Divorţ cu copii

Sentinţă civilă 1033 din 03.04.2012


Dosar nr. 16599/318/2011 Cod operator 3924

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA TÂRGU-CĂRBUNEŞTI

TG-CĂRBUNEŞTI

Sentinţa civilă Nr. 1033/2012

Şedinţa publică de la 03 Aprilie 2012

Completul compus din:

PREŞEDINTE I.M.

Grefier L.V.

Pe rol fiind judecarea acţiunii civile, având  ca  obiect  de divorţ cu copii, formulată de reclamanta T.M.L., cu domiciliul în comuna …..,  împotriva pârâtului T. N., cu domiciliul în comuna …. şi în contradictoriu cu autorităţile tutelare Consiliul Local H. şi Consiliul Local M..

La apelul nominal făcut în şedinţă publică a răspuns reclamanta, lipsă fiind pârâtul şi reprezentanţii autorităţilor tutelare.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul oral al cauzei de către grefierul de şedinţă, care învederează că s-a depus la dosar referatul de anchetă socială întocmit la domiciliul pârâtului.

Reclamanta arată că nu mai are alte cereri de formulat şi probe de administrat.

Nemaifiind alte cereri de formulat şi probe de administrat, instanţa constată terminată cercetarea judecătorească şi acordă cuvântul pe probe.

Reclamanta solicită, admiterea acţiunii, desfacerea căsătoriei din vina pârâtului, să se stabilească locuinţa minorilor la domiciliul său, să fie obligat pârâtul la pensie de întreţinere în favoarea minorilor în funcţie de veniturile pe care le realizează.

.

INSTANŢA

Prin  acţiunea civilă înregistrată sub nr. 16599/318/2011  pe rolul  Judecătoriei …., reclamanta T.M.L. la chemat în judecată pe pârâtul T. N.şi,  în contradictoriu cu autorităţile tutelare Consiliul Local H. şi Consiliul Local M., a solicitat instanţei ca prin sentinţa ce se va pronunţa să dispună desfacerea căsătoriei încheiată între părţi la data de 26.08.2003 şi înregistrată în registrul de stare civilă al Primăriei comunei H.,  să-i fie încredinţaţi minorii T.C.A., născut la data de …. şi T.N.N., născută la  data  de  ….. spre  creştere şi educare, să fie obligat pârâtul la plata unei pensii lunare de întreţinere în favoarea acestora şi revenirea sa la numele purtat anterior căsătoriei, acela de „C”.

În motivarea acţiunii, reclamanta a arătat că s-a căsătorit cu pârâtul la data de 26.08.2003, iar  din căsătorie au rezultat minorii T.C.A., născut la data de …, şi T.N.N., născută la data de  …

A menţionat reclamanta că din cauza comportamentului pârâtului, care pe fondul consumului excesiv de alcool, devenea extrem de violent,  provocând scandaluri, în prezent relaţiile de familie sunt grav şi iremediabil vătămate iar continuarea căsătoriei nu mai este posibilă.

A învederat că este în interesul minorilor să-i fie încredinţaţi spre creştere şi educare întrucât prezintă suficiente garanţii morale şi materiale pentru a le asigura o bună creştere şi educaţie, iar pârâtul să fie obligat să contribuie la cheltuielile de creştere, învăţătură, educare şi pregătire profesională a minorului în funcţie de veniturile pe care le realizează.

În dovedirea acţiunii reclamanta a depus la dosarul cauzei, în xerocopie, certificatului de căsătorie al părţilor, certificatele de naştere ale minorilor şi cărţile de  identitate ale părţilor.

Acţiunea a fost legal timbrată.

Prin sentinţa civilă nr. 9870/23.11.2011 a fost declinată competenţa  de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei  …., judeţul G..

La această instanţă, părţile au fost legal citate.

În dovedirea cererii, reclamanta a solicitat încuviinţarea probei testimoniale cu martorii C.I. şi C.P. şi efectuarea referatelor de anchetă socială la domiciliul părţilor, probe încuviinţate de instanţă.

Prezent în instanţă, pârâtul a arătat că nu este de acord cu desfacerea căsătoriei întrucât nu există un motiv întemeiat în acest sens şi, în dovedirea afirmaţiilor sale, a solicitat încuviinţarea probei testimoniale cu martorii T.V. şi G.C.

Au fost ascultaţi martorii, declaraţiile fiind ataşate la dosar (f.13,14) şi s-au întocmit referatele de anchetă psiho-socială la domiciliile părţilor (f.27-29, 34).

La cererea instanţei au fost depuse la dosar adresele de la locurile de muncă ale părţilor cu privire la veniturile realizate (f.22-24)

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Părţile s-au căsătorit la data de 26.08.2003 iar  din căsătorie au rezultat minorii T.C.A., născut la  data  de …., şi T.N.N., născută la data de ….

Din declaraţiile martorilor audiaţi în cauză, instanţa constată că relaţiile dintre soţi sunt în prezent grav vătămate întrucât nu se mai bazează pe prietenie şi afecţiune reciprocă, pe sprijin moral şi material, iar continuarea căsătoriei nu mai este posibilă, din culpa ambilor soţi.

Deşi reclamanta susţine că pârâtului iar reveni culpa pentru deteriorarea relaţiilor de căsătorie, instanţa apreciază că susţinerile reclamantei sunt neîntemeiate. Un singur martor a confirmat starea de fapt descrisă de reclamantă, martor care este chiar mama reclamantei. În schimb celălalt martor propus de reclamantă a învederat instanţei că nu cunoaşte direct ci tot din relatările reclamantei starea de fapt dintre cei doi soţi.

Martora T.V. propusă de pârât a declarat că mai mult pârâtul se ocupa de  menaj în ultima perioadă când părţile mai locuiau împreună, pârâtul fiind agresiv verbal o singură dată cu reclamanta în prezenţa martorei, atunci când ia reproşat acesteia că nu a făcut mâncare.

Din ansamblul mijloacelor de probă rezultă însă că soţii sunt despărţiţi în fapt de mai mulţi ani, nemaifiind posibilă continuarea căsătoriei.

Potrivit disp.art.373 lit.b) C.civ. divorţul poate avea loc atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă.

De asemenea, potrivit disp. art.379 C.civ., divorţul se poate pronunţa dacă instanţa stabileşte culpa unuia dintre soţi în destrămarea căsătoriei. Cu toate acestea, dacă din probele administrate rezultă culpa ambilor soţi, instanţa poate pronunţa divorţul din culpa lor comună.

Având în vedere că din declaraţiile martorilor nu a rezultat culpa exclusivă a vreunuia dintre soţi în deteriorarea relaţiilor de căsătorie, instanţa va admite în parte acţiunea şi va desface căsătoria încheiată între părţi din culpă comună

Dat fiind faptul că între părţi nu a intervenit nici o înţelegere cu privire la numele pe care reclamanta îl va purta după desfacerea căsătoriei, instanţa, în temeiul art.383 alin.1 C.civ , va dispune reluarea de către reclamantă a numelui avut anterior căsătoriei, acela de „C” şi va autoriza efectuarea cuvenitelor menţiuni în actele de stare civilă.

. În conformitate cu dispoziţiile art.397 C.civ., va stabili ca exercitarea autorităţii părinteşti asupra minorilor să se facă în comun de ambii părinţi, urmând ca minorii să aibă domiciliul la reclamantă, care se ocupă în  fapt de creşterea şi educarea acestora de la data separării în fapt a soţilor.

Potrivit art.499 C.civ., tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea profesională iar în caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă.

Având în vedere că minorii vor locui la reclamantă, aceasta urmând să contribuie în natură la creşterea acestora, va obliga pârâtul la plata  unei pensii de întreţinere în cuantum de 100 lei lunar în favoarea fiecărui minor începând cu data de 02.11.2011 şi până la majoratul acestora..

La stabilirea pensiei de întreţinere s-au avut în vedere prevederile art.402 C.civ. raportat la disp.art.529 C.civ. precum şi veniturile realizate de pârât

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite în parte acţiunea civilă având ca obiect divorţ cu copii, formulată de reclamanta T.M.L., cu domiciliul în comuna ….,  împotriva pârâtului T.N., cu domiciliul în …., şi în contradictoriu cu autorităţile tutelare Consiliul Local H. şi Consiliul Local M..

.Desface căsătoria încheiată între părţi la data de …. şi înregistrată în registrul de stare civilă al Primăriei Com.H. din culpă comună.

Dispune reluarea de către reclamantă a numelui avut anterior căsătoriei, acela de „C”, şi autorizează efectuarea cuvenitelor menţiuni în actele de stare civilă.

 Dispune ca exercitarea autorităţii părinteşti asupra minorilor T.C.A., născut la data de …, şi T.N.N., născută la data de  …., să se facă în comun de către ambii părinţi, urmând ca minorii să aibă domiciliul la reclamantă.

Obligă pârâtul la plata  unei pensii de întreţinere în cuantum de 100 lei lunar în favoarea fiecărui minor începând cu data de 02.11.2011 şi până la majoratul acestora.

 Cu apel în 30 de zile de la comunicare.

 Pronunţată în şedinţa publică, azi, 03.04.2012

Preşedinte, Grefier,

I.M. L.V.

Red .I.M./tehnored.V.V./6 ex/27.04.2012

Domenii speta