6)Prin Decizia civila nr. 349/R/19.03.2009 a Tribunalului Arad, s-a respins contestatia în anulare formulata de contestatoarea – persoana juridica, împotriva deciziei civile nr. 495/26.11.2008 a Tribunalului Arad, prin care s-a constatat nul recursul acesteia.
În considerentele hotarârii tribunalului s-a retinut ca în cauza, nu se evidentiaza motivul contestatiei în anulare speciale invocat de contestatoare în sustinerea acesteia, în conformitate cu care hotarârea instantei de recurs mai poate fi atacata cu contestatie când dezlegarea data este rezultatul unei greseli materiale.
În acest sens, sustinerea contestatoarei, referitoare la necesitatea interpretarii „ad literam”, asadar gramaticale, a dispozitiilor art. 34 alin. 2) din O.G. nr. 2/2001, vizând sintagma „ motivarea recursului nu este obligatorie” nu poate fi acceptata câta vreme art. 47 din aceeasi ordonanta stipuleaza cu titlu imperativ si în egala masura, lipsit de echivoc ca dispozitiile acestui act normativ se completeaza cu prevederile Codului de procedura civila fara nici o alta conditionare.
Dimpotriva, sintagma în discutie, trebuie interpretata, cum de altfel a si procedat tribunalul prin decizia contestata, logic, teleologic, si mai cu seama sistematic, or, apelându-se la o atare operatiune logico – juridica rationala de lamurire si explicare a continutului si sensului normei, în scopul unei juste aplicari, se impune cu necesitate concluzia ca dispozitia enuntata vizeaza motivarea în scris a recursului reglementata de prevederile art. 303 alin. 1) Cod procedura civila, în caz contrar nu ar exista nici o ratiune pentru care legiuitorul sa fi stabilit, în acelasi articol, în continuare si cu un evident titlu derogatoriu, ca motivele de recurs pot fi sustinute si oral în fata instantei.
În concluzie, în masura în care partea recurenta alege sa motiveze în scris recursul aceasta, sub sanctiunea decaderii, trebuie sa o faca cu respectarea dispozitiilor art. 303 alin. 1) Cod procedura civila, dar aceasta motivare nu este obligatorie, aceeasi parte putând sa sustina oral în fata instantei motivele recursului declarat.
Judecătoria Târgu Jiu
Constatare nulitate
Curtea de Apel Alba Iulia
Contestaţie în anulare. Greşeală materială.
Curtea de Apel Bacău
Contestaţia în anulare. Inadmisibilitate.
Curtea de Apel Iași
Contestaţia în anulare specială prevăzută de articolul 318 Cod procedură civilă. Noţiunea de „eroare materială”
Curtea de Apel București
Contestatie întemeiata pe Legea nr. 10/2001. Decizia nr.830/2008 a Curtii Constitutionale. Aplicarea sa unui litigiu pendinte. Efecte sub aspectul incidentei art.29 (fost 27) din Legea nr. 10/2001 republicata.