Art. 181 alin. 1 Cod penal

Sentinţă penală 540/2013 din 21.11.2013


Dosar nr. …/317/2013 Cod operator 3924

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA TÂRGU-CĂRBUNEŞTI

TG-CĂRBUNEŞTI

Sentinţa penală Nr. 540/2013

Şedinţa nepublică de la 21 Noiembrie 2013

Completul compus din:

PREŞEDINTE M. M.

Grefier L. I. B.

Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg-Cărbuneşti a fost reprezentat de Prim procuror Caragea Camelia

Pe rol judecarea cauzei penale privind pe inculpatul P. A. D., cu domiciliul în comuna S., sat B., judeţ Gorj, trimis în judecată prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg.Cărbuneşti nr. …/P/2012 din 25.06.2013 pentru săvârşirea infracţiunii de „vătămare corporală” prev.şi ped. de disp.art. 181 al. 1 cu aplic. art. 99 şi urm. Cod penal, părţile responsabile civilmente P. C.şi P. E., ambii domiciliaţi în comuna S., sat B., judeţ Gorj şi partea vătămată G. G. O., cu domiciliul în comuna S., sat P., judeţ Gorj.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică au răspuns inculpatul personal şi asistat de avocat B. M. M., părţile responsabile civilmente P. E. şi P. C., partea vătămată personal şi asistată de reprezentant legal G. E..

Procedura de  citare este legal  îndeplinită.

S-a făcut  referatul  cauzei de  către  grefierul de  şedinţă, după care,

Instanţa procedează la luarea unei declaraţii părţii vătămate, în conformitate cu disp. art. 326 Cod procedură civilă, care învederează că se constituie ca parte civilă cu suma de 15000 lei daune civile şi daune morale, din care suma de 5000 lei daune morale.

Instanţa pune în discuţia participanţilor cererea inculpatului formulată la termenul anterior de judecare a sa în cadrul procedurii simplificate prev. de art. 3201 Cod procedură penală.

Reprezentantul Ministerului Public solicită admiterea cererii inculpatului privind judecarea sa în cadrul procedurii simplificate prev. de art. 320 1C.p.p.

Avocat B. M. M. pentru inculpat solicită de asemenea, admiterea cererii.

Inculpatul solicită admiterea cererii privind judecarea lor în cadrul procedurii simplificate prev. de art. 3201 C.p.p.

Partea vătămată lasă soluţia la aprecierea instaţei.

Instanţa, analizând cererea, prin prisma dispoziţiilor art. 320 1C.p.p., constată că aceasta îndeplineşte condiţiile cerute de lege, în sensul că recunoaşterea inculpatului este nemijlocită şi neechivocă, că îşi însuşeşte probatoriul administrat în cursul urmăririi penale în totalitate, astfel că o admite.

Nemaifiind alte  cereri de  formulat  şi probe  de  administrat, instanţa constată  cauza  în stare de  judecată  şi acordă cuvântul  pe fondul cauzei.

Reprezentantul  Ministerului  Public expune oral starea de fapt după care solicită condamnarea inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 181 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 99 şi urm. Cod penal şi cu aplicarea art. 3201 Cod procedură penală, , aplicarea circumstanţelor atenuante prev. de art. 74-76 Cod penal, obligarea inculpatului la cheltuieli judiciare către stat şi disjungerea laturii civile.

Partea vătămată, asistată de reprezentant legal, solicită condamnarea inculpatului pentru fapta dedusă judecăţii, disjungerea laturii civile, solicitând totodată încuviinţarea probei testimoniale cu martorii C. G., cu domiciliul în comuna S., sat M., judeţ Gorj şi B. C. I., cu domiciliul în comuna S., sat U. de S., judeţ Gorj.

Avocat B. M. M. pentru inculpat expune pe scurt starea de fapt, după care solicită condamnarea inculpatului pentru fapta dedusă judecăţii, cu aplicarea art. 3201 Cod procedură penală şi art. 74-76 Cod penal, disjungerea laturii civile, obligându-se să depună lista cu martorii propuşi de inculpat în termen de 5 zile.

Inculpatul recunoaşte şi regretă săvârşirea faptelor pentru care a fost trimis în judecată şi  îşi  însuşeşte  concluziile  apărătorului său.

 I N S T A N Ţ A

 

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg.-Cărbuneşti nr…./P/2012 din data de 25.06.2013 s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a P. A. D. pentru săvârşirea infracţiunii de „vătămare corporală” prev.şi ped. de disp.art. 181 al. 1 cu aplic. art. 99 şi urm. Cod penal.

Ca stare de fapt s-a reţinut în actul de sesizare a instanţei că prin plângerea adresată S. 8 de Poliţie Rurală S. la data de 25.10.2012, partea vătămată G. G. O. a solicitat tragerea la răspundere penală a inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii de „vătămare corporală” prev.şi ped. de disp.art. 181 al. 1 Cod penal, sesizând faptul că în data de 01.10.2012, aflându-se în pauză la G. Ş. I. S., a fost lovit cu pumnii de către acesta, provocându-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare un număr de 30-35 zile de îngrijiri medicale.

Din probatoriul administrat a rezultat următoarea situaţie de fapt: partea vătămată G. G. O. este elev în clasa a XII-a la G. Ş. I. S., fiind coleg de liceu cu inculpatul P. A. D., elev în clasa a XI-a.

În data de 01.10.2012, în pauza de la 10:20-10:30, între orele de curs, partea vătămată se afla în clasă împreună cu o parte din colegi, respectiv C. G., cu care stătea în aceeaşi bancă, B. C. N.şi alţii.

La un moment dat, în sala de clasă şi-au făcut apariţia inculpatul, P. A. D., însoţit de colegul său, V. D. C., cei doi intenţionând să-i bată pe partea vătămată, G. G. O. şi colegul de bancă al acestuia, C. G..

Inculpatul s-a năpustit asupra părţii vătămate, lovind-o cu pumnii la corp, iar la momentul în care aceasta a încercat să se apere, punând palmele la faţă, inculpatul a lovit-o cu pumnul în degetul mare al mâinii drepte, provocându-i fracturarea acestuia. În timp ce inculpatul o lovea pe partea vătămată, celălalt coleg care îl însoţea, V. D. C. îl lovea pe C. G., însă acesta din urmă nu a formulat plângere prealabilă, între cei doi nefiind pornit un conflict de drept penal, astfel că ambii au calitatea de martori în această cauză.

Datorită faptului că în clasa unde se desfăşura agresiunea se auzeau zgomote, profesorii P.Z. şi P. L., care se aflau la cancelarie, au intervenit şi au aplanat conflictul. Din declaraţiile acestora rezultă că, atunci când au intrat în clasă, mai mulţi elevi erau angrenaţi în conflict, iar după intervenţia acestora, unii dintre ei s-au retras la bănci, la locul altercaţiei rămânând doar inculpatul, partea vătămată, precum şi V. D. C. şi C. G., iar din discuţiile ulterioare pe tema conflictului, cele două profesoare au aflat de la elevii care au asistat la eveniment că inculpatul a lovit-o cu pumnii pe partea vătămată, inclusiv în zona mâinii drepte fracturându-i degetul.

Martorii oculari la eveniment, C. G. şi B. C. N., inclusiv V. D. C., au confirmat aspectele sesizate de partea vătămată, declarând că inculpatul a lovit-o iniţial pe partea vătămată cu pumnii la corp, iar atunci când aceasta şi-a pus palmele la faţă pentru a se apăra, a lovit-o cu pumnul în degetul mare al mâinii drepte, fracturându-l.

După agresiune, partea vătămată a lipsit circa trei săptămâni de la şcoală, iar a doua zi, pe data de 02.10.2012, s-a prezentat la Spitalul T.. C. unde, în urma examinării, s-a constatat că suferă de fractură bază metacarpian I mâna dreaptă, fiindu-i imobilizată prin ghips.

La data de 29.10.2012 a fost examinată de medicul legist, ocazie cu care, în Certificatul medico-legal nr. …/29.10.2012 al SML Gorj s-a concluzionat că prezintă leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu corp dur, pot data din 01.10.2012 şi necesită pentru vindecare 30-35 zile de îngrijiri medicale.

În drept, fapta inculpatului P. A. D., constând în aceea că, la data de 01.10.2012 a lovit-o cu pumnii pe partea vătămată G. G. O., provocându-i leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare un număr de 30-35 zile de îngrijiri medicale, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de vătămare corporală, prev. şi ped. de art. 181 alin. 1 Cod penal.

La data de 19.07.2013 Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Gorj a înaintat referatul de evaluare cu privire la inculpatul P. A. D..

În şedinţa publică din data de 05.09.2013 partea vătămată G. G. O. s-a constituit ca parte civilă în procesul penal cu suma 15000 lei despăgubiri civile.

Inculpatul a recunoscut şi regretat săvârşirea faptelor pentru care a fost trimis în judecată, solicitând ca judecata să aibă loc potrivit procedurii instituite de dispoziţiile art. 3201C.p.p.

La individualizarea judiciară a pedepsei aplicate inculpatului vor fi avute în vedere criteriile generale prevăzute de art.72 alin.1 C.pen., respectiv dispoziţiile părţii generale a codului, limitele de pedeapsă fixate în partea specială, gradul de pericol social al faptei, persoana infractorului şi împrejurările care atenuează sau agravează răspunderea penală, dispoziţiile art. 320 ind. 1 C.p.p. şi dispoziţiile art. 99 şi urm. Cod penal referitoare la minoritate, astfel că acesta va fi  condamnat, după cum urmează:

În baza art.181 alin.1 C.pen., cu aplicarea dispoziţiilor art.99 alin.3 şi 109 alin.1 C.pen., şi art.3201 alin.7 C.proc.pen. va condamna inculpatul P. A. D., la 5(cinci) luni închisoare.

În baza art. 71 alineat 2 Cod penal va aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevăzute de art. 64 alineat 1 litera a teza a II a şi litera b Cod penal.

În baza art. 81 Cod penal va suspenda condiţionat executarea pedepsei pe o perioadă de 2 ani şi 5 luni  termen de încercare stabilit în condiţiile art.82 Cod penal.

În baza art. 359 alin.1 Cod procedură penală va atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 Cod penal a căror nerespectare are ca urmare revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei.

În baza art. 71 alin. 5 Cod penal va suspenda executarea pedepsei accesorii constând în interzicerea unor drepturi civile pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei principale.

În baza art.191 alin.1 C.proc.pen.va obliga inculpatul la plata sumei de 600 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului. 

Va disjunge latura civilă a cauzei şi va acorda termen la data de 5.12.2013, urmând a fi citate părţile, martorii propuşi de partea vătămată, respectiv C. G., cu domiciliul în comuna S., sat M., judeţ Gorj şi B. C. I., cu domiciliul în comuna S., sat U. de S., judeţ Gorj şi a martorilor propuşi de inculpat, după depunerea listei de către acesta.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

H O T Ă R Ă Ş T E

În baza art.181 alin.1 C.pen., cu aplicarea dispoziţiilor art.99 alin.3 şi 109 alin.1 C.pen., şi art.3201 alin.7 C.proc.pen. condamnă inculpatul P. A. D., fiul lui .. şi …, născut la … în comuna M., judeţ D., domiciliat în comuna S., sat B., jud. Gorj, CNP …, posesor CI seria …  nr. …, elev, necăsătorit, fără antecedente penale, la 5(cinci) luni închisoare.

În baza art. 71 alineat 2 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevăzute de art. 64 alineat 1 litera a teza a II a şi litera b Cod penal.

În baza art. 81 Cod penal, suspendă condiţionat executarea pedepsei pe o perioadă de 2 ani şi 5 luni  termen de încercare stabilit în condiţiile art.82 Cod penal.

În baza art. 359 alin.1 Cod procedură penală atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 83 Cod penal a căror nerespectare are ca urmare revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei.

În baza art. 71 alin. 5 Cod penal suspendă executarea pedepsei accesorii constând în interzicerea unor drepturi civile pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei principale.

În baza art.191 alin.1 C.proc.pen.obligă inculpatul la plata sumei de 600 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului. 

Cu recurs în termen de 10 zile de la pronunţare.

Disjunge latura civilă a cauzei şi acordă termen la 5.12.2013, cu citare.

Pronunţată în şedinţă publică, azi, 21.11.2013.

Preşedinte,

M. M.

Grefier,

L. I. B.

Red. M.M., tehnored. L.B. 2 ex.

16.12.2013