operator 2445
R O M Â N I A
JUDECATORIA TÂRGU JIU;TÂRGU JIU
SENTINTA CIVILA Nr. 1898
Sedinta publica de la 15 Martie 2010
Completul compus din:
PRESEDINTE LILIANA-MARIA CRUCERU
Grefier MIHAELA SIRBU
Pe rol judecarea cauzei civile privind pe contestatoarea AA în contradictoriu cu intimatii AB si AC, având ca obiect contestatie la executare.
La apelul nominal facut în sedinta publica a raspuns contestatoarea , asistat de avocat P , intimatul AB, asistat de avocat M, lipsa fiind celelalte parti.
Procedura legal îndeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta , partile arata ca s-au prezentat la politie si au dat declaratie , însa pâna în prezent nu s-a dat o solutie dupa care nemaifiind alte cereri de formulat si constatând cauza în stare de judecata s-a acordat cuvântul pe fond.
Avocat P, pentru contestatoare, solicita admiterea contestatie la executare , anularea formelor de executare în dosarul 337/2009, sa se constate nulitatea absoluta a contractului de garantie pentru lipsa cauza, motivat de faptul ca nu s-a facut dovada ca intimatul a avut suma împrumutata , ca pentru cei 9500 lei a existat un transfer bancar .
cu cheltuieli de judecata, depunând la dosar concluzii scrise.
Avocat M, pentru intimatul creditor solicita respingerea actiunii , precizând ca petitionara nu a facut dovada unei vatamari a intereselor sale, întrucât s-a întocmit doar o somatie, ca lipsa cauzei nu poate fi invocata prin contestatie la executare , ca martorii au referire doar la stare de fapt, astfel partile s-au prezentat la notar, iar suma împrumutata este doar cea din contract, ca petenta încheiase anterior trei contracte de împrumut fiind vorba de o preluare de creanta si ca aceasta chiar a precizat ca actioneaza la risc, sa se aiba în vedere declaratia data de aceasta la executor când i-a cerut un termen pentru a face plata , ca putea avea la îndemâna actiunea în constatarea nulitate absoluta a contractului de împrumut, fara cheltuieli de judecata, depunând concluzii scrise.
În replica avocat P, pentru contestatoare arata ca pe cale de exceptie sau pe calea executarii silite potrivit art. 400 teza II C.p.c se pot invoca orice aparari de fond.
În replica avocat M, pentru intimatul creditor arata ca motive de nulitate absoluta nu se pot invoca daca exista la momentul încheierii actului.
În replica avocat P, pentru contestatoare, arata ca instanta poate sa cenzureze un act notarial atâta timp cât scopul este ilicit , desi în aparenta toate contractele sunt legale si licite.
INSTANTA
Prin cererea înregistrata pe rolul Judecatoriei Tg-Jiu sub nr. 11785/318/2009, contestatoarea AA a chemat în judecata pe intimatii AB si AC, solicitând sa se dispuna anularea formelor de executare din dosarul nr. ... al AC, cu suspendarea executarii pâna la solutionarea contestatie la executare.
În fapt arata ca solicita desfiintarea si suspendarea executarii pâna la solutionarea contestatie la executare , fara a fi obligata la plata unei cautiuni, sustinând ca executarea silita începuta la staruinta intimatului AB priveste un titlul nelegal si netemeinic , deoarece a fost luat prin forta si amenintare si fara a se transmite suma de bani care se pretinde ca ar fi facut obiectul împrumutului , ca a fost victima unei înscenari si a semnat anumite acte sub influenta unor amenintari cere fac obiectul unei actiuni penale , ca a fost obligata sa semneze acel contract de împrumut dar nu i s-a dat nici un ban în schimb , ca a semnat doar pentru a ajuta un prieten care i-a promis ca nu se va întâmpla nimic cu locuinta sa , iar bunul asupra caruia s-a început executarea silita este un imobil situat în strada ..... compus din trei camere si dependinte.
În dovedire depune în copie procesul verbal întocmit de executor în data de 11.09.2009, somatia nr. .... si comunicare.
În drept îsi întemeiaza cererea pe disp. art. 399-401 C.p.c.
Intimatul depune întâmpinare prin care solicita respingerea contestatiei la executare ti respingerea cererii de suspendare a executarii silite , aratând ca i-a împrumut contestatoarei suma de 43.520 euro în baza contractului de împrumut .... în fata notarului, ca nu cunoaste pentru ce a împrumutat debitoarea acesti bani, însa banuieste ca pentru o datorie mai veche catre numitul RA în favoarea caruia este constituita o ipoteca pe acelasi apartament, ipoteca ce a fost radiata de catre acesta în aceeasi zi, ca i-a împrumut banii debitoarei la rugamintea unui prieten, CV , care la rândul sau avea bani de luat de la numitul RA, ca pâna în prezent nu a primit nicio suma de bani, sens în care a procedat la executarea silita a acestei garantii pentru care a constituit ipoteca , fiind si singurul bun valoros al debitoarei, executarea solicitând-o doar pentru suma de 32 000 euro pentru care împrumutul era scadent , urmând ca pentru restul sa-si valorifice creanta prin alte mijloace de executare, functie de termenul de scadenta ce curge succesiv, ca modalitatea succesiva de achitare a împrumutului a fost stabilita de comun acord cu reclamanta, ca nu are nicio cunostinta de vreo plângere penala; mai arata intimatul ca, pe calea contestatie la executare nu se pot pune în discutie chestiuni legate de legalitatea si valabilitatea titlului executoriu, ca cele relatate în contestatie vizeaza mai mult o eventuala cauza ilicita a contractului de împrumut , înscris ce este un act autentic, ca petenta ar fi avut la îndemâna si o actiune în constatare nulitate absoluta a contractului de împrumut, însa pâna în prezent nu s-a formulat o astfel de cerere.
Intimatul depune la dosar precizari la care anexeaza si documente, prin care întelege sa faca dovada provenientei banilor împrumutati contestatoarei, dar si a posibilitatilor materiale de care a dispus si dispune în continuare( filele 84-126).
În cauza s-a administrat proba cu înscrisuri , respectiv, contract de împrumut cu garantie imobiliara autentificat sub nr. 259/25.02.201009 la BNP RD, ordonanta de neîncepere a urmaririi penale pronuntata în dosarul nr. 661/PA/2009 de Parchetul de pe lânga Tribunalul Gorj, contractul de împrumut autentificat sub nr. 1108/15.02.2008, contractul de împrumut autentificat sub nr. 4151/07 iulie 2008, contractul de împrumut cu garantie imobiliara autentificat sub nr. 5030/08.09.2008, declaratia numitului GV autentificata sub nr. 5029/08.09.2008, adresa nr.3/09.12.2009 emisa de OCPI Gorj prin care se comunica la dosar întreaga documentatie existenta cu privire la imobilul înscris în cartea funciara 23680 a municipiului Tg-Jiu ( filele 52-80), concluzii scrise din partea contestatoarei prin aparator( filele 133 dosar) prin care se solicita sa se constate si nulitatea absoluta a contractului de împrumut cu garantie imobiliara autentificat sub nr. 259/05.02.2009, chitanta nr. 40/11.11.2009, adresa nr. 637/VIII/1/2010 emisa de Parchetul .......si adresa nr. 797/VIII/1/22.02.2010 emisa de Parchetul de ......, proba cu interogatoriul partilor (filele 22 , 23, 32,49, 50), proba testimoniala, fiind ascultati martorii FM,DV, CV si C N (filele 45-48 dosar).
La prezenta cauza s-a atasat dosarul de încuviintare executare silita înregistrat pe rolul Judecatoriei Tg-Jiu sub nr. 10741/318/2009.
Contestatoarea depune la dosar concluzii scrise.
Prin încheierea de sedinta din 23.11.2009 s-a dispus suspendarea executarii silite pâna la solutionarea contestatiei la executare.
Analizând actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
În data de .... sub nr. 1108 la BNP MA contestatoarea a încheiat un contract de împrumut cu numitul GV, împrumutând de la acesta 15 000 lei termenul de restituire fiind 01 mai 2008. În acelasi contract se precizeaza faptul ca li s-au pus în vedere disp. art. 66 din legea 36/1995.
În data de ..... sub nr. 4151 la BNP MA contestatoarea a încheiat un contract de împrumut cu numitii BI si GV, împrumutând de la acestia suma de 90 000 lei termenul de restituire fiind 10 octombrie 2008. Contestatoarea a garantat împrumutul cu apartamentul proprietatea personala intabulat în cartea funciara 23680 cu numar cadastral 865/2.
În data de .... BI si GV s-au prezentat la notar SB si sub nr. 5029 au dat o declaratie prin care declara ca au primit banii de la contestatoarea, solicitând radierea din cartea funciara a ipotecii. În aceeasi zi sub nr. 5030 la acelasi notar se încheie contractul de împrumut cu garantie imobiliara între petenta si numitul RA prin care aceasta ia cu titlul de împrumut 32 000 euro echivalentul a 115 389 lei , restituirea urmând a avea loc în sase luni calendaristice începând de la data autentificarii actului. În cuprinsul acestui contract partilor li s-au pus în vedere disp. art. 66 din Legea 36/1995.
În baza declaratiei autentificate sub nr. 258/2009 la BNP RD a numitului RA se radiaza ipoteca de pe imobilul garantat. Astfel, sub nr. 259 în .... între parti se încheie contractul de împrumut cu garantie imobiliara în care se arata ca petitionara primeste cu titlu de împrumut fara dobânda suma de 43 520 euro echivalentul a 186 579 lei, urmând sa restituie 32 000 euro dupa 6 luni calendaristice, iar restul de 11520 euro, lunar în rate egale de 1920 euro timp de sase luni pe data de 6 a fiecarei luni, garantând împrumutul cu ipoteca pe imobilul proprietatea petitionarei. În acelasi contract contestatoarea a fost de acord sa se treaca la executare silita a garantiei în cazul în care nu restituie suma conform conditiilor impuse si acceptate de parti, asa cum prevede art. 66 din Legea 36/1995. Întrucât petenta nu achita nici o suma de bani la data de 25.08.2009 creditorul-intimat formuleaza cerere de executare silita pentru suma de 32 000 euro , se formeaza dosar de executare silita .... la AC, prin încheierea 1305/04.09.2009 se încuviinteaza executarea silita, la .... se emite somatie din partea executorului întocmindu-se si un proces verbal de situatie. Aceste ultime doua acte de executare petenta le primeste sub semnatura în data de .... Totodata se mai încheie si proces verbal privind cheltuieli de executare în 11 septembrie 2009 si o somatie referitor la suma de 32 000 euro, acte primite de contestatoare în 14 septembrie 2009. La data de 15 septembrie 2009 contestatoarea se prezinta la executorul judecatoresc si formuleaza o cerere prin care solicita amânarea întocmirii formelor de executare silita pâna la ...., întrucât nu are posibilitatea sa achite aceasta suma, urmând sa faca un împrumut în banca pentru a putea achita debitul solicitat. La data de .... contestatoarea formuleaza prezenta contestatie la executare, invocând faptul ca niciodata nu a primit suma de bani.
Potrivit art. 399 alin. 3 C.p.c daca contestatia la executare vizeaza un titlul executoriu ce nu este emis de o instanta judecatoreasca, într-o astfel de actiune se pot invoca aparari de fond împotriva titlului executoriu numai daca legea nu prevede în acest scop o alta cale de atac. Aceste precizari sunt imperative pentru instanta.
Potrivit art. 66 din Legea 36/1995 actul autentificat de notarul public care constata o creanta certa si lichida are putere de titlu executoriu la data exigibilitatii acesteia. În lipsa actului original, titlul executoriu îl poate constitui duplicatul sau copia legalizata de pe exemplarul din arhiva notarului public.
Contestatoarea invoca lipsa cauzei drept temei al acestei actiuni. Pentru a fi valabila, cauza trebuie sa existe, sa fie reala, sa fie licita si morala. Nu sunt reale sustinerile contestatoarei prin care arata ca de fapt lipseste prestatia, suma de bani, întrucât din contractul de împrumut contestat cum de altfel rezulta si din celelalte contracte de împrumut , se înscrie cuvântul ,, primesc" deci, în momentul întocmirii actului, se subîntelege ca petenta a primit banii si nu la o alta data. Mai mult, chiar aceasta este de acord cu executarea silita, formulând o cerere de amânare a executarii pâna va realiza un împrumut bancar pentru restituirea sumei. Nu poate retine instanta faptul ca petenta a fost obligata sa încheie contractul de împrumut pentru ca prin prezentarea la notar si explicarea actului ce urmeaza a se efectua , petenta a avut consimtamântul liber si neviciat, neexistând vicii de consimtamânt. De altfel, prezenta acesteia la executorul judecatoresc s-a facut ca urmare a vointei sale cerând un termen pentru solutionarea pe cale amiabila a litigiului dintre parti. Instanta constata ca toate contractele de împrumut au fost încheiate în aceeasi forma, petenta primind banii la momentul încheierii actului , partile prin autentificarea notarului folosind verbul a primi la timpul prezent. Acest act autentic face dovada celor înscrise în cuprinsul sau pâna la declararea acestuia ca fiind fals cu atât mai mult cu cât este vorba despre constatarile personale ale notarului, lucru ce nu s-a întâmplat pâna în prezent.
Potrivit art.100 din Legea 36/1995 actele notariale pot fi atacate de parti sau de orice persoana interesata prin actiune in anulare la instanta judecatoreasca, in conformitate cu prevederile Codului de procedura civila, aceasta fiind calea invocata de lege . Art.45 prevede ca notarul public are obligatia sa desluseasca raporturile reale dintre parti cu privire la actul pe care vor sa-l încheie, sa verifice daca scopul pe care îl urmaresc este in conformitate cu legea si sa le dea îndrumarile necesare asupra efectelor lui juridice. Instanta retine ca lipsa cauzei, initial a fost verificata de notar întrucât are obligatia sa ceara partilor, ori de câte ori este cazul, documentele justificative si autorizatiile necesare pentru încheierea actului sau, la cererea acestora, va putea obtine el însusi documentatia necesara. Pe de alta parte, intimatul creditor a facut dovada existente banilor prin extrasele de cont. Chiar daca ar fi fost vorba de un transfer bancar, ceea ce este important de dovedit este faptul daca pâna în momentul încheierii actului, acesta a avut posesia banilor respectivi, fiind fara importanta modalitatea prin care a intrat în posesia lor, si acesta putând încheia un alt contract de împrumut.
Mai mult, potrivit art.60 din Legea 36/1995 pentru a lua consimtamântul partilor, dupa citirea actului, notarul public le va întreba daca au înteles continutul acestuia si daca cele cuprinse in act exprima vointa lor iar pentru motive temeinice, notarul public poate lua separat, dar in aceeasi zi, consimtamântul partilor care figureaza in act. Nici în acel moment, petenta nu a dat de înteles ca ar fi obligata sa încheie actul, altfel, notarul si-ar fi dat seama de nelinistea sa, putând refuza încheierea contractului. Aceasta modalitate de a încheia acte de împrumut treneaza din anul 2008 iar pâna în prezent, contestatoarea nu a sesizat instanta de judecata pentru a stopa încheierea eventualelor acte ilegale sau abuzive, singura sesizare fiind prezenta contestatie la executare urmata de emiterea somatiei de catre executorul judecatoresc.
Având în vedere cele aratate mai sus, tinând cont ca nu exista lipsa cauzei si faptul ca pâna în prezent nu s-a început urmarirea penala împotriva niciunei persoane implicate în încheierea contractului de împrumut, în baza art.399 si urmatoarele cpc, instanta urmeaza sa respinga contestatia la executare ca neîntemeiata.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
ÎN NUMELE LEGII
HOTARASTE
Respinge contestatia la executare formulata de contestatoarea AA, domiciliata în .....în contradictoriu cu intimatii AB , domiciliat în ..... si AC.
Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare .
Pronuntata în sedinta publica din 15 Martie 2010, la Judecatoria Tg-Jiu.
Presedinte,
LILIANA-MARIA CRUCERU Grefier,
MIHAELA SIRBU
Red. LC /tehn. M.S. 02 Aprilie 2010
nr. ex. 5
Curtea de Apel Timișoara
Contestaţie la titlu. Condiţii. Limite
Tribunalul Vâlcea
Contestaţie la executare
Judecătoria Pitești
contestatie la executare
Tribunalul Covasna
Contestaţie la executare
Judecătoria Constanța
CONTESTATIE LA EXECUTARE. OUG NR 22/2002