Uzucapiune

Sentinţă civilă 3010 din 27.03.2012


Uzucapiune

Data publicare portal: 23.11.2012

Prin sentinţa civilă 3010/27.03.2012, Judecătoria Slatina a respins cererea formulată de reclamanta P. J. şi F. „S. C. P.” în contradictoriu cu pârâta Comuna O. ca neîntemeiată.

Pentru a se pronunţa astfel instanţa a reţinut următoarele:

J U D E C Ă T O R I A

Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată:

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Slatina reclamanta P. J. şi F.„S. C. P.” prin reprezentant  legal . a solicitat în contradictoriu cu pârâta P. com. O. să se constate ca parohia a devenit proprietara prin prescripţie de lunga durata, de 30 de ani, cu privire la imobilele: suprafaţa de 3098 mp, poz. 57 in intravilanul localităţii, T 16, P6 cu vecinatatile precizate un imobil C1 biserica, construita din cărămida, in suprafaţa de 163 mp, construita in anul 1899, un imobil C2 clopotniţa.

În motivarea cererii s-a arătat că lăcaşul de cult a fost construit in anul 1899 pe amplasamentul de 3098 mp cu vecinătăţile indicate, data de la care continuu si neîntrerupt au fost desfăşurate ceremoniile religioase specifice cultului religios ortodox.

Posesia obştei asupra lăcaşului de cult si a terenului aferent a fost exercitata continuu, neviciata si sub nume de proprietar timp de 112 ani.

Uzucapiunea de lunga durata de 30 de ani operează si asupra construcţiei C2 „clopotniţa”.

In drept au fost invocate dispoz. art. 1890.1846 si 1847 cod civil.

La data de 30.11.2011 reclamanta prin reprezentat a depus la dosar precizare la acţiune prin care a arătat că înţelege să se judece în contradictoriu cu Comuna O ca unitate administrativ teritorială, reprezentată prin primarul comunei şi cu Consiliul Local al com. O. ca autoritate deliberativă, cu atribuţiuni în constituirea şi administrarea patrimoniului public şi privat al localităţii.

Pârâţii legal citaţi nu s-a prezentat în instanţă şi nu au depus întâmpinare la dosar.

În cursul procedurii, pentru soluţionarea cererii, au fost admise proba cu înscrisurile depuse la dosa şi proba testimonială, fiind audiat în acest sens martorul R. D.

Analizând materialul probator existent la dosarul cauzei, Judecătoria reţine următoarele:

În fapt, reclamantul este persoană juridică de drept privat potrivit art. 41 alin. 1 din Statutul pentru Organizarea şi Funcţionarea B O R, aprobat prin HG 53/2008 iar potrivit certificatului emis de Primaria O M figurează înscris în registrul agricol al comunei cu 3098 mp teren cu vecinii şi construcţii biserică şi clopotniţă.

Din anexa 58 inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al comunei O M rezultă că la poziţia 93 figurează Cimitir Z Sat O cu suprafaţa de 2995 mp cu vecinii

În drept: Potrivit art. 1844 cod civil, nu se poate prescrie domeniul lucrurilor care, din natura lor proprie, sau printr-o declaraţie a legii, nu pot fi obiecte de proprietate privată, ci sunt scoase afară din comerţ.

Potrivit art. 11 alin. 1 lit. c din Legea 213/1998, bunurile din domeniul public sunt inalienabile, insesizabile şi imprescriptibile, după cum urmează: nu pot fi dobândite de către alte persoane prin uzucapiune iar în anexa la lege care enumără bunurile proprietate publică se regăsesc cimitirele comunale şi orăşeneşti.

Martorul ascultat în cauza a relatat că cimitirul se află în curtea bisericii şi este închis, nu există 2 porţiuni, cimitir şi curtea bisericii, ci un singur loc, cimitirul, suprafaţa împrejmuită cu gard, iar în interior se află biserica şi clopotniţa. (fila 45).

Acest aspect este confirmat şi de reprezentantul reclamantei, conform precizărilor din partea introductivă. Instanţa nu poate primi argumentul acesteia că din eroare a fost trecut pe lista publicată în Monitorul Oficial, chiar prin lege fiind prevăzut că cimitirele comunale reprezintă proprietate publică iar câtă vreme terenul apare înscris în categoria bunurilor aparţinând proprietăţii publice el este supus regimului juridic specific, adică dreptul de proprietate asupra bunului nu poate fi dobândit prin posesie, oricât de îndelungată ar fi ea şi nici nu pot fi create dezmembrăminte asupra sa prin separarea atributelor şi exercitarea lor, ca drepturi reale, de către alte persoane.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

JUDECĂTORIA, ÎN NUMELE LEGII,

H O T Ă R Ă Ş T E

Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta P. J. şi F. „S. C. P.” în contradictoriu cu pârâţii Comuna O şi Consiliul Local O, ca neîntemeiată.

Cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică azi, 27.03.2012.

PREŞEDINTE GREFIER: