Art.103 Cp.Revocarea măsurii educative a libertăţii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii în situaţia în care minorul a devenit major.

Decizie 5 din 19.01.2009


Sub nr. 4239/85/2008 s-a înregistrat la Tribunalul Sibiu sesizarea Biroului Executari Penale pin care se solicita revocarea masurii educative a libertatii supravegheate aplicata inculpatului G.I.M. prin sentinta penala nr. 143/2007 a Tribunalului Sibiu.

În considerentele de fapt ale sesizarii se arata ca minorul – condamnat G. I. M. a fost încredintat spre supraveghere începând cu 27.02.2008 Serviciului de Probatiune de pe lânga Tribunalul Sibiu.

Pe durata libertatii supravegheate condamnatul avea obligatia de a nu mai savârsi o alta infractiune si sa se prezinte la solicitarile Serviciului de probatiune de pe lânga Tribunalul Sibiu.

În data de 7.03.2008 minorul a fost luat în evidentele Serviciului de probatiune de pe lânga Tribunalul Sibiu, iar în data de 14.03.2008 a fost solicitat împreuna cu reprezentantul legal sa se prezinte pentru a fi luat în supraveghere, dar nu a dat curs acestei solicitari. Ulterior, în baza unei noi convocari, condamnatul minor însotit de mama s-a prezentat la data de 16.04.2008 la sediul Serviciului de probatiune unde li s-a înmânat procesul-verbal de aducere la cunostinta a obligatiilor pe perioada supravegherii si planul de supraveghere.

De la aceasta data si pâna la data sesizarii instantei, condamnatul nu s-a mai prezentat la sediul Serviciului de probatiune si nu a depus nici un document justificativ al imposibilitatii prezentarii.

Tribunalul Sibiu analizând sesizarea formulata în raport de dispozitiile art. 103 al. 6 C.pen., constata ca prezenta cerere de revocare a masurii educative a libertatii supravegheate este inadmisibila pentru considerentele legale ce vor fi expuse în continuare.

Textul art. 103 al. 6 C.p. reglementeaza situatia condamnatului minor fata de care s-a aplicat masura educativa a libertatii supravegheate, care se sustrage de la supraveghere.

Într-o atare situatie, instanta revoca libertatea supravegheata si ia fata de minor masura internarii într-un centru de reeducare.

Tribunalul constata ca în prezenta cauza, condamnatul, la data pronuntarii hotarârii, a devenit major, asa încât fata de acesta nu se mai poate lua o masura educativa, respectiv masura internarii într-un centru de reeducare, asa încât prezenta sesizare este inadmisibila.