Daca minorul fata de care s-a luat masura internarii într-un centru de reeducare a executat din masura educativa cel putin un an si a dat dovezi temeinice de îndreptare, chiar daca în cea mai mare parte a timpului executarii masurii educative a fost încarcerat înt-un penitenciar, cererea de liberare - potrivit art. 107 Cod penal - este admisibila;
Prin sentinta penala nr. 3537 din 11 decembrie 2003, Judecatoria Drobeta Turnu Severin a respins cererea de liberare conditionata a minorei S.M.F. deoarece aceasta a stat în Centrul de Reeducare Gaesti doar 26 zile.
Apelul declarat de condamnata a fost admis de Tribunalul Mehedinti prin decizia penala nr. 32/05.02.2004 care a desfiintat sentinta, a admis cererea de liberare conditionata si a dispus punerea în libertate, apreciind ca perioada în care a fost condamnata privata de libertate, o îndreptateste sa îndeplineasca conditiile legale de admisibilitate a cererii sale.
Împotriva deciziei a formulat recurs Ministerul Public, care a fost respins cu motivarea ca, potrivit art. 107 cod penal, daca a trecut cel putin 1 an de la data internarii în centrul de reeducare si daca minorul a dat dovezi temeinice de îndreptare, de sârguinta la învatatura si la însusirea pregatiri profesionale, se poate dispune liberarea acestuia înainte de a deveni major.
S-a retinut ca din adresa nr. 1537/2004 a Penitenciarului Drobeta Turnu Severin a rezultat ca minora – condamnata prin sentinta penala 359 din 10 februarie 2003 a Judecatoriei Drobeta Turnu Severin, potrivit art. 104 cod penal – a fost arestata la 23 noiembrie 2003, a fost transferata la 23 mai 2003 la Centrul de Reeducare Gaesti iar la 18 iunie 2003, a revenit în Penitenciarul Drobeta Turnu Severin pentru afaceri judiciare – partaj succesoral – precum si ca în toata aceasta perioada nu a fost sanctionata, fiind însa recompensata pentru buna purtare de cinci ori.
A mai rezultat ca de la data arestarii pâna la data formularii cererii de liberare conditionata au trecut de 430 zile, deci mai mult de 1 an de la data internarii în centrul de reeducare.
Rezulta ca sunt îndeplinite conditiile privind durata executarii masurii educative si privind dovezile temeinice de îndreptare.
Faptul ca minora a stata efectiv în centul de reeducare numai 26 zile, nu poate fi imputat ei, cu atât mai mult cu cât, transferarea acesteia dintr-un centrul de reeducare într-un penitenciar nu a fost initiativa acesteia, ci a autoritatilor, initiativa care este contrara prevederilor imperative interne si internationale.
Tribunalul pentru minori și familie Brașov
Legea nr.272/2004. Instituirea masurii de protectie speciala a plasamentului in regim de urgenta. Conditii. Delegarea drepturilor si obligatiilor parintesti privind persoana, respectiv bunurile minorului
Judecătoria Onești
modificare masuri privind copilul
Judecătoria Agnita
încredinţare minor, exercitarea autorităţii părinteşti şi stabilire domiciliu minor
Judecătoria Bârlad
minori
Curtea de Apel Alba Iulia
Legea nr.272/2004. Acţiunea privind înlocuirea plasamentului în regim de urgenţă cu măsura plasamentului într-un Centru de Plasament. Părinte arestat