Competenţa materială în cazul acţiunilor comerciale neevaluabile în bani

Sentinţă comercială 707 din 08.09.2008


Prin cererea înregistrata la aceasta instanta reclamantul N. M.-C. în contradictoriu cu pârâtii SC A. SRL si A. G. S. a solicitat sa se dispuna rezilierea contractului de închiriere nr.1/28.09.2007 înregistrat la AFP Ploiesti.

În motivarea cererii s-a aratat ca reclamantul a încheiat cu pârâta contractul de închiriere având ca obiect închirierea unei camere din imobilul proprietatea reclamantului , pentru declararea sediului pârâtei , reprezentata de administratorul A. G. S.

Urmare neexecutarii obligatiei de catre locatar, respectiv a neachitarii pretului chiriei timp de 2 luni consecutiv , reclamantul a reziliat unilateral contractul, comunicând aceasta locatarei si AFP Ploiesti.

Reclamantul apreciaza ca înscrisul denumit contract de închiriere nu mai poate produce efecte juridice în raport de pactul comisoriu de gradul IV stipulat la art.6 cap.V al contractului.

În drept cererea a fost întemeiata pe disp. art. 1439 al. 2 Cod civil, art. 969 si urmat. Cod civil.

La termenul din data de 8.09.2008 instanta a invocat din oficiu exceptia de necompetenta materiala a Tribunalului Prahova în solutionarea cauzei.

Sub acest aspect, s-a retinut ca prin contractul de închiriere încheiat de parti reclamantul i-a închiriat pârâtei o camera din imobilul proprietatea sa pentru sediu, durata contractului fiind de 1 an; chiria lunara convenita de parti a fost de 300 lei.

Instanta a constatat ca litigiul are ca obiect rezilierea unui act juridic privind drepturi patrimoniale, evaluabil în bani, cu o valoare de sub l miliard lei ROL (100.000 lei RON), având în vedere chiria si durata contractului.

În acest sens, potrivit deciziei nr. 32/9.06.2008 pronuntata de Înalta Curte de Casatie si Justitie s-a stabilit ca dispozitiile art.1 pct.1, art.2 pct.1 lit.a si b si art.282/1 alin.1 C.pr.civila se interpreteaza în sensul ca în vederea determinarii competentei materiale de solutionare în prima instanta si a cailor de atac, sunt evaluabile în bani litigiile comerciale având ca obiect constatarea nulitatii, anularea, rezolutiunea, rezilierea unor acte juridice privind drepturi patrimoniale, indiferent daca este formulat petitul accesoriu privind restabilirea situatiei anterioare.

În baza disp. art. 158 C.pr.civila a fost admisa exceptia de necompetenta materiala a Tribunalului Prahova invocata din oficiu si declinata competenta solutionarii cererii în favoarea Judecatoriei Ploiesti – instanta sediului pârâtei.