Acţiune de divorţ. Netemeinicia motivelor de divorţ. Inadmisibilitate.

Sentinţă civilă 32 din 06.02.2009


Dosar nr. 748/223/2008

Acţiune de divorţ. Netemeinicia motivelor de divorţ. Inadmisibilitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 38 din Codul familiei, instanţa de judecată poate desface căsătoria prin divorţ atunci când datorită unor motive temeinice raporturile dintre soţi sunt grav vătămate, iar continuarea căsătoriei a devenit imposibilă.

În speţă acţiunea promovată de către reclamant  a fost respinsă cu motivarea că , probele administrate în cauză nu  fac dovada  imposibilităţii continuării căsătoriei .

Tribunalul constată  că nici una dintre probele administrate  atât la instanţa de fond cât şi în apel,  nu confirmă temeinicia motivelor de divorţ invocate de către reclamantul apelant.

Din cuprinsul art. 38 Codul familiei  rezultă că divorţul nu se poate pronunţa decât pe temeiul îndeplinirii cumulative a condiţiilor privind : existenţa unor motive temeinice ; vătămarea gravă a relaţiilor de căsătorie,consecinţă a temeiniciei motivelor de divorţ ; continuarea căsătoriei să nu mai fie posibilă.

Reiese în mod evident că aceste cerinţe nu sunt dovedite de către reclamant.

În cauză nu se probează vreo culpă a pârâtei în derularea căsătoriei dintre părţi , încheiată cu mulţi ani în urmă, din relaţiile de căsătoriei rezultând doi copii , în prezent majori.

Se poate reţine , chiar că, o eventuală dezbinare  este percepută şi întreţinută doar de către reclamant , care a părăsit domiciliul conjugal, fără a face dovada certă şi concludentă a unei cauze, a unui motiv ce ar fi determinat această atitudine a sa şi care să aibă legătură cu comportamentul soţiei sale.

Prin urmare , în mod temeinic şi legal prima instanţă a respins acţiunea de divorţ a reclamantului, apelul urmând a fi considerat ca neântemeiat şi astfel să fie respins în conformitate cu dispoziţiile art. 296 C. proc.civ.