Revizuire

Sentinţă civilă 502 din 17.09.2008


REVIZUIRE

Petenta S.V.  a  solicitat revizuirea unei sentinte pronuntate de Tribunalul Olt – Sectia Contencios administrativ, in  contradictoriu cu intimatul C.L.P. Judetul Olt.

In motivarea cererii se arata ca prin sentinta a carei revizuire se solicita , s-a admis cererea formulata de petenta, si s-a anulat in parte hotararea intimatei, si anume dispozitia prin care s-a invalidat mandatul de consilier local al petentei, aleasa la scrutinul din 01.06.2008.

Prin cererea de chemare in judecata si in concluziile scrise depuse la termenul de judecata, cat si cele sustinute verbal, petenta prin aparator a solicitat si cheltuieli de judecata, sens in care a depus chitantele reprezentand onorariul de avocat, insa instanta, prin hotararea pronuntata a omis sa acorde aceste cheltuieli. Sunt invocate dispozitiile  art.322 alin.1 pct.2 C.p.c.

Din examinarea  sentintei a carei revizuire se solicita, se retine ca s-a admis contestatia formulata de petenta, in contradictoriu cu paratul C.L.P. si s-a anulat in parte HCL nr.2/21.06.2008, respectiv, art.2, hotararea fiind irevocabila, potrivit Legii nr.215/2001.

Prin concluziile scrise, cat si sustinute verbal la termenul de judecata, petenta prin aparator a solicitat cheltuieli de judecata reprezentand onorariul de avocat, pentru care a depus si chitantele aflate la filele 45 si 46, insa prin hotarare instanta nu s-a pronuntat asupra acestei cereri.

Revizuirea este o cale extraordinara de atac, de retractare, fiind reglementata de dispozitiile art.322 - 328 C.p.c. si prin aceasta se poate obtine desfiintarea unei hotarari judecatoresti definitive, si pronuntarea unei alte solutii, insa in cazurile expres determinate de lege.

 Potrivit art.322 C.p.c. se poate cere revizuirea unei hotarari ramase definitive, atunci cand aceasta evoca fondul, iar la punctul 2 se mentioneaza ca  revizuirea se poate cere in cazul in care s-a pronuntat asupra unor lucruri care nu s-au cerut, sau nu s-a pronuntat asupra unui lucru cerut, ori s-a dat mai mult decat s-a cerut.

Acest motiv de revizuire constituie o respectare a principiului disponibilitatii procesuale, conform careia instanta este tinuta sa hotarasca numai in limitele in care a fost sesizata.

In cauza de fata, se invoca o nepronuntare asupra unei cereri formulate, dar aceasta cerere nu formeaza obiectul cauzei dedusa judecatii, deoarece instanta s-a pronuntat in totalitate, fara sa omita sa examineze pe fond vreun capat de cerere.

Omisiunea instantei de neacordare a cheltuielilor de judecata, ce-si au temeiul in dispozitiile  art.274 si urmatoarele Cod procedura civila, reprezinta o cerere procedurala si nu de fond, si nu impiedica partea sa formuleze o actiune separata pe calea dreptului comun.

In consecinta, se apreciaza ca cererea de revizuire formulata de catre petenta, pe temeiul legal invocat, este inadmisibila, neindeplinind conditiile reglementate de textul de lege enuntat, sens in care se va respinge.

Data publicarii pe portal : 18.11.2008