Revizuire

Decizie 341 din 14.05.2009


Revizuire pe temeiul art. 322. pct. 5. Conditii pe care trebuie sa le îndeplineasca înscrisul invocat ca motiv de revizuire. Propunere facuta de Comisia Locala pentru Reconstituirea Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor. Neîndeplinirea conditiei de înscris nou.

În legatura cu motivul 5 se constata ca nu exista un înscris nou în sensul art. 322 pct. 5 din Codul de procedura civila.

Pentru a se putea invoca acest motiv si a se admite cererea de revizuire, trebuie îndeplinite cumulativ urmatoarele conditii :

- partea interesata sa prezinte un înscris nou, care nu a fost folosit in procesul in care s-a pronuntat hotarârea atacata. Deci, in masura in care înscrisul a facut obiect de cercetare si era cunoscut de instanta, acesta nu mai poate fi considerat înscris nou . In plus, înscrisul nou trebuie prezentat de partea care exercita calea de atac, iar nu sa se pretinda instantei sa-l administreze din oficiu;

- înscrisul sa aiba forta probanta prin el însusi, fara sa fie nevoie de a fi confirmat prin alte mijloace de proba.

- înscrisul invocat sa fi existat la data când a fost pronuntata hotarârea ce se cere a fi revizuita .

- înscrisul nu a putut fi invocat in procesul in care s-a pronuntat hotarârea atacata, fie pentru ca a fost retinut de partea potrivnica, fie dintr-o împrejurare mai presus de vointa partilor. Nu intereseaza daca retinerea înscrisului de catre partea adversa a fost intentionata sau involuntara . Din interpretarea literala a art. 322 pct. 5 teza I si a art. 324 pct. 4 C. proc. civ. (care se refera la "descoperirea" înscrisului), mai rezulta ca este necesar ca revizuientul sa nu fi cunoscut faptul retinerii înscrisului de catre adversar in momentul judecarii fondului; in caz contrar, el ar fi putut uza de prevederile art. 172 C. proc. civ. Cat priveste împrejurarea mai presus de vointa partii, aceasta urmeaza a fi apreciata de instanta de revizuire, însa partea interesata trebuie sa o dovedeasca;

- înscrisul sa fie determinant, in sensul ca, daca ar fi fost cunoscut de instanta cu ocazia judecarii fondului, solutia ar fi fost alta decât cea pronuntata.  Cu alte cuvinte, înscrisul trebuie sa aiba o importanta deosebita, daca nu chiar hotarâtoare, pentru dezlegarea pricinii. In masura in care din considerentele hotarârii atacate rezulta ca aceasta se mentine pe simple temeiuri de drept, indiferent de actele noi descoperite, cererea de revizuire trebuie respinsa.

Din analiza acestor conditii de admisibilitate, reiese ca sfera de aplicare a revizuirii pentru înscrisuri noi este foarte limitata. Daca una din conditiile aratate mai sus nu este îndeplinita, cererea de revizuire urmeaza a fi respinsa ca inadmisibila.

Revizuentii au aratat ca actul nou este propunerea facuta de Comisia Locala Selimbar pentru a li se reconstitui dreptul de proprietate. Acest act nu este un act nou, deoarece de el s-a vorbit în cursul proceselor anterioare, nu este nici un act care nu ar fi putut fi prezentat la judecata recursului si nici un act determinant pentru solutia din proces.

Motivele de revizuire formulate au mai degraba caracterul unui recurs la recurs, ceea ce este inadmisibil, motiv pentru care în baza dispozitiilor legale deja citate, cererea urmeaza a fi respinsa.