Angajatorul dispune de prerogativa disciplinară. Cauzele contractului colectiv de muncă sunt obligatorii pentru toţi salariaţii. Sustragerea de produse şi bunuri ale societăţii constituie abatere disciplinară, pentru care, în contractul colectiv de muncă este prevăzută sancţiunea concedierii individuale din motive imputabile salariatului.
Gravitatea abaterii nu este determinată de contravaloarea produselor sustrase ci de încălcarea obligaţiilor salariatului, care, lunar, are dreptul la o cantitate din produsele realizate de unitate, de natura celor sustrase.
Decizia civilă nr. 141/29.07.2004
Fapta a fost săvârşită la data de 14.12.2002, anterior intrării în vigoare a Legii nr.53/2003 (01.03.2003). Sancţiunea disciplinară conform Legii nr.10/1972 putea fi stabilită şi trebuia comunicată în scris, în termen de 30 zile, de la data când cel îndreptăţit a luat cunoştinţă de săvârşirea abaterii, respectiv o lună în cazul desfacerii disciplinare a contractului de muncă. Conform art. 13 alin. 4 Legea nr. 1/1970 (abrogată) aplicarea sancţiunii nu se poate face însă, mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei. Decizia de sancţionare fiind emisă la 15.07.2003 a fost dată cu încălcarea art. 13 Legea 1/1970, dar şi a art. 268 Codul muncii în vigoare care prevede acelaşi termen, ca durată.
Decizia civilă nr. 774/05.11.2004
Curtea de Apel București
Conflict de muncă. Tichetele de masa se acorda conform prevederilor legale si înţelegerii părţilor Faptul ca in contractele de munca s-ar fi prevăzut obligaţiile de fidelitate si de confidenţialitate nu generează nicio obligaţie corelativa in sarcina...
Curtea de Apel Oradea
Recurs. Anulare proces verbal emis de I.T.M.
Tribunalul Argeș
contestaţie decizie de concediere
Tribunalul Călărași
LITIGIU MUNCĂ. Drepturi speciale prevăzute de contractul colectiv de muncă la nivel de unitate.
Curtea de Apel București
Conflict de muncă având ca obiect contestaţie împotriva unei decizii de concediere. Nerespectarea de către angajator a obligaţiei prevăzute de art. 74 alineatul 1 lit. d din Codul Muncii în sensul de a indica motivele care au determinat concedierea