Aplicabilitate art.80 alin.2 din lg.85/2006 privind anularea transferurilor debitorului catre asociati.

Sentinţă comercială 623 din 16.10.2006


Aplicabilitate art.80 alin.2 din lg.85/2006 privind anularea transferurilor debitorului catre  asociati.

 Prin cererea inregistrata la nr. 9l/F/o5/l /2oo6 administratorul judiciar al debitoarei SC SEMAGRO Serbanesti SRL a formulat cerere de anulare a facturilor  prin care bunurile au fost vandute paratilor I.D. si C.A. ca asociati ai debitoarei.

Prin sentinta nr.623/16.10.2006 actiunea a fost admisa, iar vanzarile concretizate in facturile numerotate de la 0212603/02 la 0212611/02 incheiate la 03.01.2005 au fost anulate.

S-a retinut ca prin  art.8o. alin. 2.  din Leg. 85/2oo6, s-a prevazut ca pot fi anulate si operatiunile incheiate in cei 3 ani anteriori deschiderii procedurii  cu persoanele aflate in raporturi juridice cu debitorul, daca aceste acte sunt in dauna creditorilor. Actele incheiate de cei doi asociati se incadreaza in dispozitiile mentionate la lit. a. care prevad „ cu un asociat detinand cel putin 2o % din capitalul societatii comerciale ori dupa caz din drepturile de vot in adunarea  generala a asociatilor atunci cand debitorul este  respectiva societate … cu raspundere limitata.”

Cererea de deschidere a procedurii potrivit legii 64/95/R a fost inregistrata la data de 2o.o9.2oo5 iar vanzarile  au fost efectuate cu putin timp inainte , vanzari potrivit carora cei doi asociati ai societatii  debitoare au procedat pur si simplu  la un partaj voluntar in cote egale a bunurilor ce alcatuiau patrimoniul debitoarei incalcand astfel dispozitii din Leg. 3l/9o, referitoare la lichidarea societatii intrucat prin aceste vanzari s-a urmarit chiar  lichidarea societatii.

 Aceste vanzari  au fost efectuate in dauna creditorilor  tocmai pentru a nu se vinde in procedura falimentului in vederea acoperirii creantelor creditorilor.

Dupa cum se observa dispoz. art. 8o  alin.2  prevede numai conditia ca operatiunea sa fie efectuata in dauna creditorilor , ori acest aspect  este cert stabilit mai ales ca nu s-a facut dovada ca  pretul ar fi fost inregistrat in contabilitatea societatii debitoare si folosit la plata creditorilor. Desi s-a invocat existenta unui raport de evaluare in baza caruia  au fost efectuate vanzarile se constata ca nu au fost  respectate la vanzare aceste preturi astfel ca, nu se poate sustine ca vanzarile au fost efectuate si la un pret serios intrucat prin raport au fost stabilite valorile de piata la valoarea de l46.7o7.244 lei ROL, in aceasta valoare fiind inclusa si o suprafata de  teren  evaluata la lo.7l6.244 lei ROL insa potrivit facturilor , bunurile mobile si imobile  mai putin terenul,  s-au vandut  la o suma de circa 28.ooo.ooo lei ROL cand valoarea acestora a fost stabilita la l45.99l.ooo lei ROL.