Drept procesual penal. partea generala. masuri preventive.arestare preventiva. intrunirea conditiilor prevazute de art. 148 al. 1 lit. h c.p.p, in sensul ca lasarea inculpatului in libertate prezinta pericol concret pentru ordinea publica.

Hotărâre 50 din 22.06.2005


DREPT PROCESUAL PENAL. PARTEA GENERALA. MASURI PREVENTIVE.ARESTARE PREVENTIVA. INTRUNIREA CONDITIILOR PREVAZUTE DE ART. 148 AL. 1 LIT. H C.P.P, IN SENSUL CA LASAREA INCULPATULUI IN LIBERTATE PREZINTA PERICOL CONCRET PENTRU ORDINEA PUBLICA.

Sunt intrunite conditiile prev. de art. 148 al. 1 lit. h c.p.p. in cazul in care sunt indicii ca  inculpatul in privinta caruia se solicita luarea masurii arestarii preventive ar fi savarsit o infractiune pentru care este prevazuta pedeapsa inchisorii mai mare de 4 ani iar prin comportamentul si modalitatea savarsirii faptelor prezinta un pericol concret pentru ordinea publica deoarece, folosind calitati mincinoase si o identitate falsa poate crea o stare de confuzie ce determina o incertitudine a mediului in care traieste si asa cum s-a demonstrat poate conduce la crearea unor prejudicii materiale deosebite fata de persoanele sau societatile cu care i-a contact in vederea indeplinirii scopului infractional.

Tribunalul Prahova- Sectia Penala- Încheierea nr. 50 din data de 22.06.2005 pronuntata in dosarul nr. 4445/2005

Tribunalul Prahova, prin incheierea nr. 50/2005, ca urmare a admiterii recursului declarat de Parchetul de pe langa Judecatoria Ploiesti a  casat incheierea din data de 16.06.2005 pronuntata de Judecatoria Ploiesti si in baza art. 149/1 c.p.p. a dispus arestarea preventiva a inculpatei pe o perioada de 29 de zile de la data punerii in executare a mandatului de arestare preventiva.

Instanta de fond a respins propunerea Parchetului de pe langa Judecatoria Ploiesti, privind luarea masurii arestarii preventive a inculpatei , retinand ca nu se justifica luarea acestei masuri intrucat ar putea avea consecinte grave asupra libertatii personale a acesteia .

Tribunalul, analizand recursul Parchetului, a constatat ca acesta este fondat intrucat in cauza sunt indeplinite conditiile prev. de art. 136 si 148 c.p.p. pentru a se dispune luarea masurii preventive.

Astfel, din actele si lucrarile dosarului , au rezultat indicii suficiente precum ca inculpata ar fi savarsit faptele retinute in sarcina sa , in sensul ca, prin folosirea unei identitati false si cu ajutorul unor acte falsificate a indus in eroare pe reprezentantii unei societati comerciale de la care a achizitionat marfuri in valoare de 179.818,520 lei.

Din fisa de cazier judiciar a inculpatei a rezultat ca aceasta a fost condamnata anterior la pedeapsa inchisorii ,  reusind sa se sustraga executarii pedepsei pana ce aceasta s-a prescris.

De asemenea este de mentionat faptul ca pentru a-si realiza scopul infractional, inculpata locuia la diverse adrese sub atribuirea unei identitati false , fara nici un fel de mentiune in actele de identitate, cu ocazia cercetarilor constatandu-se ca aceasta nu si-a reactualizat actul de identitate, nu are un domiciliu stabil, iar veniturile si le obtine ca urmare a unor activitati infractionale.

Inculpata, prin comportamentul si modalitatea savarsirii faptelor prezinta un pericol concret pentru ordinea publica deoarece, folosind calitati mincinoase si o identitate falsa poate crea o stare de confuzie ce determina o incertitudine a mediului in care traieste si asa cum s-a demonstrat poate conduce la crearea unor prejudicii materiale deosebite fata de persoanele sau societatile cu care i-a contact in vederea indeplinirii scopului infractional.