Fapta inculpatei de a falsifica înscrisuri ce aparţin unei societăţi comerciale cu răspundere limitată (contracte de munca, adeverinţe de salariu) întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată

Hotărâre 28 din 20.01.2009


 Fapta inculpatei de a falsifica înscrisuri ce aparţin unei societăţi comerciale cu răspundere limitată (contracte de munca, adeverinţe de salariu) întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi nu pe cele ale infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi respectiv fals intelectual.

Prin sentinţa penală nr.210/19.05.2008 a Judecătoriei Paşcani, inculpata I.C. a fost condamnată la pedepsele de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual prevăzută de art. 289 Cod penal şi 8 luni închisoare pentru infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată prevăzută de art. 290 Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin. 2, art. 33 lit. a şi art. 37 lit. a Cod penal, prin schimbarea încadrării juridice din infracţiunea prevăzută de art. 288 şi 290  Cod penal, cu art. 41 alin. 2, art. 33 lit. a şi art. 37 lit. a Cod penal, pedeapsa rezultată în urma contopirii acestora fiind de 1 an închisoare.

Instanţa a reţinut că inculpata, angajată în funcţia de contabil la o societate comercială cu răspundere limitată, în cursul anului 2005, la stăruinţa lui S.A. a întocmit pe numele acesteia din urmă un contract individual de muncă, prin modificarea datelor dintr-un alt contract de muncă  al altui salariat, act ce era înregistrat la I.T.M.Iaşi, dar şi o adeverinţă de salariat cu date false – acte ce au fost folosite pentru obţinerea unui împrumut bancar.

În acelaşi mod a procedat inculpata şi în octombrie 2005,  întocmind pentru sora sa, H.D., un contract de muncă dar şi o adeverinţă de salariat pe care a semnat-o în locul directorului general al societăţii pretins  angajatoare. Aceste acte au fost folosite de H.D. pentru a contracta un împrumut bancar, care însă, i-a fost refuzat ca urmare a constatării falsurilor operate de inculpată.

 De asemenea, în noiembrie 2006, inculpata a întocmit în fals un contract de muncă, la stăruinţa lui M.L., atestând date nereale, act pe care l-a semnat în locul administratorului şi a aplicat ştampila societăţii comerciale, după care l-a prezentat pentru înregistrare la I.T.M. Paşcani. Inculpata a întocmit şi o adeverinţă de salariat pe numele lui M.L., pe care a aplicat ştampila şi a

semnat-o în locul directorului economic. Ambele acte au fost folosite ulterior la B.R.D. pentru obţinerea unui credit bancar de către M.L.

 Instanţa, constatând dovedită vinovăţia inculpatei, a dispus schimbarea încadrării juridice dată faptelor în rechizitoriu, din infracţiunea continuată prevăzută de art. 288 Cod penal în infracţiunea continuată de fals intelectual prevăzută de art. 289 Cod penal, în concurs real cu infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată prevăzută de art. 290 Cod penal cu aplicarea art. 37 lit. a Cod penal (fără a se motiva schimbarea încadrării juridice), şi a dispus condamnarea acesteia în pedepsele anterior menţionate.

În apelul promovat de inculpata I.C., instanţa de control judiciar, a constatat din oficiu că, atât încadrarea juridică din rechizitoriu cât şi cea dată faptelor prin sentinţa apelată este nelegală.

Potrivit art. 289 Cod penal, obiectul material  al infracţiunii îl constituie înscrisul oficial care, în înţelesul dat prin art. 150 alin. 2 din acelaşi cod, este un înscris care emană de la o unitate dintre cele la care se referă art. 145 Cod penal, sau care aparţine unei asemenea unităţi.

Cum formularele tipizate falsificate de inculpată în condiţiile reţinute de prima instanţă (contracte de muncă, adeverinţe de salariu) aparţin unor societăţi comerciale, ce nu fac parte dintre autorităţile publice, instituţiile publice şi persoanele de interes public la care se referă art. 145 Cod penal, s-a decis că înscrisurile falsificate întocmite în numele unei persoane juridice de interes privat nu fac parte din categoria înscrisurilor  oficiale.

Raportat la cele expuse, s-a schimbat încadrarea juridică în infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată prevăzută de art. 290 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal cu art. 33 lit. a şi art. 37 lit. a (din infracţiunea continuată prevăzută de art.288 Cod penal, art. 289 Cod penal) şi s-a dispus condamnarea inculpatei pentru această infracţiune. (Decizia penală nr.210/19.05.2008 pronunţată de Judecătoria Paşcani).