Art. 208-209 alin.1, lit. a,g,i.

Sentinţă penală 2039 din 05.11.2009


Cod operator 2444

R O M Â N I A

JUDECATORIA TÂRGU JIU

TÂRGU JIU

SENTINTA PENALA Nr. 2039

Sedinta publica de la 05 Noiembrie 2009

Completul compus din:

PRESEDINTE ...

Grefier ...

Ministerul Public a fost reprezentat de procuror Fota Carmen

din cadrul Parchetului  de pe lânga Judecatoria Tg-Jiu

Pe rol fiind  pronuntarea asupra dezbaterilor ce au avut loc în sedinta publica din 4.11.2009 privind procesul penal referitor  la inculpatii P. C. si  M. S.-A., trimisi în judecata prin rechizitoriul Parchetului de pe lânga Judecatoria Tg-Jiu nr. 5365/P/2009 pentru savârsirea infractiunii prevazute de art.208 al. 1, art. 209 alin.1, lit. a, g si  i C.pen.

La apelul nominal facut în sedinta publica au lipsit partile.

Procedura completa din ziua dezbaterilor.

Deliberând , instanta pronunta urmatoarea sentinta penala:

J U D E C A T A

 

Prin rechizitoriul nr. 5365/P/2009 al Parchetului de pe lânga Judecatoria Tg-Jiu  au fost trimisi în judecata în stare de arest preventiv inculpatii P. C. si  M. S.-Ad., cercetati pentru savârsirea infractiunii de furt calificat, prevazuta de art. 208 al.1 , art. 209 alin.1, lit.a, g si  i C.pen.

In fapt, prin plângerea adresata organelor de cercetare penala , partea vatamata Gogalniceanu Ilie, în calitate de director al SC  Eurosport Trading SA Tg-Jiu a sesizat faptul ca în noaptea de 07/08/.09.2009 persoane necunoscute au patruns în magazinul Stihl, situat pe str. Victoriei din Tg-.Jiu, la parterul blocului 41, de unde au sustras un numar de 13 motoferastraie Stihl, în valoare de 29.800 lei.

În urma cercetarilor efectuate s-a stabilit ca autorii furtului sunt inculpatii P. C. si  M. S.-A., ambii cunoscuti cu antecedente penale , anterior fiind condamnati pentru savârsirea unor infractiunii de acelasi gen.

S-a retinut ca inculpatul P. C. , este recidivist, iar în cursul lunii martie 2009 acesta eliberându-se din penitenciar si prin intermediul unui prieten l-a cunoscut pe inculpatul  M. S.-A.,care era proprietarul unui autoturism  marca VW Pasat cu numarul de înmatriculare BV-38-ADY.

La scurt timp inculpatul M. S.-A. a împrumutat de la inculpatul P. C.  suma de 3000 lei, cei doi întelegându-se  ca acei bani sa  nu mai fie restituiti , iar în schimbul lor inculpatul M. S.-A. sa-l transporte pe inculpatul P. C. în diverse orase din tara de unde putea sa sustraga bunuri, în special motoferastraie.

Astfel, în cursul lunii iulie 2009 cei doi au sustras din diverse magazine situate pe raza oraselor Resita si Caransebes mai multe motoferastraie, dosarul aflându-se în lucru la organle de urmarire penala.

În ziua de 07.09.2009, inculpatii s-au întâlnit în orasul Fagaras si au cazut de acord sa se deplaseze cu autoturismul marca VW Pasat cu numarul de înmatriculare BV-38-ADYpe raza judetului Gorj, cu scopul de a sustrage motoferastraie din magazinele de profil, inculpatul P. C. cunoscând zona întrucât în anii anteriori a mai fost pe raza oraselor Novaci si Tg-Jiu.

În dupa-amiaza zilei de 07.09.2009 inculpatii s-au deplasat cu autoturismul mentionat mai sus pe ruta Fagaras- Sibiu - Rm.Vâlcea, ajungând pe raza orasului Novaci în jurul orei 00,30, aici, inculpatul P. C. a luat din portbagajul masinii o plasa în care se aflau mai multe scule  ce erau necesare la fortarea sistemelor de închidere ale usilor, intentionând sa sustraga motoferastraie din magazinul Stihl situat în aceeasi localitate.

În momentul în care a plecat în recunoastere, inculpatul Popa  Claudiu a observat în zona magazinului patrule de politie si jandarmerie, motiv pentru care a renuntat la actiunea infractionala , cerându-i inculpatului Muresan Sebastian-Adrian,  sa-l transporte  în Mun. Tg.Jiu, unde au parcat autoturismul pe str. Victoriei în apropierea blocului 41, la parterul caruia se afla magazinul Stihl.

Dupa ce au plecat în recunoastere  inculpatul M. S.-A. a acoperit  cu material textil placuta cu numarul de înmatriculare aplicata în fata autoturismului , iar inculpatul P. C.a demontat placuta cu numarul de înmatriculare  din spatele autoturismului, aruncând-o în portbagaj.

 În jurul orelor 03,40 dimineata dupa ce s-au asigurat ca nu pot fi observati de alte persoane, inculpatii au luat hotarârea infractionala de a patrunde în magazinul Stihl pentru a sustrage  motoferastraie.

Astfel,  inculpatul P. C. a luat asupra sa plasa cu scule si o foarfeca speciala cu care a taiat lacatul de la usa de la intrare, dupa care a fortat sistemul de închidere  tip termopan cu un levier  si o surubelnita. În acest timp în care inculpatul M. S.-A. a ramas lânga autoturism asigurând paza , deschizând usa port bagajului pentru ca inculpatul P. C. sa depozitele cele 12 motoferastraie sustrase din magazin.

La scurt timp dupa sustragerea acestora, inculpatii au plecat cu autoturismul în directia Dragutesti - Rovinari, demarând în graba întrucât pornise sistemul de alarma din magazin.

În data de 08.09.2009, ora 03,53 Politia Mun. Tg-Jiu a fost sesizata telefonic prin apelul  de urgenta 112 de catre martorul U. C  cu privire la faptul ca doua persoane necunoscute  au patruns în magazinul Stihl situat pe strada Victoriei, de unde au sustras mai multe drujbe, pe care le-au depozitat în portbagajul autoturismului marca VW ce era parcat cu spatele în apropierea  usii de acces. A mai precizat martorul ca placuta cu numarul de înmatriculare din fata autoturismului era acoperita cu material textil, acesta demarând în graba  si deplasându-se în directia Dragutesti - Rovinari.

În urma sesizarii I.P.J. Gorj a luat masura  organizarii de filtre  pe raza fiecarei comune, urmând sa procedeze la oprirea autoturismelor de genul celui descris de martorul U. C. în vederea identificarii si retinerii autorilor.

Cu ocazia cercetarii la fata locului, organele de politie au constatat ca inculpatii patrunsesera  prin efractie în magazinul SC Eurosport Trading SA Tg-Jiu , abandonând în câmpul infractional un levier metalic si o surubelnita, obiecte ce au fost ridicate si depuse la camera de Corpuri Delicte a municipiului Tg-Jiu.

În urma comiterii faptei de furt inculpatii s-au deplasat  cu autoturismul pe ruta Dragutesti - Rovinari - Pesteana - Ticleni - Tg. Carbunesti, în acest din urma oras s-a organizat un filtru de politie si s-a încercat oprirea autoturismului în acre se aflau inculpatii, însa  M. S.-A.,  care conducea  autoturismul se deplasa în mare viteza si a refuzat sa opreasca la semnalele agentilor de politie urmând apoi drumuri laturalnice.

Astfel, pe raza comunei Hurezani, autoturismul marca VW Pasat nu a oprit la semnalul regulamentar al agentului de politie D. A., acesta plecând la rândul sau în urmarire cu autoturismul din dotarea politiei, iar pe raza comunei Capreni, agentul de politie B. V. a facut  si el semnal de oprire regulamentar au autoturismului condus de inculpatul M. S.A.,acesta reducând viteza  si dând impresia ca va opri, însa imediat a accelerat brusc si s-a îndreptat în directia politistului, fapt ce l-a determinat pe acesta sa sara în santul din apropiere pentru a nu fi acrosat.

Inculpatii s-au deplasat cu autoturismul pe raza comunelor Stejari si Cruset , fiind urmariti de masinile aflate în dotarea politiei, reusindu-se blocarea acestora în satul Valuta, pe un drum forestier , într-o zona greu accesibila.

Au fost identificati autorii faptei în persoana inculpatilor P. C. si  M. S.-A., în  autoturismul  marca VE Pasat cu numarul de înmatriculare au fost identificate 5 motoferastraie marca Stihl, iar la o distanta de aproximativ 30 m organele de politie au gasit o sacosa de rafie  ascunsa în vegetatie  unde se aflau alte 7 motoferastraie de aceeasi marca.

Cu ocazia perchizitiei , în autoturismul inculpatilor s-au mai gasit doua perechi de mânusi si doua cagule , care au fost folosite la comiterea infractiunii au fost depuse împreuna cu levierul si surubelnita gasite în  câmpul infractional la camera de Corpuri Delicte a municipiului Tg-Jiu.

Conform adresei nr. 978/08.09.2009  a SC Eurosport Trading SA Tg-Jiu prejudiciul creat de inculpati  prin sustragerea celor 12 motoferastraie a fost în valoare de 28,30 lei, acesta fiind recuperat  în natura, seriile corespunzând  cu acela aflate în contabilitatea firmei, ulterior fiind predate partii vatamate  pe baza de dovada.

Prin ordonanta din 08.09.2009 inculpatii P. C. si  M. S.-A. au fost retinuti pe o perioada de 24 de ore, iar ulterior prin încheierea de sedinta nr. 96/08.09.2009 a Judecatoriei Tg-Jiu a fost admisa propunerea Parchetului de pe lânga Judecatoria Tg-Jiu , dispunându-se arestarea  preventiva a celor doi inculpati pe o perioada de 296 zile, începând cu data de 08.09.2009, ora 18,30 pâna la data de 06.10.2009, ora 18,30.

Fiind ascultat în instanta,  inculpatul P. C.  a declarat ca în ziua de 07.09.2009 s-a întâlnit cu M. S. în Brasov si au hotarât sa se deplaseze pe raza judetului Gorj sa sustraga motoferastraie din magazinele de profil, întrucât mai fusese în judetul Gorj si cunostea zona. A adaugat inculpatul ca au ajuns în dupa-amiaza zilei de 07.09.2009 în orasului Novaci, unde au ramas ceva timp, iar noaptea a intentionat sa patrunda într-un magazin  ce comercializa motoferastraie, însa a renuntat  întrucât a observat în zona magazinului patrule de politie si jandarmerie, plecând cu autoturismul spre  Mun. Tg.Jiu, unde au parcat autoturismul pe str. Victoriei în apropierea blocului 41, la parterul caruia se afla magazinul Atihl. A sustinut inculpatul ca dupa ce inculpatul M. S.-A. a acoperit  cu material textil placuta cu numarul de înmatriculare aplicata în fata autoturismului, el a  demontat placuta cu numarul de înmatriculare  din spatele autoturismului pe care a  aruncat-o în portbagaj, apoi dupa ce s-a asigurat ca nu este  observat de alte persoane, a patruns în magazinul Stihl de unde a sustras cele 12 motoferastraie, si au plecat apoi cu autoturismul în directia Dragutesti - Rovinari, fiind blocati  de organele de politie pe un drum forestier. A adaugat ca inculpatul M. doar a  asigurat paza locului faptei si transportul bunurilor sustrase, fara sa participe efectiv la  efractie. Inculpatul P. C. a mai precizat ca s-a liberat conditionat la data de 14.03.2009 din pedeapsa de 3 ani si 5 luni închisoare aplicata prin s.p. nr. 85/2009 a Judecatoriei Deva, ramânând un rest de 286 zile. A recunoscut si regretat comiterea faptei, precizând ca nu solicita administrarea de alte probe în aparare.

Inculpatul M. S. A.,  a declarat ca l-a cunoscut pe inculpatul P. C. prin intermediul unui prieten , ca a primit de la acesta cu titlu de împrumut suma de 3000 lei , convenind cu acesta se  ca acei bani sa  nu mai fie restituiti , iar în schimbul lor sa-l transport pe  P.C. în diverse orase din tara de unde putea sa sustraga bunuri, în special motoferastraie. A adaugat inculpatul ca în ziua de 07.09.2009 s-a întâlnit cu P. C.  în Brasov, acesta care i -a solicitat sa-l transporte pe raza judetului Gorj sa sustraga motoferastraie din magazinele de profil, au oprit în orasul Novaci, unde au ramas ceva timp, iar noaptea P. C. a intentionat sa patrunda într-un magazin  ce comercializa motoferastraie, însa a renuntat  întrucât a observat în zona magazinului patrule de politie si jandarmerie, plecând cu autoturismul spre  Mun. Tg.Jiu, unde au parcat autoturismul pe str. Victoriei în apropierea blocului 41, la parterul caruia se afla magazinul Stihl.  Acolo  a acoperit  cu material textil placuta cu numarul de înmatriculare aplicata în fata autoturismului, iar P. C.  a demontat placuta cu numarul de înmatriculare  din spatele autoturismului pe care a  aruncat-o în portbagaj, apoi P. C. s-a asigurat ca este observat de alte persoane, a patruns în magazinul Stihl , de unde a sustras  cele 12 motoferastraie, si apoi  au plecat cu autoturismul în directia Dragutesti - Rovinari, fiind blocati  de organele de politie pe un drum forestier. A recunoscut si regretat comiterea faptei, precizând ca nu solicita administrarea de alte probe în aparare.

Analizând ansamblul probator administrat în cauza , instanta retine starea de fapt expusa prin rechizitoriu si apreciind-o constata existenta  faptei  de sustragere  de bunuri  prin efractie , pe timp de noapte, din magazinul apartinând SC Eurosport Trading SA Tg-Jiu, constituie infractiunea de furt calificat prev. de art. 208 - 209 alin. 1 , lit. a,g,i  C.pen. si a fost savârsita cu vinovatie de inculpatul P. C., iar totodata ca inculpatul M.  S. A. a savârsit acte  de ajutare a acestuia  la savârsirea faptei penale  si de transport al  bunurilor  provenite din sustragere, în baza unei întelegeri prealabile, comitând astfel infractiunea de complicitate la furt calificat prev. de art. 26 rap. la  art.208 - 209 alin. 1 , lit. a,g,i  C.pen., dovada fiind facuta cu procesul verbal de cercetare la fata locului,  plângerea si declaratia reprezentantului persoane vatamate, declaratii de martori, alte înscrisuri, coroborate cu declaratiile inculpatilor.

Întrucât  nu s-a stabilit  ca urmele ridicate cu ocazia  investigarii locului faptei  ar apartine inculpatului M.  S. A. având în vedere  declaratia celor doi inculpati,  nu se poate retine calitatea de autor pentru inculpatul M. S. A. , ci  doar aceea de complice , pentru considerentele deja expuse.

De aceea se va schimba încadrarea juridica a faptei pentru inculpatul M. S. A., din art.208 alin.1-209 alin.1 lit "a", "g", "i" C.p. în art.26 rap. la art. 208-209 alin.1 lit."a", "g", "i" C.p.

Constatând întrunite cerintele art.345 alin. 2 C.p.p. se va dispune condamnarea inculpatilor.

La individualizarea pedepsei ce se va stabili inculpatului P. C., instanta va tine seama de limitele prevazute de lege, pericolul social concret ridicat al faptei (apreciat prin prisma modului de comitere,  bunurilor sustrase, valoarea  acestora, a actelor de pregatire a savârsirii infractiunii) împrejurarea repararii prejudiciului, persoana  faptuitorului, care a avut un rol important în încercarea de a se sustrage de la urmarire si a  savârsit  infractiunea în stare de recidiva postcondamatorie si postexecutorie, existenta indiciilor ca tot împreuna cu inculpatul M. a savârsit infractiuni de acelasi gen pe raza localitatilor Resita si Caransebes.

În raport de aceste criterii, se apreciaza ca  pedeapsa închisorii în cuantum moderat  cu privare de libertate este apta  sa asigure atingerea scopului sanctiunii penale.

Va fi revocata liberarea conditionata din executarea pedepsei anterioare de 3 ani si 5 luni închisoare aplicata prin s.p. nr.85/2009 a Judecatoriei Deva si va fi contopit  restul neexecutat de 386 zile cu pedeapsa stabilita prin prezenta sentinta în pedeapsa cea mai grea, respectiv 4 ani si 6 luni închisoare, din care se va deduce durata retinerii si arestarii preventive, va  fi mentinuta starea de arest a inculpatului.

La individualizarea pedepsei ce se va stabili inculpatului M. S. A.,  instanta va tine seama de limitele prevazute de lege, pericolul social concret ridicat al faptei (apreciat prin prisma contributiei esentiale adusa la comitere, natura  bunurilor sustrase, valoarea acestora, actele de pregatire a savârsirii infractiunii) împrejurarea repararii prejudiciului, persoana  faptuitorului, care a avut un rol important în încercarea de a se sustrage de la urmarire, existenta antecedentelor penale (prin s.p. 390/2003 a Judecatoriei Fagaras s-a aplicat masura libertatii supravegheate pentru savârsirea faptei de furt calificat în stare de minoritate), existenta indiciilor ca tot împreuna cu inculpatul P. a savârsit infractiuni de acelasi gen pe raza localitatilor Resita si Caransebes, atitudinea ulterioara  faptei.

În raport de aceste criterii, se apreciaza ca  pedeapsa închisorii în cuantum orientat sub minim urmare a retinerii disp. art. 74-76 C.p.  cu privare de libertate este apta  sa asigure atingerea scopului sanctiunii penale, constatându-se ca o alta modalitate de executare nu ar fi adecvata gradului de pericol al faptei si  nu ar putea sa raspunda necesitatii apararii valorii sociale protejata de norma incriminatoare.

Din durata pedepsei se va deduce durata retinerii si arestarii preventive , va  fi mentinuta starea de arest a inculpatului.

În temeiul art. 118 C.p. se va dispune confiscarea de la  inculpatul P. C. a bunurilor indisponibilizate si depuse la camera de corpuri delicte a Politiei Municipiului Târgu Jiu, conform dovezii 0012505.

Se va lua act ca partea vatamata nu s-a constituit parte civila în cauza , iar în temeiul art. 191 C.p.p. inculpatii vor fi obligati la plata cheltuielilor judiciare catre stat.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE

În baza art.334 C.p.p. schimba încadrarea juridica a faptei pentru inculpatul M. S. A., din art.208 alin.1-209 alin.1 lit "a", "g", "i" C.p. în art.26 rap. la art. 208-209 alin.1 lit."a", "g", "i" C.p.

În baza art.208-209 alin.1 lit."a","g","i" C.p., cu aplicarea art.37 lit."a" si "b" C.p., condamna inculpatul P. C.,  la pedeapsa de 4 ani si 6 luni închisoare.

În baza art.61 C.p. revoca liberarea conditionata din executarea pedepsei anterioare de 3 ani si 5 luni închisoare aplicata prin s.p. nr.85/2009 a Judecatoriei Deva si contopeste restul neexecutat de 386 zile cu pedeapsa stabilita prin prezenta sentinta în pedeapsa cea mai grea, aceea de 4 ani si 6 luni închisoare ce se va executa.

Aplica inc. pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 lit."a" teza a-II-a si lit."b" C.p., pe durata stabilita de art.71 alin.2 C.p.

Deduce din durata pedepsei retinerea si arestul preventiv, începând cu data de 08.09.2009, pâna la zi.

Mentine starea de arest a inculpatului.

În baza art.26 rap. la art. 208-209 alin.1 lit."a", "g","i" C.p. cu aplicarea art.74-76 C.p., condamna inculpatul M. S. A.,  la pedeapsa de 2 ani si 6 luni închisoare.

Aplica inculpatului pedeapsa accesorie prev. de art.64 lit."a" teza a-II-a si lit."b" C.p., pe durata stabilita de art.71 alin.2 C.p.

Deduce din durata pedepsei, retinerea si arestul preventiv, începând cu data de 08.09.2009, pâna la zi.

Mentine starea de arest a inculpatului.

În baza art.118 C.p. dispune confiscarea de la inculpatul P. C. a bunurilor indisponibilizate si depuse la camera de corpuri delicte a Politiei Municipiului Târgu Jiu, conform dovezii 0012505.

Ia act ca partea vatamata "S.C.Eurosport Trading SA Târgu Jiu, nu s-a mai constituit parte civila în cauza, întrucât pedeapsa s-a reparat integral.

Obliga fiecare inculpat la câte 500 lei, cheltuieli judiciare statului, din care suma de 300 lei, reprezentând onorariu avocat oficiu pentru inculpatul P. C., se va suporta în avans din fondurile Ministerului Justitiei.

Cu apel.

Pronuntata în sedinta publica din 05.11.2009 la Judecatoria Târgu Jiu, judetul Gorj.

Presedinte,

Grefier,