Stabilire program vizitare minor.

Sentinţă civilă din 02.12.2009


Cod operator 2445

R O M Â N I A

JUDECATORIA TÂRGU JIU

Sentinta civila  Nr

Sedinta publica de la 02 Decembrie 2009

Completul compus din:

PRESEDINTE .....

Grefier .....

Pe rol fiind judecarea cauzei civile  privind pe reclamantul N.B.S si pe pârâta B.I.L. în contradictoriu cu autoritatea tutelara P. TG-JIU, având ca obiect stabilire program vizitare minor.

La apelul nominal facut în sedinta publica a raspuns reclamantul asistat de avocat P.O., lipsa fiind celelalte parti.

Procedura legal îndeplinita.

S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, a fost luata o declaratie reclamantului, dupa care, nemaifiind alte cereri de formulat, instanta a constatat cauza în stare de judecata si a acordat cuvântul pe fond.

Avocat P.O., pentru reclamant  a solicitat admiterea actiunii cu precizarea ulterioara.

INSTANTA

Prin actiunea înregistrata pe rolul Judecatoriei Tg-Jiu, sub nr. ..., reclamantul N.B.S a chemat în judecata pe pârâta B.I.L.,solicitând instantei ca,  în contradictoriu cu autoritatea tutelara P.  TG-JIU, sa fie obligata pârâta sa-i permita sa aiba legaturi personale cu minora N.B.D.A.nascuta la data de 21.10.1998.

În motivare, reclamantul a aratat ca a fost casatorit cu pârâta, iar din casatorie a rezultat minora N.B.D.A.nascuta la data de 21.10.1998, care i-a fost încredintata spre crestere si educare pârâtei, care interzice reclamantului sa aiba legaturi personale cu minora,motiv pentru care solicita instantei obligarea pârâtei sa-i permita sa aiba legaturi personale cu minora, in sensul de a lua minora la domiciliul sau, a doua si a patra saptamâna din luna, de sâmbata ora 9.00 pâna duminica ora 18.00, în vacanta de Craciun si în vacanta de vara - o luna si jumatate.

În drept actiunea a fost întemeiata pe disp. art. 43 alin.3 rap. la art. 97 C. fam.

Pentru dovedire, reclamantul a depus la dosar sentinta civila nr. ... pronuntata de Judecatoria Tg-Jiu, cartea sa de identitate, adeverintele  nr. .. si nr. .., raspuns la întâmpinarea formulata de pârâta, dovada achitarii pensiei de întretinere pe lunile martie,aprilie si mai 2009, adeverinta nr. 10/2009 emisa de ...., copii de pe cartea sa de munca, copie din jurnalul minorei.

Legal citata, pârâta a fost prezenta in instanta si a formulat întâmpinare prin care a aratat ca nu s-a opus ca minora sa aiba legaturi personale cu tatal sau, insa doreste ca minora sa fie luata la domiciliul reclamantului numai pe timpul zilei.

Instanta a dispus efectuarea in cauza a unei anchete sociale la domiciliul reclamantului, raspunsul fiind comunicat cu adresa nr. ...

La termenul din data de 2.12.2009, reclamantul si-a precizat actiunea aratând ca solicita sa aiba legaturi personale cu minora in sensul de a o lua la domiciliul sau în vacanta de vara, respectiv în ultima saptamâna din iunie, ultimele doua saptamâni din iulie, ultimele doua saptamâni din august si prima saptamâna din septembrie.

Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta constata urmatoarele:

Prin sentinta civila  nr. ... pronuntata de Judecatoria Tg-Jiu în dosarul nr. ...  a fost desfacuta casatoria încheiata între parti, a fost încredintata minora N.B.D.A.nascuta la data de 21.10.1998, spre crestere si educare mamei reclamante, iar pârâtul a fost obligat la plata pensiei de întretinere în favoarea minorei in cuantum de 125 lei lunar.

Potrivit art. 43 alin.3 C. fam parintele  divortat caruia nu i s-a încredintat minorul, pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, precum si dreptul de a veghea la cresterea, educarea, învatatura si pregatirea lui profesionala.

Conform practicii judiciare, dreptul parintelui de a avea legaturi personale cu minorul se realizeaza în doua modalitati: vizitarea minorului la domiciliul parintelui caruia i-a fost încredintat minorul sau luarea minorului , de catre parintele caruia nu i-a fost încredintat , la domiciliul sau.  Cele doua modalitati se stabilesc, fie prin acordul partilor, încuviintat de instanta, fie prin hotarâre judecatoreasca, pe baza probelor administrate.

În speta, din probatoriul administrat, respectiv declaratii de martori, ancheta sociala si declaratia  minorei, instanta retine ca este în interesul minorei sa locuiasca si în domiciliul reclamantului la sfârsitul saptamânii si în vacantele scolare, parintii având drepturi egale în cresterea si educarea copiilor lor minori ( art. 97 C. fam),modalitate cu care, de altfel, a fost de acord si pârâta. Insa aceasta, prin întâmpinare, a precizat ca doreste ca minora sa locuiasca la reclamant numai pe timpul zilei, motivat de faptul ca reclamantul nu are un loc de munca stabil, nu are o locuinta  proprie si ca nu exista o relatie afectiva intre tata si fiica.

Pentru a solicita ca modalitate de a avea legaturi personale cu minora numai vizita scurta a acesteia la domiciliul tatalui, fara a locui la sfârsitul saptamânii sau în vacante, pârâta trebuia sa dovedeasca faptul ca , interesul minorei este afectat, ca-i este pusa în pericol viata, sanatatea,etc.  Or, din probele administrate in cauza, instanta apreciaza ca reclamantul are conditii materiale si morale pentru a veghea la cresterea si educarea fiicei sale.

Astfel, din declaratiile martorilor R.A si B.L.,propusi de reclamant si însusiti de pârâta, reiese ca minora este atasata de tatal sau, fiind ajutata la pregatirea temelor atât de reclamant, cât si de mama si sora acestuia, care sunt cadre didactice si împreuna cu care locuieste reclamantul.

De asemenea, din declaratiile martorilor, instanta retine ca pârâta locuieste cu concubinul sau si cu minora si ca acesta din urma i-ar fi interzis minorei sa discute cu reclamantul. Acest lucru reiese si din declaratia minorei care precizeaza ca " persoana cu care locuieste mama mea se supara când vorbesc cu tata la telefon".

Este adevarat ca si minora a declarat ca vrea sa-si viziteze tatal din doua în doua saptamâni, dar sa nu locuiasca noaptea, motivat de faptul ca o iubeste mai mult pe mama. Insa, din aceasta declaratie, instanta apreciaza ca minora este influentata de pârâta pentru ca si fata de tata este atasata afectiv, dovada fiind înscrisul depus la dosar ( fila 40).

Sustinerile  pârâtei din întâmpinare in sensul ca reclamantul nu are  un loc de munca si ca nu are locuinta , nu au fost dovedite . Astfel, din adeverinta nr. .. emisa de SC AVANTIN Consulting SRL Tg-Jiu reiese ca acesta este angajat la aceasta societate,iar cu privire la locuinta , acesta locuieste efectiv la locuinta mamei sale, unde îi poate asigura minorei conditii corespunzatoare pentru a locui perioade mai îndelungate, având în vedere ca mama si sora reclamantului sunt cadre didactice ,iar fiica surorii reclamantului este în aceeasi clasa cu minora.

Referitor la sustinerea pârâtei in sensul ca, daca minora ar ramâne peste noapte la reclamant ar trebui sa doarma în camera cu acesta, instanta apreciaza ca este un motiv neîntemeiat pentru a nu lasa minora la domiciliul acestuia. Din ancheta sociala reiese ca apartamentul in care locuieste reclamantul cu mama si sora sa are trei camere, minora putând sa locuiasca în camera cu bunica sau cu verisoara primara, colega de clasa cu ea.

Nici motivele invocate de pârâta în întâmpinare referitoare la participarea minorei la Revelion, alaturi de tatal sau si alte familii cu minori, precum si participarea la un gratar nu sunt de natura sa puna în pericol educatia minorei, martorul R.A. declarând ca minora a stat impreuna cu alti minori, in camera lor.

Cu aceste considerente, instanta va admite in parte actiunea si va obliga pârâta sa-i permita reclamantului sa aiba legaturi personale cu minora, luând-o la domiciliul sau prima si a treia saptamâna ,de sâmbata  ora 9.00 pâna duminica ora 18.00, in vacanta de Craciun, de Pasti si o luna în vacanta de vara, esalonat câte o saptamâna în luna.

Fata de solicitarea reclamantului de a lua minora în vacanta de vara, câte doua saptamâni in fiecare luna, instanta apreciaza ca o perioada de o luna, în vacanta de vara, esalonata în câte o saptamâna pe luna, este suficient pentru ca minora sa locuiasca cu reclamantul, câte doua saptamâni pe luna fiind o perioada prea mare în care minora nu ar locui cu pârâta.

Cu aceste considerente, instanta va admite în parte actiunea si va obliga pârâta sa-i  permita reclamantului sa viziteze minora dupa programul precizat mai sus.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Admite în parte actiunea  formulata de reclamantul N.B.S împotriva  pârâtei B.I.L. în contradictoriu cu autoritatea tutelara P  TG-JIU.

Dispune obligarea pârâtei sa-i permita reclamantului sa aiba legaturi personale cu minora N.B.D.A.nascuta la data de 21.10.1998, in urmatoarea modalitate:

- in a doua si a patra saptamâna din luna , de sâmbata ora 9.00 pâna duminica ora 18.00;

- în vacanta scolara de Craciun;

- în vacanta de vara, în ultima saptamâna din lunile iunie, iulie, august si prima saptamâna din septembrie, minora fiind luata de reclamant la domiciliul acestuia.

Cu apel în 15 zile de la comunicare.

Pronuntata în sedinta publica de la 02 Decembrie 2009.

PRESEDINTE GREFIER

1