Nemotivarea hotărârii. Consecinţe.

Decizie 1698 din 14.09.2005


Nemotivarea hotărârii. Consecinţe.

C. pr. civ.  art. 261 şi art. 297 alin. 1

Absenţa motivării din cuprinsul unei hotărâri judecătoreşti are semnificaţia necercetării fondului cauzei şi atrage după sine casarea hotărârii cu trimitere spre rejudecare la instanţa de fond.

Curtea de Apel Timişoara, secţia civilă, decizia  nr. 1698 din 14 septembrie 2005

Prin sentinţa civilă nr. 182/9 martie 2005 pronunţată de Tribunalul Arad în dosarul nr. 5685/2004, a fost admisă acţiunea exercitată şi precizată a reclamanţilor D.I., Ş.F. şi D.GH., s-a constatat că imobilele compuse din teren agricol, în parcela „C.” cu 4 rezervoare de tabla de fier pentru depozitarea produselor petroliere, înscrise iniţial în CF nr. 3828 C. la poziţia A.I.2 cu nr. top. 2399/a.2, 2399/b.2, 2400/a.1 şi transcrise ulterior în CF nr. 9730 C. au fost preluate în mod abuziv, fără titlu valabil şi s-a dispus restituirea în natură a imobilelor menţionate, fiind îndrumat Biroul de carte funciară de pe lângă Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Arad, să facă cuvenitele menţiuni în cartea funciară.

Sentinţa nu este motivată în fapt, iar în drept sunt invocate dispoziţiile art. 9 alin. 1 pct. 7 şi 8 din Legea nr. 10/2001.

Prin decizia civilă nr. 1698 pronunţată la 14 septembrie 2005 în dosar nr. 4601/C/2005, Curtea de Apel a admis apelul declarat de către pârâtă, a desfiinţat sentinţa apelată şi a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Arad, reţinând că soluţia dispusă de instanţa de fond prin dispozitiv nu este motivată nici în fapt şi nici în drept, în considerentele sentinţei facându-se  doar un istoric al cursului procesului, şi consemnându-se susţinerile făcute de părţi prin acţiune şi întâmpinări, fără a fi expus raţionamentul pentru care instanţa a admis acţiunea reclamanţilor şi a înlăturat excepţiile de procedură şi apărările de fond invocate de pârâţi.

Deşi, în considerente, Tribunalul a indicat ca temei juridic al soluţiei dispoziţiile art. 9 alin. 1 pct. 7 şi 8 din  Legea nr. 10/2001, din examinarea legii atât în forma ei iniţială, cât şi în cea modificată, rezultă că textul acestui articol se referă la o altă situaţie decât aceea ce se impunea a fi analizată.

Curtea a apreciat ca prezentarea argumentelor de fapt şi de drept care au condus la pronunţarea soluţiei este destinată să asigure certitudinea unei judecăţi imparţiale şi, deopotrivă, să ofere posibilitatea realizării unui control eficient al hotărârii atacate.

În consecinţă, s-a apreciat că lipsa unor asemenea date face imposibilă verificarea modului în care s-a făcut judecata.

Lipsa motivării hotărârii echivalează cu lipsa dovedirii cercetării judecătoreşti care constituie însuşi scopul dreptului de acces la justiţie, această lipsă având semnificaţia unei necercetări a fondului.