Revizuire (art 509 al.1 pct 1 şi pct.5 – Condiţii)

Decizie 52 din 28.01.2022


Potrivit disp. art. 509 alin 1 pct 1 N.C.proc.civ., invocat în cauză, revizuirea unei hotărâri pronunţate asupra fondului sau care evocă fondul poate fi cerută dacă:... 1. s-a pronunţat asupra unor lucruri care nu s-au cerut sau nu s-a pronunţat asupra unui lucru cerut ori s-a dat mai mult decât s-a cerut; ..

Acest motiv de revizuire este o aplicaţie a principiului disponibilităţii, precum şi a obligaţiei instanţei de a judeca toate pretenţiile deduse judecăţii. Potrivit art. 9 alin 2 C.proc.civ. obiectul şi limitele procesului sunt stabilite prin cererile şi apărările părţilor, iar conform art. 22 alin 6 C.proc.civ. judecătorul trebuie să se pronunţe asupra a tot ceea ce a cerut, fără însă a se depăşi limitele investirii, în afară de cazul în care legea ar dispune altfel. Prin urmare, instanţa este ţinută să respecte cadrul procesual fixat de părţi, dar, în limitele acestui cadru, trebuie să soluţioneze pricina în întregul ei.

Din textul legii rezultă că motivul de revizuire prevăzut de art.509 alin 1 pct 1 C.proc.civ. are în vedere trei ipoteze, prima fiind de extra petita, a doua de minus petita iar a treia de plus petita. Toate cele trei ipoteze au în vedere obiectul cererilor cu care a fost sesizată instanţa, adică pretenţiile concrete formulate de părţi prin cereri având natura juridică a cererii de chemare în judecată: cererea principală, cererea reconvenţională, cereri de intervenţie.

Or, raportat la obiectul cererii de chemare în judecată şi la dispoziţiile deciziei din apel, în nici un caz nu se poate afirma că instanţa de apel a pronunţat o decizie în situaţia uneia dintre cele trei ipoteze.

Revizuirea este o cale extraordinară de atac de retractare, iar nu o cale de atac ordinară care să poată fi folosită împotriva unor hotărâri judecătoreşti, atunci când argumentele expuse şi analizate în cuprinsul acestora, care au dus la o anumită soluţie, nu convin unora dintre părţi.

Tribunalul constată că prin decizia atacată cu revizuire, instanta de apel s-a pronuntat asupra apelului cu care a fost învestita, apel formulat de apelantul ..., respingându-l ca nefondat.

În cadrul revizuirii întemeiate pe motivul prevăzut de art 509 al.1 pct 1 Cpc instanta nu poate face o analiza a considerentelor, ci a dispozitivului în raport de cererea dedusă judecatii.

Nici prevederile pct.5 ale art 509 al.1 nu pot fi reţinute „După darea hotărârii, s-au descoperit înscrisuri doveditoare, reţinute de partea potrivnica sau care nu au putut fi înfăţişate dintr-o împrejurare mai presus de voinţa părţilor”

Petentul nu a motivat în niciun fel motivul de revizuire întemeiat pe acest text de lege invocat în drept, la finalul cererii , acesta precizând doar argumente legate de nepronunţarea instanţei asupra unor aspecte de fond.

Or, un astfel de motiv nu se circumscrie cazului de revizuire prevăzut de pct 5 al. art 509.

Dovada conduitei obstrucţioniste a părţii adverse sau a împrejurărilor mai presus de voinţa părţilor care au împiedicat înfăţişarea înscrisului pe durata soluţionării procesului în fond îi incumbă revizuentului şi se concretizează în dovedirea demersurilor efectuate prin care s-a încercat obţinerea înscrisurilor (adrese, notificări ş.a.m.d.).

Or, revizuientul s-a limitat la a critica considerentele deciziei instanţei de apel, nefăcând nicio dovadă a faptului că înscrisurile ataşate cererii de revizuire -  ar fi fost reţinute de partea potrivnică sau că nu ar fi putut fi depuse din cauza unei împrejurări mai presus de voinţa părţii.

Revizuientul nici nu a explicat în vreun fel când şi în ce împrejurări a intrat în posesia înscrisurilor ataşate cererii de revizuire .

Revizuirea nu este o cale de atac care să atargă o nouă judecată în fond decât în situaţii excepţionale, şi nu trebuie privită şi transformată într-un apel la apel, atunci când motivele reţinute de instanţa de apel nu convin părţii.

Faţă de toate aceste considerente, constatând că motivele invocate de  revizuient nu pot fi încadrate în temeiul de drept invocat, Tribunalul va respinge cererea de revizuire  ca inadmisibilă.