Prin încheierea actului sub semnătură privată, între pârât şi pârâţii reclamanţi, părţile şi-au asumat obligaţia de a face. ”Actul” nu constituie prin sine însuşi o transmisiune a dreptului de proprietate, pentru că nu este încheiat în forma autentică cerută de lege (anul 1971/obiect teren).
Raportat la art.1890 Cod civil şi prevederilor Legii nr.58/1974 şi nr.59/1974, instanţa reţine că reclamantul are la îndemână acţiunea prin care să dea eficienţă voinţei părţilor exprimată cu prilejul întocmirii ante-contractului care să constate valabilitatea convenţiei, în cazul refuzului executării de către debitor (art.1073,1077 Cod civil).
Condiţia sine qua non pentru admiterea acţiunii este ca înţelegerea părţilor să fie cuprinsă într-un înscris sub semnătură privată care să cuprindă elementele esenţiale (capacitate, consimţământ, preţ, obiect determinat), totodată trebuie ca bunul să se afle în patrimoniul promitentului, la data pronunţării hotărârii.
Decizia civilă nr. 342/19.03.2004
Curtea de Apel Bacău
ANTECONTRACT DE VÂNZARE-CUMPĂRARE TEREN. INTERPRETAREA CONTRACTULUI. DESCHIDEREA PROCEDURII INSOLVENŢEI VÂNZĂTORULUI. ACŢIUNEA ÎN PERFECTARE A VÂNZĂTORULUI. OBLIGAŢIA INSTANŢEI.
Tribunalul Maramureș
Contract de vanzare – cumparare, atacat pe calea actiunii pauliene.Neindeplinirea conditiilor prevazute pentru admisibilitatea actiunii.
Judecătoria Calafat
SENTINTA CIVILĂ NR.743
Judecătoria Lehliu-Gara
Anulare act. Nulitate absolută contract vânzare-cumpărare
Curtea de Apel București
Legea nr.85/2006. anulare contract de vânzare-cumparare imobil. Neplata pretului societatii debitoare. Consecinte.