Actiune in constatare.

Sentinţă civilă 5347 din 01.09.2009


Numar operator 2445

Dosar nr. - Actiune în constatare -

ROMÂNIA

JUDECATORIA TG-JIU  JUD. GORJ

SENTINTA CIVILA NR. 5347

Sedinta publica din data de 01.09.2009

Instanta constituita din:

PRESEDINTE:

GREFIER:

Pe rol solutionarea cauzei civile având ca obiect actiune în constatare formulata de reclamanta T A, domiciliata în ...... în contradictoriu cu pârâtul o T., prin primar I. I., cu sediul în localitatea .

La apelul nominal facut în sedinta publica au lipsit partile, reclamanta fiind reprezentata de avocat I C..

Procedura de citare legal îndeplinita.

S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta care învedereaza instantei ca la dosarul cauzei a fost depus raspunsul solicitat C. L. de F. F. T.

Aparatorul reclamantei solicita încuviintarea probei testimoniale pentru a face dovada faptului ca terenul în litigiu  este folosit de catre reclamanta.

Fata de raspunsul înaintat de C. L. de F. F. T., instanta apreciaza ca fiind inutila solutionarii cauzei proba solicitata si respinge cererea formulata de aparatorul reclamantei.

Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat instanta  constata cauza în stare de judecata si acorda cuvântul pe fond.

Aparatorul reclamantei solicita admiterea actiunii astfel cum a fost formulata.

INSTANTA

 

Deliberând asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:

Prin actiunea înregistrata pe rolul Judecatoriei Tg-J. la data de  11.06.2009, sub nr. .........., reclamanta T A  a solicitat instantei de judecata ca prin hotarârea ce o  va pronunta în contradictoriu cu pârâtul orasul T.prin primar I. I. sa se constate existenta dreptului sau de proprietate asupra terenului în suprafata de 0,25 ha situat în localitatea T., Judetul G.

În motivarea actiunii reclamanta a aratat ca este posesoarea unui teren în suprafata de 0,25 ha pe care se afla o casa de locuit si anexe gospodaresti, vecinatatile terenului fiind: la N G H. la E d., la S D.si la V DC..

Reclamanta a aratat de asemenea ca terenul în litigiu a fost identificat de catre comisia locala de fond funciar însa nu a putut fi retrocedat deoarece nu a fost formulata cerere de reconstituire si nici nu a fost evidentiat în registrul agricol în perioada 1959-1963, terenul nefiind solicitat spre reconstituire de nici o alta persoana.

În drept au fost invocate dispozitiile art. 23 si urmatoarele din Legea nr. 18/1991 si art. 111 si 112 Cod de procedura civila.

Actiunea a fost timbrata cu taxa judiciara de timbru în cuantum de 19 lei.

Prin întâmpinarea formulata în cauza pârâtul a recunoscut ca terenul în litigiu este folosit de catre reclamanta care însa nu a formulat cerere de recostituire a dreptului de proprietate cu privire la acesta. Pârâtul a aratat de asemenea ca terenul este liber, nu a fost solicitat spre reconstituire de alte persoane, comisia locala de fond funciar fiind de acord ca reclamantei sa i se poata reconstitui dreptul de proprietate ca urmare a înaintarii actiunii în instanta.

La solicitarea instantei C. L. de F. F. T. cu adresa nr. .., a comunicat ca reclamanta nu a formulat cerere de reconstituire cu privire la terenul în litigiu, acesta aflându-se în zona fosta cooperativizata.

 Pe parcursul cercetarii judecatoresti a fost administrata proba cu înscrisuri.

Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta constata ca actiunea formulata de reclamanta T A este neîntemeiata pentru urmatoarele considerente:

Astfel, legile adoptate în materia fondului funciar au instituit o procedura speciala de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenurilor cu vegetatie forestiera, reconstituirea dreptului de proprietate, punerea în posesie si eliberarea titlurilor de proprietate facându-se, în conformitate cu dispozitiile art. 25 din Legea nr. 18/1991, de comisiile locale si, respectiv judetene de fond funciar, în conditiile si cu procedura stabilite prin acelasi act normativ.

Astfel, potrivit art. 8 din Legea nr. 18/1991 stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor se face în conditiile legii, prin constituirea dreptului de proprietate sau reconstituirea acestui drept, la cererea persoanelor carora li s-a preluat terenul, prin eliberarea unui titlu de proprietate ce este de competenta Comisiei judetene de fond funciar, în baza întregii documentatii efectuate de catre Comisia locala de fond funciar.

Fiind vorba astfel o procedura speciala persoanele ce se considera îndreptatite la reconstituire trebuie sa parcurga întocmai etapele stabilite prin lege, sa conteste în conditiile precis determinate de lege, etapele premergatoare emiterii titlului având ca obiect stabilirea întinderii dreptului de proprietate si a amplasamentului terenului solicitat spre reconstituire, orice nemultumire a solicitantilor legata de reconstituire sau punere în posesie fiind necesar sa fie adusa la cunostinta comisiilor de aplicare a legii fondului funciar, neputându-se adresa direct instantei de judecata.

Având în vedere cele aratate precum si faptul ca prin adresa nr. .. (fila 15) C. L. de F. F. T.a comunicat ca reclamanta nu a formulat cerere de reconstituire cu privire la terenul în litigiu, acesta aflându-se în zona fosta cooperativizata, instanta urmeaza sa respinga actiunea formulata de reclamanta T. A..

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Respinge actiunea formulata de reclamanta T. A., domiciliata în orasul . în contradictoriu cu pârâtul orasul, prin primar I I, cu sediul în localitatea

Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare .

Pronuntata în sedinta publica azi 01.09.2009.

PRESEDINTE, GREFIER,

S. M. T. D.

RED SM/TEHNORED SM

4 ex./04.09.2009