Pretenţii

Sentinţă civilă 201 din 28.06.2012


Pretenţii

( Tribunalul Mehedinţi – s.c.  28.06.2012)

Constată că la data de 26.04.2012, s-a înregistrat la această instanţă acţiunea formulată de reclamanta B.M prin care a chemat în judecată în calitate de pârâtă Casa  Judeţeană de Pensii Mehedinţi, solicitând ca prin hotărâre judecătorească să fie obligată pârâta la restituirea sumei totale cuvenite în urma recalculării şi aplicării retroactive în mod corespunzător legislaţiei a procentului de 5,5%

În susţinerea acţiunii, reclamanta a depus în copie cupon de pensie aferent lunii aprilie 2012, copia deciziei de pensionare şi copia cărţii de identitate.

Pârâta Casa  Judeţeană de Pensii Mehedinţi a formulat întâmpinare prin care a arătat că  pe perioada 01.01.2011 – 30.04.2012, contribuţia de asigurări  sociale de sănătate s-a reţinut în mod greşit pentru toţi pensionarii, iar prin OUG nr. 15/2012 situaţia s-a remediat, această contribuţie calculându-se şi reţinându-se doar asupra părţii din pensie care depăşeşte 740 lei. S-a mai arătat că prin OUG nr. 17/2012 s-a  dispus restituirea din oficiu  de către casele teritoriale de pensii  a sumelor reţinute eronat în tranşe lunare  egale expres prevăzute.

Examinând actele dosarului instanţa constată următoarele:

Reclamanta B.M este  beneficiară de drepturi de pensie, iar în perioada ianuarie 2011- aprilie 2012 din aceste drepturi i-a fost reţinută contribuţia  de asigurări sociale de sănătate în procent de 5,5%, calculată asupra  întregului cuantum al pensiei.

Prin acţiunea dedusă judecăţii reclamanta solicită obligarea pârâtei la restituirea sumelor reprezentând diferenţa dintre drepturile de pensie rezultate prin aplicarea procentului de 5,5% asupra întregului cuantum al pensiei şi drepturile de pensie rezultate prin aplicarea aceluiaşi  procent asupra părţii din pensie care depăşeşte nivelul de 740 lei.

Faţă de solicitarea reclamantei, Tribunalul reţine că potrivit  art.259 alin.2 din Legea nr.95/2006, modificat prin art.1 pct.7 din OUG nr. 107/2010 „contribuţia datorată de pensionarii ale căror venituri din pensii depăşesc 740 de lei este de 5,5%  aplicată asupra acestor venituri şi se virează odată cu plata drepturilor băneşti  asupra cărora se calculează de către cei care efectuează plata acestor drepturi. Prin aplicarea acestei cote nu poate rezulta o pensie netă  mai mică de 740 lei”.

Pârâta Casa Judeţeană de  Pensii Mehedinţi, făcând aplicarea prevederilor art.259 alin.2 din Legea nr.95/2006, modificat prin art.1 pct.7 din OUG nr. 107/2010  a calculat cota de contribuţie privind asigurările sociale de sănătate, asupra întregului cuantum al pensiei reclamantului.

Prin  deciziile nr. 223/2012 şi nr. 224/2012 ale  Curţii Constituţionale s-a  stabilit că disp. art. 259 alin.2 din Legea 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare, sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 lei.

Având în vedere cele 2 decizii ale Curţii Constituţionale a fost adoptată  OUG nr. 17/16.05.2012  prin care s-au stabilit măsuri de restituire a unor contribuţii de asigurări sociale de sănătate.

Potrivit art. 1 din ordonanţă „ sumele reţinute de la data de 1.01.2011 până la data de 30.04.2012, reprezentând diferenţa dintre pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuţie de asigurări sociale de sănătate asupra întregului cuantum al pensiei şi pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuţie de asigurări sociale de sănătate asupra părţii din pensie care depăşeşte nivelul de 740 lei, se restituie astfel: a) pentru sumele reţinute în perioada ianuarie - martie 2011, restituirea se realizează în tranşe lunare egale în perioada iunie - august 2012; b) pentru sumele reţinute în perioada aprilie 2011- aprilie 2012 restituirea se realizează până la data de 31.12.2013.”

Potrivit art. 2 al.1,2,4  din acelaşi act normativ, restituirea sumelor se face, din oficiu, de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii, prin diminuarea veniturilor bugetului Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, plata acestor sume către titularii drepturilor de pensii efectuându-se împreună cu drepturile de pensii aferente fiecărei luni.

Prin adoptarea OUG nr. 17/2012 s-a recunoscut existenţa şi întinderea drepturilor solicitate de către reclamant şi s-a stabilit o modalitate de restituire, justificată de apărarea stabilităţii economice a statului.

Din expunerea de motive a OUG 17/16.05.2012 rezultă că instituirea acestor măsuri de restituire eşalonată a diferenţelor de drepturi de pensie a fost determinată de existenţa unui număr mare de pensionari care s-au adresat instanţelor de judecată, de necesitatea protejării veniturilor din pensie pentru categoria pensionarilor recunoscută a fi defavorizată, iar măsurile au fost luate în considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul general public şi constituie situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată.

Referitor la modalitatea de restituire stabilită prin OUG nr. 17/2012 se constată că şi instanţa de contencios european a considerat anumite perioade de prelungire a procedurilor de executare a unor datorii ca intrând în marja de apreciere a statului, sub aspectul duratei procedurii în condiţii de excepţie date, mecanismul eşalonării plăţii fiind considerat în concordanţă cu principiile consacrate de jurisprudenţa Curţii Constituţionale şi Curţii Europene de Drepturilor Omului, în măsura în care sunt respectate anumite condiţii şi anume: tranşe de efectuare a plăţilor precis determinate, termen rezonabil de efectuare a acestora şi identificarea resurselor financiare necesare achitării acestor sume.

În cauză, sub acest aspect, se constată că disp. OUG 17/16.05.2012 respectă condiţiile menţionate, în sensul că termenul stabilit pentru restituirea sumelor nelegal reţinute este rezonabil, graficul şi modalitatea de restituire sunt clar stabilite, substanţa dreptului nefiind  afectată, iar proporţia creanţelor acumulate împotriva statului faţă de sumele ce se impun a fi restituite este respectată.

Având în vedere considerentele în fapt şi în drept anterior expuse,  se constată că prin OUG nr. 17/2012 s-a reglementat modalitatea de restituire a diferenţelor de pensie, astfel că  acţiunea este neîntemeiată, urmând să fie respinsă.