Renunţarea la judecata acţiunii reconvenţionale pentru partajarea masei succesorale. Inadmisibilitatea reiterării acestei cereri în recurs.
Dacă reclamantul reconvenţional a renunţat la judecata cererii sale reconvenţionale, având ca obiect stabilirea pasivului succesoral, a îmbunătăţirilor aduse imobilelor moştenite şi partajarea masei succesorale, el nu poate formula aceste cereri în recurs, fără a solicita să se constate nulitatea declaraţiei sale de renunţare la judecată, având deschisă doar calea unei acţiuni separate.
Secţia civilă - Decizia civilă nr. 1456/10 decembrie 2004
Prin Decizia civilă nr. 650/A/4.11.2003 pronunţată de Tribunalul Hunedoara – Secţia civilă în dosar nr. 1085/2003, evocându-se fondul cauzei, a fost admisă în parte acţiunea civilă intentată de reclamanta R.D.M. împotriva pârâtelor B.A. şi I.V. s-a constatat că masa succesorală rămasă după defuncta M.A. se compune din cota de 20/40 părţi din imobilele în litigiu, moştenitori legali fiind soţul supravieţuitor M.I.I. şi părţile din proces în calitate de fii.
S-a dispus anularea parţială a certificatului de moştenitor privind pe defunctul M.I.I. în ce priveşte cota de 15/40 părţi din imobile, fiind menţinut acest certificat de moştenitor doar pentru 25/40 părţi.
Au fost stabilite cotele de proprietate ale părţilor din imobilele în litigiu.
S-a luat act în baza art. 246 Cod procedură civilă că reclamanta reconvenţională B.A. a renunţat la judecarea acţiunii reconvenţionale având ca obiect stabilirea pasivului succesoral, a îmbunătăţirilor aduse de reclamanta reconvenţională imobilelor moştenite şi partajarea acestor imobile conform unui partaj voluntar intervenit între părţi.
În considerentele deciziei s-a reţinut în esenţă că defuncta M.A. este coproprietară în cotă de 20/40 părţi asupra imobilelor înscrise în Cf nr. 46 Paroşeni, imobile care, în mod greşit, au fost înscrise în certificatul de moştenitor privind pe defunctul M.I.I. în cotă de 1/1, motiv pentru care certificatul de moştenitor a fost anulat parţial, fiind menţinut doar pentru cota de 25/40, respectiv 20/40 cota de proprietate a defunctului şi 5/40 cota ce revine acestuia cu titlu de moştenire după soţia sa predecedată M.A.
Prin acţiunea reconvenţională înregistrată într-un prim ciclu procesual, în dosar nr. 2125/2001 al Judecătoriei Petroşani, pârâta reclamantă reconvenţională B.A. a solicitat stabilirea pasivului succesoral, a valorii investiţiilor efectuate la imobilele moştenite după cei doi defuncţi precum şi partajarea masei succesorale care include şi unele terenuri agricole proprietatea defunctei M.A.
Ulterior reclamanta reconvenţională a renunţat la judecarea acţiunii reconvenţionale, renunţare de care s-a luat act în conformitate cu dispoziţiile art. 246 Cod procedură civilă.
După pronunţarea Deciziei civile nr. 650/A/2003 a Tribunalului Hunedoara reclamanta reconvenţională a declarat recurs împotriva acestei decizii, invocând ca motive de recurs cererile formulate prin acţiunea reconvenţională.
Prin Decizia civilă nr. 1456/10.12.2004 pronunţată în dosar nr. 6892/2004 Curtea de Apel Alba Iulia a respins ca nefondat acest recurs, considerând că, odată ce a renunţat la judecata acţiunii reconvenţionale recurenta nu poate formula aceleaşi cereri în recurs fără a invoca motive de nulitate a renunţării sale la judecată.
Curtea de Apel Oradea
Rejudecare după extrădare. Admiterea în principiu a cererii. Trimiterea cauzei pentru continuarea judecăţii.
Curtea de Apel Alba Iulia
Admisibilitatea cererii de ordonanța președințială având ca obiect restituirea permisului de conducere, până la soluționarea în fond a cererii cu același obiect. Recalificarea căii de atac exercitate în recurs din apel.
Tribunalul Caraș Severin
Nulitate recurs
Curtea de Apel Iași
Plata cheltuielilor judiciare către stat și a cheltuielilor ce reprezintă onorarii avocați din oficiu, în cazul încetării procesului penal prin împăcarea părților
Curtea de Apel Târgu Mureș
Data emiterii şi comunicării actului administrativ de autoritate susceptibil de a fi atacat la instanţa de contencios administrativ este importantă sub aspectul stabilirii normei legale aplicabile cazului în speţă şi verificării respectării termenulu...