În cadrul contractelor de asigurare, obligaţia reclamantei de a plăti suma reprezentând prima de asigurare este îndeplinită în condiţiile în care plata a fost făcută valabil prin mandatarul beneficiarului plăţii

Decizie 5/Ap din 24.01.2006


ÎN CADRUL CONTRACTELOR DE ASIGURARE, OBLIGAŢIA RECLAMANTEI DE A PLĂTI SUMA REPREZENTÂND  PRIMA DE ASIGURARE ESTE  ÎNDEPLINITĂ ÎN CONDIŢIILE ÎN CARE PLATA A FOST FĂCUTĂ VALABIL PRIN MANDATARUL BENEFICIARULUI PLĂŢII

Conform poliţei de asigurare, reclamanta a achitat rata I de primă lunară la data de 9.08.2002, prin numerar cu chitanţa nr.5681460.

La data de 14.06.2002 s-a  încheiat între pârâtă şi  S.C. „E”. S.R.L.  contractul de mandat comercial nr. 11, conform căreia S.C. „A” S.A., în calitate de mandant,  acordă brokerului mandatul de a promova şi încheia pe numele şi pe contul „A” poliţele de asigurare şi de a efectua operaţiunile aferente prevăzute în Anexa nr.1. Potrivit art. 3 din contractul mai sus menţionat, brokerul are dreptul să  încaseze comisioane lunare care se aplică asupra primelor încasate din activitatea proprie, iar conform art.4, în cazul  în care asiguratul efectuează plata primei în numerar la casieria brokerului acesta are dreptul să încaseze suma respectivă, urmând ca în termen de 7 zile lucrătoare să vireze  prima netă în contul curent al „A”.

La data de 20.09.2002 reclamanta achită contravaloarea ratei a doua lunare prin brokerul S.C.  „E” S.R.L. care virează această sumă societăţii pârâte la data de 23.09.2002.

Având în vedere aceste considerente, Curtea constată că obligaţia reclamantei de a plăti suma reprezentând prima de asigurare a fost îndeplinită, plata fiind făcută valabil prin mandatarul beneficiarului plăţii.

Astfel, încasarea de la mandatarul S.C. „E” S.R.L. a plăţii efectuate de S.C. „F.M.G” S.R.L. constituie o ratificare a actelor făcute de mandatar cu  depăşirea limitelor puterilor cu care a fost investit. Or, ratificarea valorează mandat şi face ca actele  încheiate  iniţial cu depăşirea limitelor puterilor încredinţate să se înscrie în aceste limite, cu efect retroactiv.

În aceste condiţii, în temeiul contractului de asigurare seria A nr.066352/09.08.2002, pârâta, în calitate de asigurator urmează să plătească reclamantei suma de 82.300 Euro în situaţia intervenirii riscurilor asigurate, aşa cum sunt definite în poliţa de asigurare.

Prin intervenţia riscului asigurat – accidentul  rutier în care a fost implicat autoturismul în cauză – potrivit art. 9.2 din Cap. 9 din condiţiile generale privind asigurarea de avarii a autovehiculelor, asiguratorul urmează să acopere daunele suferite.