Obligatia de a face

Sentinţă civilă 3172 din 26.04.2010


operator 2445

R O M Â N I A

JUDECATORIA TÂRGU JIUTÂRGU JIU

SENTINTA CIVILA Nr. 3172

Sedinta publica de la 26 Aprilie 2010

Completul compus din:

PRESEDINTE LILIANA-MARIA CRUCERU

Grefier MIHAELA SIRBU

Pe rol judecarea cauzei civile privind pe reclamantul ....  si pe pârâtii ..... si ....., având ca obiect obligatie de a face.

La apelul nominal facut în sedinta publica  a raspuns reclamantul , lipsa fiind pârâtii.

Procedura legal îndeplinita.

S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta , dupa care nemaifiind alte cereri de formulat si constatând cauza în stare de judecata s-a acordat cuvântul pe fond.

Pârâtul solicita admiterea actiunii , cu cheltuieli de judecata. 

INSTANTA

Prin cererea înregistrata pe rolul Judecatoriei Tg-Jiu sub nr. 16517/318/2009, reclamantul .... a chemat în judecata pârâtul ....., solicitând ca prin sentinta ce se va pronunta sa fie obligat pârâtul sa-i întocmeasca documentatia necesara cumpararii autoturismului cu numar de înmatriculare GJ-10-CIN.

În fapt arata ca în luna septembrie 2009 a cumparat autoturismul de mai sus, primind autoturismul si actele masinii, cel ce i-a vândut masina sustinând ca autorul este cel specificat în acte, însa când s-a prezentat la proprietarul din acte , acesta i-a înmânat o copie dupa actul de vânzare-cumparare pe care-l depune în copie  si la dosar, spunându-i ca masina apartine pârâtului .....si cu acesta trebuie sa încheie actul de vânzare-cumparare  pentru a intra în legalitate .

În dovedire depune în copie contractul de vânzare-cumparare pentru un vehicul folosit încheiat între .... si ....

Cererea a fost legal timbrata.

La termenul de judecata din 22 martie 2010 reclamantul a solicitat introducerea în cauza a pârâtului .... din ......

În cauza s-a administrat proba cu interogatoriul reclamantului (fila 10),proba cu interogatoriul pârâtilor,  proba cu înscrisuri , respectiv, adresa nr. 20356/05.02.2010 emisa de Serviciul Public Comunitar -Regim Permise de Conducere si Înmatriculari Gorj.

Analizând actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:

În data de 4.11.2007 între ....., în calitate de vânzator si ..... -în calitate de cumparator a intervenit contractul de vânzare-cumparare pentru un vehicul folosit, obiectul contractului fiind autoturismul marca Dacia 1310, cu numar de înmatriculare GJ-10-GIN,  numar de identificare UU1R11712152075, serie motor 651860, cilindree 1289, carte de identitate C836101.

Potrivit adresei  nr. 20356/05.02.2010 (fila 13) în evidentele  Serviciului Public Comunitar -Regim Permise de Conducere si Înmatriculari Gorj ,  autoturismul din litigiu figureaza înmatriculat din data de 15.12.2005 pe numele pârâtului .... , CNP: ....., domiciliat în .....

Reclamantul sustine ca acelasi autoturism a fost cumparat din târgul de masini de la o persoana necunoscuta cu care nu a încheiat un contract, precizând ca în prezent acest autoturism este în proprietatea sa.

Instanta constata ca potrivit prevederilor art. 1295 Cod civil: "vinderea este perfecta între parti si proprietatea este de drept stramutata la cumparator, în privinta vânzatorului, îndata ce partile s-au învoit asupra lucrului si asupra pretului, desi lucrul înca nu se va fi predat si pretul înca nu se va fi numarat".

Cum în privinta transferului dreptului de proprietate asupra autovehiculelor nu sunt impuse conditii speciale de forma pentru valabilitatea conventiei, iar între parti nu s-a încheiat un act scris mai mult, reclamantul nestiind numele persoanei de la care acesta a cumparat,  instanta constata ca se impune respingerea capatului de cerere referitor la constatarea înstrainarii autovehiculului si la pronuntarea unei hotarâri care sa tina loc de act de vânzare-cumparare.

In privinta radierii autoturismului , instanta constata ca potrivit prevederilor  art. 17 alin. 2 din OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, radierea din evidenta a vehiculelor înregistrate, la trecerea acestora în proprietatea altei persoane, se face de catre autoritatea care a efectuat înregistrarea, la cererea proprietarului, în conditiile legii.

Potrivit prevederilor art. 11 alin. 2, 4 si 10 din acelasi act normativ, în forma în vigoare în prezent (operatiunea nefiind realizata la data efectuarii tranzactiei, la radiere si înmatriculare vor trebui respectate conditiile actuale) înmatricularea vehiculelor este continua, de la admiterea în circulatie pâna la scoaterea definitiva din circulatie a unui vehicul din categoria celor supuse acestei conditii, si presupune urmatoarele operatiuni:

a) înscrierea în evidentele autoritatilor competente, potrivit legii, a dobândirii dreptului de proprietate asupra unui vehicul de catre primul proprietar;

b) transcrierea în evidentele autoritatilor competente, potrivit legii, a tuturor transmiterilor ulterioare ale dreptului de proprietate asupra unui vehicul.

In cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se înscriu în evidentele autoritatilor competente simultan cu mentionarea încetarii calitatii de titular al înmatricularii a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operatiuni si emiterea unui nou certificat de înmatriculare, noul proprietar este obligat sa solicite autoritatii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în termen de 30 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.

Proprietarul sau detinatorul mandatat al unui vehicul este obligat sa solicite autoritatii competente înscrierea in certificatul de înmatriculare sau de înregistrare a oricarei modificari a datelor de identificare a vehiculului respectiv sau, dupa caz, ale proprietarului, in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea.

Potrivit prevederilor art. 102 alin. (1) pct. 4. din OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni neefectuarea radierii vehiculelor din evidenta, în cazurile si termenele prevazute de lege.

Potrivit prevederilor art. 24 alin. 2 lit. "d" din Regulamentul privind procedura înmatricularii, înregistrarii, radierii si eliberarea autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor, aprobat prin Ordinul nr. Administratiei si Internelor nr. 1501/2006, proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate sunt obligati sa solicite radierea din circulatie în termen de 30 de zile de la data trecerii vehiculului înregistrat în proprietatea altei persoane.

Potrivit prevederilor art 25 din acelasi act normativ, radierea se face pe baza depunerii certificatului de înmatriculare sau de înregistrare si a placutelor cu numar de înmatriculare ori de înregistrare, dupa caz, a cartii de identitate a vehiculului (doar pentru vehiculele înmatriculate dupa 1 iulie 1993), a fisei de înmatriculare cu viza organului fiscal competent al autoritatii administratiei publice locale, stabilita potrivit legii, ori a certificatului de atestare fiscala, precum si a documentelor care atesta faptul ca a intervenit una dintre situatiile prevazute la art. 24 alin. (1)-(4).

De asemenea, potrivit prevederilor art. 264 alin. 4 si 5 din Codul fiscal (în forma în vigoare începând cu data de 17 iulie 2006):"Orice persoana care dobândeste/înstraineaza un mijloc de transport sau îsi schimba domiciliul/sediul/punctul de lucru are obligatia de a depune o declaratie fiscala cu privire la mijlocul de transport, la compartimentul de specialitate al autoritatii administratiei publice locale pe a carei raza teritoriala îsi are domiciliul/sediul/punctul de lucru, în termen de 30 de zile inclusiv de la modificarea survenita.

Înstrainarea unui mijloc de transport, prin oricare dintre modalitatile prevazute de lege, nu poate fi efectuata pâna când titularul dreptului de proprietate asupra mijlocului de transport respectiv nu are stinse orice creante fiscale locale, cu exceptia obligatiilor fiscale aflate în litigiu, cuvenite bugetului local al unitatii administrativ-teritoriale unde este înregistrat mijlocul de transport, cu termene de plata scadente pâna la data de întâi a lunii urmatoare celei în care are loc înstrainarea. Atestarea achitarii obligatiilor bugetare se face prin certificatul fiscal emis de compartimentul de specialitate al autoritatilor administratiei publice locale. Actele prin care se înstraineaza mijloace de transport cu încalcarea prevederilor prezentului alineat sunt nule de drept."

Din textele de lege mai sus citate rezulta clar ca atât vânzatorului cât si cumparatorului le revin sarcini pentru ca înstrainarea unui autovehicul, valabil facuta între parti, sa devina opozabila si fata de terti. Având în vedere importanta cunoasterii proprietarului autovehiculului în orice moment, legiuitorul a stabilit si sanctiuni destul de severe pentru neîndeplinirea obligatiilor.

In speta, reclamantul invocându-si propria culpa, necunoscând persoana de la care a cumparat autoturismul, solicita instantei sa dispuna radierea fara a fi respectate conditiile prevazute de lege. Instantele au obligatia de a respecta prevederile legale si de a pronunta hotarâri care sa se întemeieze pe textele legale în vigoare, motiv pentru care se impune respingerea cererii. Pe de alta parte, instanta nu poate obliga pe pârâtul.....sa întocmeasca documentatia necesara întrucât acesta vânduse autoturismul înca din 04.11.2007, iar între acesta si reclamant nu exista nici un raport juridic.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Respinge actiunea formulata de  reclamantul ....., domiciliat în ..... în contradictoriu cu pârâtii ......, domiciliat în .....  si  ......, domiciliat în .......

Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronuntata în sedinta  publica din  26 Aprilie 2010, la Judecatoria Tg-Jiu. 

Presedinte,

LILIANA-MARIA CRUCERU Grefier,

MIHAELA SIRBU

Red. LC/tehn. M.S. 18 Mai 2010/

nr.ex.5