştinţă a unei hotărâri în alt mod decât cel prevăzut de lege nu echivalează cu o comunicare în vederea curgerii termenului de exercitare a căii de atac, de la regula înscrisă în art.301 cod pr. civ., legea prin aplicarea principiului echipolenţei înţelegând să deroge doar în trei cazuri, cazuri care nu se regăsesc în speţă.

Nefiind citat curatorul şi necomunicându-i-se nici hotărârea instanţei de apel, pârâtul a fost împiedicat să exercite în termenul prevăzut de art.301 cod pr. civ., recurs împotriva deciziei acestei instanţe.

Domenii speta