Materia: Competenta teritoriala
Nr/data: 18/11.01.2007
Decizie civila
Autor: Tribunalul Vrancea, sectia civila
Competenta teritoriala alternativa. Norme supletive. Inadmisibilitatea invocarii din oficiu.
Prin sentinţa civilă nr. 3361/19.10.2006, Judecătoria Focşani a admis excepţia invocata din oficiu şi a dispus declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei Adjud.
Pentru a hotărî astfel, instanţa a motivat că pârâtul este domiciliat în comuna Homocea, Judeţul Vrancea.
Recursul este fondat.
Regula de drept comun înscrisă în art. 5 Cod proc.civilă, este că cererea se adresează instanţei de la domiciliu pârâtului.
Prin excepţie art. 9 cod proc. civilă, dispune că atunci când cererea este îndreptată împotriva mai multor pârâţi, competenţa aparţine oricăreia dintre instanţele de domiciliu, cu caracter relativ, ceea ce înseamnă că nu poate fi invocată din oficiu de instanţa.
In speţă, prin soluţia pronunţată, instanţa a încălcat dispoziţiile art. 304 pct.9 Cod proc. civilă, astfel că, în baza art. 312 alin.1 s-a admis recursul, s-a casat sentinţa si s-a trimis cauza la aceeasi instanta pentru continuarea judecatii.
Judecătoria Sectorul 5 București
minori si familie- incredintare minor
Judecătoria Tecuci
Cerere de valoare redusă
Curtea de Apel Galați
Anulare proces-verbal emis de Administraţia Naţională „Apele Române” - Sistemul de Gospodărire a Apelor Brăila, în temeiul H.G..nr.472/2000, privind unele măsuri de protecţie a calităţii resurselor de apă. Competenţa instanţei.
Tribunalul Brăila
Plângere contravenţională. Competenţă. O.G. nr.44/1997
Judecătoria Zalău
Competenţă teritorială exclusivă în materie contravenţională